Wednesday, February 13, 2013

Dendeng daging

Dah lama nak buat. By the way, ini sebenarnya kali kedua buat lepas 1st trip untuk 1kg daging (kononnya nak buat stock seminggu makan) selamat diselesaikan encik suami.. Oh.. Macam makan snack dibuatnya. Resepi asal ambil dari blog Masam Manis kemudian alter ikut selera sendiri. Bahan-bahannya ialah:

1kg                 Daging lembu
Segenggam     Cili kering (gunting, buang biji, goreng)*
5 biji               Cili padi (Optional)
5 biji               Bawang merah (Goreng)*
2 inci               Halia*
3 biji               Buah pelaga
2 kuntum        Bunga cengkih
1 batang         Kulit kayu manis
2 kuntum        Bunga lawang
1 sudu besar   Jintan manis (Optional)
1 sudu besar   Ketumbar (Optional)
                      Gula melaka
                      Asam jawa
                      Garam
                      Perasa
                      Bawang goreng
* Kisar.

Cara-caranya:
1. Daging saya pakai yang frozen je. Hiris, Rebus sampai empuk.Toskan airnya,kemudian goreng hingga kekuningan.
2. Tumis rempah empat sekawan sehingga naik bau.
3. Masukkan bahan yang dikisar sampai pecah minyak macam kita buat sambal.
4. Masukkan daging yang sudah digoreng. Kacau rata.
5. Masukkan garam, perasa, air asam jawa, bersama gula melaka. Bahagian perasa nih ikut selera masing -    masing. Kowt suka yang manis lebihkan la gula tue. Kowt suka masin lebihkan la garam tue.
6. Akhir sekali, masukkan bawang goreng. Saya gunakan bawang goreng yang dibuat sendiri.. :)

Tak pandai ambil gambar. Lighting.. Failed!

Percubaan pertama tak guna ketumbar dengan jintan

Okey.. Good luck! :)





Kahwin sudah..

Wah.. Ambil masa lama untuk update blog nih.. Kalau buku, dah lama kumpul habuk, hahahaha! Macam title di atas, saya dah selamat menamatkan zaman bujang saya pada 30 November 2012 tepat 10.03 pagi di Masjid Al-Faizin, Kepong. Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah.
Sehari sebelum.. Masih macam tak percaya je dah nak kahwin bila tengok inai di jari. Ayah dengan Anis dok ronda satu taman cari inai fresh..

Malam sebelum majlis.. Hasil kerja Ummu Hani.. Masih percaya dengan tak lagi time nih.. Tak boleh blah betul, ngeee~

Okey.. Okey.. Time nih jantung dah dup dap dup dap.. Baru lah confirm dengan hati sendiri. "Naimah.. Bangun.. Bangun.. Kau dah nak jadi bini orang dah pun.."


Akhirnya.. Dengan izin dan ketentuanNya.. Maka sahlah saya menjadi isteri kepada Mohammad Firdaus bin Abdullah di pagi hari Jumaat, 30 November 2012. :)

Doakan kesejahteraan kami ye.. Moga awan gelap beserta hujan akan berlalu dari hidup saya buat selama-lamanya.. Aminnn..:)