Tuesday, July 22, 2014

MEE SIPUT BELI SECARA ONLINE! PROMOSI KHAS RAYA 2014!!!





Lepas raye ade open house pulak kan? Hehe~ selain promo pack (mee siput mentah), kami jugak ade menyediakan mee siput siap goreng. Tetamu bole pilih individual.. Tinggal pecah & gaul sambal dalam individual pack.

Single pack Size S: (sekeping goreng + individual sambal) : RM1.30
Single pack Size L: (sekeping goreng + individual sambal): RM1.50

Special offer untuk borong dengan jumlah 50 keping ke atas untuk setiap size. Paling best, korang boleh pilih nak sambal tumis / kicap untuk mak buat. Sambal akan dibuat lepas dapat order. Mak tak letak pengawet.. So sambal HANYA akan dibuat setelah tempahan dibuat. :)

Untuk yang mentah pun ada.. Promo pack Size S dan L..

Promo Pack Size S : (20 keping mentah) : RM5.00 (direct dari kilang di Muo)
Promo Pack Size L : ( 6 keping mentah) : RM5.00 (direct dari rumah pembuat. Hand made, home made hokeh! :) )

Selain dari faktor berbeza size dan cara pembuatan, size L lebih multi purpose berbanding size S yang lebih sesuai untuk tujuan gorengan seperti keropok atau disira lada. Size L boleh digunakan untuk membuat mee goreng, kari sup, bubur manis, atau apa sahaja.
Promo Pack Size S and L

 Multi purpose : Mee siput goreng mamak

                                                                      Mee siput kari special

BERMINAT? WHATSAPP / HUBUNGI KAMI
NAIMAH 016. 613. 7342
FAHMIE 016. 613. 7451
 
#meesiput #darimuoek... #singlepack #sizeS #sizeL #meesiputonline #promokhasraya #openhouse2014 #sayajual

Friday, July 11, 2014

PROMOSI MEE SIPUT SEMPENA RAMADHAN DAN SYAWAL 2014!

PROMOSI RAMADHAN & SYAWAL UNTUK STOK MEE SIPUT KAMI

SINGLE PACK: RM1.50 / PACK (Sekeping goreng + individual sambal)
30 SINGLE PACK DAN KE ATAS : RM1.00 / PACK

PROMO PACK (MEE SIPUT MENTAH) : RM5.00 / PACK (PERCUMA 5 KEPING!!)

SAMBAL MEE SIPUT (400G) : RM3.50 / SEBEKAS

MEH-MEH. TAWARAN SAH SELAGI STOK MASIH ADA.. :)

WHATSAPP / MSG / CALL KAMI. PASTI PUAS HATI!!




Tuesday, July 1, 2014

Wangi wangi Hari Raya 2014!

Suka wangian lembut, tak terlalu kuat tapi tahan lama? Murah pun murah, siap boleh jadikan hadiah buat yang tersayang lagi.. HAdiah diri sendiri pun lagilah dialu-alukan, hehe~

 Promosi Istimewa Bali Ratih Malaysia Sempena Ramadhan & Syawal
Dengan setiap pembelian;
a) 1 set Bali Ratih (single atau mix aroma)
ATAU
b) 4 unit mana-mana produk Bali Ratih sama ada Scrub, Butter, Lotion, Mist
(boleh campur mana-mana produk & aroma)
DAPAT PERCUMA 1 UNIT;
Freegift A) IL Puro Organic Shea Butter Lip Balm (bernilai RM15)
Freegift B) Honey soap bar 110 gr (bernilai RM15)
Freegift C) NYX Lip Tint (bernilai RM15)
*Uolls boleh pilih gift yang dikehendaki.. Barang baik.. Best!! :)

*Wassap to 016.613 7342 (Imah) special offer during Ramdhan & Syawal.




Nak hidu-hidu? Temui saya di KTM Segambut, TESCO Manjalara, dan IKEA. :)

Thursday, June 26, 2014

Apa nak masak untuk Ramadhan?

Pre order mee siput.. cepat-cepat! buat stock untuk ramadhan.. buat mee kari boleh.. mee goreng boleh.. letak dalam bubur cha cha bole.. mengikut kreativiti anda. cepat! hubungi kami untuk pertanyaan / tempahan.. Dengan kehadiran Ramadhan, 10% dari keuntungan yang kami peroleh akan disedekahkan untuk kegunaan masjid di mana kami akan bertarawikh, inshaa ALLAH. 



