Wednesday, February 13, 2013

Dendeng daging

Dah lama nak buat. By the way, ini sebenarnya kali kedua buat lepas 1st trip untuk 1kg daging (kononnya nak buat stock seminggu makan) selamat diselesaikan encik suami.. Oh.. Macam makan snack dibuatnya. Resepi asal ambil dari blog Masam Manis kemudian alter ikut selera sendiri. Bahan-bahannya ialah:

1kg                 Daging lembu
Segenggam     Cili kering (gunting, buang biji, goreng)*
5 biji               Cili padi (Optional)
5 biji               Bawang merah (Goreng)*
2 inci               Halia*
3 biji               Buah pelaga
2 kuntum        Bunga cengkih
1 batang         Kulit kayu manis
2 kuntum        Bunga lawang
1 sudu besar   Jintan manis (Optional)
1 sudu besar   Ketumbar (Optional)
                      Gula melaka
                      Asam jawa
                      Garam
                      Perasa
                      Bawang goreng
* Kisar.

Cara-caranya:
1. Daging saya pakai yang frozen je. Hiris, Rebus sampai empuk.Toskan airnya,kemudian goreng hingga kekuningan.
2. Tumis rempah empat sekawan sehingga naik bau.
3. Masukkan bahan yang dikisar sampai pecah minyak macam kita buat sambal.
4. Masukkan daging yang sudah digoreng. Kacau rata.
5. Masukkan garam, perasa, air asam jawa, bersama gula melaka. Bahagian perasa nih ikut selera masing -    masing. Kowt suka yang manis lebihkan la gula tue. Kowt suka masin lebihkan la garam tue.
6. Akhir sekali, masukkan bawang goreng. Saya gunakan bawang goreng yang dibuat sendiri.. :)

Tak pandai ambil gambar. Lighting.. Failed!

Percubaan pertama tak guna ketumbar dengan jintan

Okey.. Good luck! :)





No comments:

Post a Comment