Single pack: sekeping goreng + sambal : RM1.50
beli 30 pack dan ke atas untuk  single pack dengan harga RM1.00 / keping

Promo pack : 6 keping mentah
Beli 5pack untuk Promo pack dengan harga RM25.00!


Hubungi nombor tertera untuk maklumat lanjut.

Wednesday, June 25, 2014

Pengasuh bertauliah dan tak bertauliah?

Title agak sensitif, hehe~ Saya ibu muda bekerjaya dan punya anak seorang. Saya dan adik-adik memang ditinggalkan di rumah pengasuh masa kecik-kecik sebab ibu ayah kerja. Pengasuh kami dulu agak tegas, ada kawasan larangan melepak, hehe~ Kawasan kami cuma di ruang tengah. Kat situlah tidur, makan, tengok TV. Bilik, ruang tamu.. Prohibited area. Dapur boleh masuk pun bila dapat permission. So, pengasuh dalam hidup kami bukanlah perkara asing.

Ok. Back to the topic. Minggu nih last Babysitter sedia ada nak jaga Cik Sarah. Dah 8 bulan umur dia. Alasannya, Cik Tara Tara esek menangis je. Dah makan menangis, nak tidur menangis, bangun tidur menangis. Mungkin faktor perubahan bulan ke.. Sebab awal-awal dulu pernah inform acik tue, pape hal maklumkan pada saya. 

"Dulu Sarah tak macam nih.. Susah acik nak buat kerja. Nak menangis je.."

  "Sarah nih kene sampuk nih.. Menangis je.."

"Acik tak tahan lah dengan dia nih. Pahim jerit, '"Diamlah.. Memekak je.."' suruh Sarah diam sebab dia tak boleh tidur.."

Mungkin dia pun dah pening anak esek menangis. Walaupun selalu dapat mesej kata dok pampered anak dekat rumah, which is memang taklah sebab balik rumah, susukan dia siap-siap, lepas tue..  Ha.. Ummi abi sibuk lah dok kemas, masak, bersihkan rumah. Dia dok depan tv. Kalau nak mula menangis sebab takde orang je baru main au cak, huhu~ Ugut-ugut last nak jaga anak kalau dia nak nangis je (which is saya tak boleh nak cakap apa sebab character anak nih tak sama, itu apa yang saya faham),  Tapi agak pedih hati jugak sebab banyak yang kami cuba tolak ansur. Dari isu cuti, MC, dan EL. Saya faham yang pengasuh juga manusia yang perlukan cuti, dan itu merupakan hak mereka. Warning majikan pun saya dah dapat sebab cuti tempat kerja saya cuma 8 hari setahun untuk tempoh 2 tahun bekerja. Sedangkan kita ada majikan nih pun dapat cuti, takkan kita tak boleh bertimbang rasa dengan orang yang akan jaga anak kita lebih dari masa yang kita luangkan dengan anak kita, ye tak? Dah buat segala yang terdaya bincang dari hati ke hati, cuba mudahkan kerja dia seboleh mungkin, bawak anak ke tempat kerja (yang mana memang tak dibenarkan di tempat kerja saya sebenarnya..). Tapi akhirnya.. Mungkin bukan rezeki anak dijaga lama oleh mak cik BS tersebut. Sedih.. Memang sedih. Tapi nak buat macam mana.

Kenapa title pengasuh bertauliah dan tak bertauliah?

Sebab.. Tak semua pengasuh bertauliah mampu bertahan kalau anak tue ada kerenah macam anak saya. Walaupun saya percaya, sedikit sebanyak mereka pasti tahu pasal psikologi kanak-kanak, tapi bukan semua. Mungkin khursus pengendalian kanak-kanak tue costly, di luar kemampuan pengasuh. Ada macam-macam kemungkinan. Jangan salah sangka ingat cuma taska ada kelulusan JKM ye.. Home based pun ada yang dah punya kelulusan. 

Pengasuh tak bertauliah. Kami tiga beradik dijaga oleh pengasuh yang tiada status pengesahan JKM ke.. Dan apa-apa yang seangkatan dengannya. Tapi kami dijaga dengan baik, penuh ketegasan dan disiplin yang kami perlu ikut dalam rumah mama(gelaran pengasuh kami).. Mungkin faktor ayah pun polis, hal-hal melibatkan disiplin tue dah sebati. Jajan (makanan ringan..) Jangan harap. Masa hadap TV, buah akan dipotong. Lepas makan, basuh pinggan masing-masing. Makan tak boleh tumpah-tumpah. TQ mama!

Bermulalah episod mencari BS dan taska sekarang. Macam-macam ragam jumpa. Macam-macam gaya. Ummi bukan tak nak jaga sendiri. Orang mesti bercakap kalau dah susah sangat jaga sendiri anak. Ye.. Cakap memang senang. Suami seorang yang sangat bertanggungjawab. Isteri umpama tangan kiri sang suami. Waktu sesak-sesak, sekurang-kurangnya boleh lah saya bantu. Ada rezeki, memang nak kerja dari rumah dan itulah yang sedang saya usahakan.



Kesimpulannya, jangan menilai semua pengasuh sama. Mungkin ada yang menilai berapa yang masuk, berapa anak asuh.. Tapi ramai jugak yang mampu menjaga anak kita sebaiknya. Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. 



Thursday, June 12, 2014

Bali Ratih in Malaysia

Looking for a gift set for the loves one? These set also can play as "hantaran" for wedding, birthday present, even you can buy as a reward and pampered yourself with the selective items. Great packaging, long lasting moist and fragrance, with affordable price. Not much I can say, this products is highly recommended to those who looking for the quality products same level with BodyShop. Coose, pay, and let we help you to do the rest.

Products in gift set single aroma:
Body scrub (110g)
Body butter (110g)
Body lotion (110ml)
Body mist (60ml)

We also have 16 aromas to be chosen which are:
Almond nut
Apple
Avocado
Cherry
Chamomile
Chocolate
Coffee
Green tea
Lavender
Mango
Milk
Olive
Orange
Strawberry
White musk
White rose

16 aromas of Body mist from Bali Ratih. 

Below is part 14 among 16 Gift set Single aroma picture display.

Almond

Apple

Avocado

Chamomile

Cherry

Chocolate

Green tea

Mango

Milk

Olive

Orange

Strawberry

White musk

White rose

Price above is excluding the postage fees.  If you are interested to add on something to make it as a special gift, we can make it for you with different charge but with affordable price, special for you! :)

Wangiiii.. :)

Friday, May 30, 2014

ONLINE COUNTER dan MEE SIPUTTTTTTTTT!!!!!!

Hahahahahaha! Busy amat kebelakangan ini. Tiba-tiba timbul pertanyaan pasal mee siput. Baiklah. Untuk memudahkan para pelanggan dan bakal pelanggan untuk melihat sendiri produk kami, kini kami oleh ditemui di Bazaar M Avenue, Segambut setiap Jumaat hingga Ahad. Sile jenguk booth no.17, di bawah label Online Counter..

Jumaat - Sabtu: 6.00pm - 1.00am
Ahad : 3.00pm - 11.00 pm

Selain mee siput, Kami juga menawarkan produk daripada fabrik yang bermutu tinggi terdiri daripada selendang, tudung, kain pasang, minyak wangi T-shirt dan dress yang.. umph.. Pueh hati wa cakap sama lu... hehehehe!

Cuci mata jom!! Datang sekarang.. Nantikan hadiah misteri dari kami.. :)

 Antara barangan yang ada.. :)


 The best mee siput ever.. Hand made.. Home made..


 Our label at the booth yang boleh didapati di M Avenue.


Eh.. Perfume pun ade.. hehehehehe!


MAriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!! :)

Tuesday, May 6, 2014

Sarah 'Afia and babywearing gear

Main au cak je dengan blog sekarang nih, haha~ Anak semakin membesar. Rasa rugi kalau banyak habiskan masa dengan gadget atau sebarang aplikasi teknologi sedang anak sudah mula pandai belajar kemahiran baharu hari demi hari.

Title pun pasal babywearing gear kan? Ayat mudah; gendong bayi sebenarnya. Masa Sarah masih lagi dalam kandungan, BW pertama yang saya beli ialah ring sling. Tak tahu cara guna, tengok tutorial dalam Youtube nampak sangat mudah. Saya beli di Manjaku Happy. Produk buatan bumiputera dan bagi saya harga mampu milik intuk keselesaan dan kemudahan ibu2 terutamanya.

Kenapa tak beli di TESCO? GIANT? Harga lebih murah saya boleh dapat? Jawapannya..


Siapa tak suka barang murah? Semua suka. First picture on the left. Tue antara model carrier yang mudah sangat kita jumpa. Harga murah, tapi kesian kat anak. Tak support bahagian peha, malahan bagi bahana lagi adala. Gambar kedua. Knee to knee. Carrier support baby / toddler's hips. Orang akan menegur kesian anak terkangkang, tapi ini sebenarnya posisi yang sepatutnya manusia duduk. Not let the baby's legs hanging like in the first picture.

Jelas?

Dari ring sling, saya beralih kepada SSC (Soft structured carrier), yang support kedua belah bahu. Almaklumlah. Berat Sarah makin bertambah. Omaknya pulak tak fit, memang tak larat la straight 2 hours bawak dia dalam RS. Kebetulan pula En. Somi memang taknak bawak RS. Susah plus malu katanya. Oke fine... Omak pun mengalah, hehe~

Kedua-dua jenis babywearing gear nih sangat membantu saya dalam banyak segi. Mudah nursing, especially kalau keluar shopping. Kalau anda tanya saya, saya lebih gemar menggunakan RS ketika nursing sebab mudah. Maybe berkaitan dengan posture badan dan size breast. Pernah nursing Sarah menggunakan SSC jugak, tapi mungkin kerana sudah terbiasa dengan RS, sebab tue rasa RS lebih mudah untuk nursing.. Err.. Hangpa paham dak apa aku cakap nih? haha! 


 huhu~ ade ramai yang tanya.. PMs.. comment.. takot anak dara lemas.. xla.. meh nak cite ikut gambar ek..

1A: Fahmie Bin Abdullah back carry anak dara. position ke bawah sebab waist buckle kurang tinggi.. (troubleshoot dengan salah sorang Babywearing educator). sarah tak lemas pom, jangan risau.. siap main pick a boo kat bulatan kuning tue ha.. pastue lena kene tiup angin.. tutup dengan hood sebab kepala dia lentok2.. pastue dah nak start ujan..
2B: front carry by me.. ha.. nih hood tanggal.. kalau bole pusing, nak berpusing je dia.. bulatan kuning tue tempat hood disimpan..
3C: Nih masa attend Babywearing gear workshop by kak Norashida Abd Rahman.. sangat bagus especially to those yang nak start ade anak atau carry anak buah ke, ekeke~ worth every penny.. 
4D: kat Lowyat. Cik sarah dah ngok ngek2.. Nip on the spot. cover dengan kain ring sling tue.. pon xlemas.. memang bole selak2 tengok.. sambil jalan sambil nip sebab dia dok bising bila mak dia static. lepas nip.. angkat balik bagi duduk macam dalam gambar 3C..
5E: we are actually went to Japanese Village, Bukit Tinggi, Bentong (eh?). nih Sarah tengah Nip.. sebab tue position dia lower then usual position bila carry baby. selesai dia kenyang, sarah punye position back to 2B. hehe~

saya masih belajar lagi.. bacaan, kelas, troubleshoot banyak bantu.. follow the T.I.C.K.S rule and inshaa allah everything will be fine.. tQ.. 
 
Happy breastfeeding, babywearing your baby! pss// I am officially got the diploma of breastfeeding  6mo).. Hehehe~ Fully breastfeed. Alhamdulillah.. My target is to grab the PHD (2yo)

Tuesday, April 1, 2014

Mee siput 3rd batch! dari Muo okeh!

dah masuk 1 APRIL.. untuk yang order sebelum 11.59pm semalam, harga yang perlu dibayar adalah seperti sebelum nih. barang2 akan dipos pada esok hari ye, hehe~

harga baharu mee siput!

SINGLE PACK : RM 1.50 (sekeping SIAP GORENG + sambal)
10 keping single pack : RM 15.00
30 - 90 keping single pack : RM 1.00 / keping
100 keping dan keatas single pack : RM0.80 / keping

BASIC PACK : RM 5.00 (6 keping MENTAH, TIDAK TERMASUK SAMBAL)
BELI 2 BASIC PACK DENGAN HARGA RM 9.50!

COMBO PACK : 1 BASIC PACK + 3 SINGLE PACK = RM 10.00

* HARGA DI ATAS TIDAK TERMASUK KOS POS
* COD : APT FLORA DAMANSARA, TESCO MANJALARA, KTM SEGAMBUT, BHP DAMANSARA PERDANA, KUARTERS KEDIAMAN KERAJAAN JLN DUTA

*POS HANYA PADA HARI ISNIN DAN RABU


tempahan ini adalah untuk batch ketiga. Bahan mentah hanya akan digoreng / dimasak setelah tempahan dan pembayaran dibuat bagi menjamin kualiti bahan. MARIIII!!

#meesipot #darimuoek!

Tuesday, March 18, 2014

2nd batch of Mee siput

2nd batch of mee siput dah tibeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!
Product fresh akan sampai harini.. sapa mau beli.. mari.. mari.. mari...
single pack : sekeping mee siput goreng + sambal : RM 1.50
Beli 3 : RM4.30
promo pack : 6 keping mentah : RM 4.50
combo pack : 1 promo pack + 3 single pack + postage : RM 15.00
Sambal hanya akan dimasak setelah tempahan diterima demi kualiti terbaik!
stock terdahulu habis tak sampai seminggu. Cepat-cepat!! Hubungi kami di nombor tertera.
*Penghantaran akan hanya dibuat pada hari ISNIN dan RABU
* COD covered area: Segambut KTM Station, TESCO Manjalara, Flora Damansara Blok B, BHP Damansara Perdana..

Saturday, March 8, 2014

MEE SIPUTT.. MEE SIPUTT..

Promo pack tinggal 5 px SAHAJA!!

mee siput goreng tinggal 9 keping SAHAJA!!

Cepat2.. sebelum kehabisan stock!!

promo pack : RM 4.50 (6 keping)

mee siput goreng.. Bagi cincai kira.. 3 keping : RM4.30!!

Nak lagi murah?

Combo pack : RM15.00 (Including postage)
- Promo pack (1) + 3 keping mee siput siap goreng  (individual sambal)

Cepat- cepat!!








*Harga tertera tidak termasuk kos penghantaran
* COD adalah free of charge (Segambut KTM Station, Flora Damansara Blok B, TESCO Manjalara, BHP Damansara Perdana)
* Customer order pada 6 hingga 7 March telah selamat dipos
*This promotion valid until 31 march 2014

Friday, March 7, 2014

Mee siput Muar 2014

Tadaaaaaaa.... Ini kalau orang muo tak kenal, tak tahu la nak cakap.

Hehehehehe.. Para peminat mee siput sekalian. Apa agaknya beza mee siput yang saya jual dengan yang ada di pasaran sekarang?

1. Saiz. Perbezaan approximate 2cm dari yang ada di pasaran.
2. Home made. Ini bukan product yang dihasilkan di kilang.
3. Hand made. Since dia tak guna acuan, size dia memang besar sikit. Tukang jual on;ine nih pun quit surprise bila dapat mee siput tersebut.
4. Berbaloi-baloiii.. Boleh digoreng begitu sahaja, makan dengan sambal, buat mee goreng, mee sup, waima manisan macam pengat pun mak mertua den boleh letak. Best kan? Kalau buat mee siput goreng basah, kami suami isteri yang perut sederhana besar nih hanya perlukan 3 keping untuk dimasak. Itupun macam merangkak nak habiskan.. Dasar tamak haloba.. Kan dah.. Hahahahahaha! 


Gambar mee siput goreng basah tue tak tipu ea.. 



Promosi bulan ini yang akan berakhir pada 31 March 2014, senarai harga berikut boleh diperoleh sepanjang tempoh yang dinyatakan..

Promo pack : RM 4.50 (6 keping mee siput mentah)

Combo pack : Promo pack + 3 keping mee siput siap goreng (pilihan sambal tumis atau sambal kicap) + postage : RM 15.00 (Semenanjung Malaysia) RM 17.00 (Sabah Sarawak)

Sambal sahaja : RM 3.00 (1 Packet sederhana besar)

COD: Segambut KTM Station, TESCO Manjalara, Flora Damansara Blok B, BHP Damansara Perdana.

Sebarang pertanyaan, bolehlah whatsapp ke nombor tertera atau emailkan pertanyaan anda : hecate87_imah@yahoo.com




Thursday, February 27, 2014

Baby wearing gear

Alkisah..

Sekarang kehulu kehilir dengan ring sling. The question that I always get when I'm using this..

"Budak tue terkangkang tue.. kesian dia.."

     Tak sakit ke peha dia bila dudukkan macam tue dalam gendong?"

Tak la.. Dalam kelas haritue akak tue cakap.. Position baby tue nak selamatkan hips dia. Plus, sebenarnya position tue sama je macam kita dukung dengan tangan.. Bezanya dengan tangan mana nak nampak obvious macam kita letak baby dalam sling. Kalau salah pilih baby wearing gear, dia cuma support bahagian cawat je. The rest of the legs will hanging. Bahaya.. Bahaya..
After fetch baby Sarah from her babysitter's house. Lena kawan..


Bahagian atas leher gulung-gulung for extra comfort as a pillow..


Hat saja menyemak dalam blog, hahahaha!

Ada baca macam-macam pasal sling. Antara rujukan bergambar yang boleh digunakan di Carry me away


Happy breastfeeding.. Happy gendong-gendong baby, hahahaha~

Tuesday, February 11, 2014

Babywearing gear workshop

9 Feb haritue, bawa anak dara (Sarah) ke Bengkel Penyusuan Ibu & Gendong bayi di Mom's Basic, Bandar Saujana Utama, Sg. Buloh. We went there without our bodyguard. Dia perlu mencari rezeki on that day, huhu... T.T

To be honest, this is my first time joining a workshop that related with parenthood. I used to joined pastry class, sewing class, but not this type of class. I was type of person who is hunger of reading materials ( I have a dream to own a mini library in my house, hehe~) But once I delivered Sarah, I realize that I need someone to guide me. I need a teacher. Some people laugh at me when they knew I went to Kelas gendong baby & Penyusuan. 

"Mak - mak kita dulu tak payah datang kelas pun. Nak gendong anak pun nak masuk kelas.."
   "La.. Bagi jelah susu tue... nak datang kelas jugak ke? Buang duit.."

I put aside all the rubbish. I already bought a ring sling. I wore it since I was in my confinement to bring Sarah for check up, I breastfed her with it in the public, and proudly said Sarah feels like she was in her mommy's womb and that's why she can sleep well in the sling in cradle position. But later on, I am bit conscious about the way I carry Sarah in the carrier when I received a diagram photo from my sister about the effect if I wear the baby wear in wrong way.  

During the workshop.

Easy to understand. 

All of us.

She just awake. She sleep deeply in sling. This sling was DIY sling using batik lepas and ring.

If I am not attending the class, I might not know that Sarah might suffocate in the sling if I put her in wrong position. I also learned the right position when she sit in the sling which really make her sleep deeply, hehe.. This class didn't push you to buy any babywearing gear but this class will introduce you almost every babywearing gear that we can get from market. We can try each of it during the class with the guide from Kak Shida. Participant also will get the ring sling DIY kit during the class. Kain batik okeh.. Like mine, hehe~

please join
You will not regret. Trust me.. :)

you may contact kak Norashida on her facebook.







Friday, February 7, 2014

Modified Spectra into...

Ya salam..

Everything was perfect, but suddenly when I open up my JJ bag, I noticed something was missing. Storage bottle!! Macam mana nak pam kalau storage bottle takde.. Am using Spectra which fit with standard size bottle and I forgot to bring it today. Bengkak susu la kalau tak pam kat sekolah nih.. Ohhh... Nehi.. Nehi.. Suddenly...


See.. Clever.. (clap.. Clap..)

Oke.. At this point a bit proud of myself because I still can continue with my pumping schedule without thinking about the circumstances...

Its not 18SX pic right? :p

The storage plastic bag start to load with my precious gold for Sarah. Getting heavier because I need to balance pumping from both sides and wishing that there is nobody enter the library at this moment and requesting something that will make me move out from my work station. I just hang the breast shield in my nursing bra, cover my entire body with telekung sweater. We can screw the storage bottle, but not the plastic storage. If splash, menangis ooo.. Dah la susah gile nak kumpul.

This is the result during my pumping session at 9.30am in the library.
Not so much as usual, but Alhamdulillah..

I was catch with cold for two days. I forgot to bring my storage bottles today, and PE teacher (male) suddenly appeared in front of my desk. Oke.. Still impress for today's (this 9.30am session) result. I put the picture of my small family on my desk and Sarah's smiling face picture on my desktop to motivate me to put aside the embrace flirt-weird-looking-face from my colleagues. Hehehe. Momma always wanna give the best to her child. Sekarang dah faham apa yang ibu buat dulu.. Muahhhh!



Friday, January 3, 2014

Hadiah buat Sarah

Bila kenang balik, aih.. Memang betul lah.. Kalau nawaitu dari awal nak susukan dia, inshaa allah akan dipermudahkan. I still have a longgg longgg journey in breastfeeding. Bak kata ibu, sementara belum ada masalah bekalan buat anak drop, rajin - rajinlah pam.

Last kena bengkak susu masa dalam pantang. Mertua jaga baikk punya. Anak kerap menyusu, lepas tue susu banyak sampai bengkak. Kalau orang lain dalam pantang macam - macam tak boleh makan. Kena dengan mak mertua rasa macam.. "Eh.. Nih ke pantang.." 1st day datang rumah mak dia buat tongkol goreng halia + asam keping + lada hitam + bawang. Ohsem! Serious lazat sampai habis ikan sepiring. Tak ingat orang keliling dah. Hari kedua, pagi makan roti canai, tengahari dengan malam makan ayam goreng halia. Hehehehe.. Tue belum lagi makan nasi lemak berulam daub pegaga. Sambal? hoho.. Ambil setitis je katanya buat syarat. hahahahahaha! Asal tak gatal, tak sejuk katanya. Sayur - sayur pun semua makan kecuali yang sejuk. Tue belum lagi air herba dengan air longan. Susu untuk ibu lagi Memang bengkak susu saya dibuatnya tanpa menggunakan supplement lain. Mula dari bengkak susu (dalam minggu kedua) tulah yang start tandem nursing. Selain tue, pagi - pagi celik mata je pam susu siap - siap. Tapi.. Tapi.. Ha... Ada tapi jugak nih, hehe. Tak buat hari - hari pun masa nih. Lompat - lompat.

Bila balik rumah mak sendiri pun sama. Sup daging, kaw - kaw sik ayah buat. Kambing, ayam, ikan.. Semua makan. Paling tak boleh skip, sayur. Memang sayur hari - hari. Orang kata bayam sejuk kan? Ibu cakap bayam banyakkan susu. Carrot pun sama. Hamek.. Bengkak susu lagi. Anak menyusu macam biasa, macam di rumah mertua, saya buat tandem nursing. Alhamdulillah.

2 minggu sebelum masuk kerja, tak dan nak pulun sangat mengepam.Seronok ulit anak. Peti sejuk pun dah penuh. Pam jugak. Tapi hasilnya taklah banyak sangat. Masuk kerja je. Pulun pam kat office sambil buat kerja. Hands - free. Gantung jelah dekat bra.. Hat nih menuntut dengan seorang kawan. Berjaya! Akhirnya terus boleh mengepam di office.

Sampailah harini, ditegur oleh seorang cikgu. Male teacher. Masuk masa tengah pam, mula - mula endah - tak endah jugak macam selalu.. Tapi dah nama pun perempuan. Akhirnya matikan mesin pam. Segan eh.. Ajak menyembang. Teacher Harry nama dia. Orang Britain, dan wife dia orang Poland. Punyai dua orang anak. Apa yang menarik, antara perkara yang dia sebut berkaitan breastfeeding.

 "When my son was a baby, my wife used to expressed her milk at her workplace everyday and I still remember everything on how to handle the EBM. I need to put it in the cooler bag, label it, before I give it to the nursery. "

"Haha.. Yup. I understand that T. Harry because I'm doing the same thing now. But as a mother.. As a parent, we willing to do anything for our kids sake, right?"

Ketawa je cikgu tue. Siap wish good luck. Seronoknya. Walaupun dia seorang lelaki, tapi bila ada seseorang yang facing the same experience like me, tue sudah cukup mengujakan. Dia pun bantu wife dia susun stock susu dalam peti sejuk macam En. Somi buat, keh3..

Nah Sarah.. Bila Sarah dah besar, tengok hasil yang ummi bawak balik setiap hari untuk mengenyangkan Sarah, dan memberikan kesihatan yang baik buat anak Ummi tersayang. :)



Anak dara harini.. 


I LOVE YOU!