Tuesday, March 27, 2012

Saya tak berminat dengan..

Hidup aku sekarang penuh dengan warna-warni.. Seronok sungguh! Ada kawan-kawan.. Ada keluarga.. Cuma belum ada suami dan anak-anak penyeri hidup. Adelah tue nanti Nai'mah oii.. Hang gatai na.. Tiba-tiba teringat beberapa peristiwa satu masa dulu.. Adui.. Melekek balik bila ingat semula..

Dulu bersekolah perempuan dari sekolah rendah sampailah sekolah menengah.. So, kawan-kawan lelaki sangat limited (duh! cerita same kan.. budget baik, ahaha~).. Masa tue lower 6 kalau tak silap.. Entah mamat mana entah dok tiba-tiba call. Akhirnya kami jadi kawan. Sesiapa yang kenal aku akan tahu habit aku nih - KETAWA! Sampai sekarang tak boleh nak ubah.. So, kami berkawanlah.. Tiada intention bercintan-cintan pun masa tue.. Bila cakap kawan, maksudnya kawanlah tue.. Tapi disebabkan lelaki ini, tunangnya menyerang dalam telefon. Puncanya dia dok SMS aku.. Dok call aku hari-hari atas alasan seronok bersembang dengan aku. On jelah.. Kata suke sembang.. Kalau tahu kau dah bertunang.. Sayonara lah jawapannya..  Bukan aku dok keluar modal call dia, hihi~ Macam mana serang? Dia call.. Speaking-speakung.. Haih.. Melayu mudah lupe.

   "Hello.. May I speak to Nai'mah please..?"

           "Speaking.. What can I help you..??"

"Do you know who is B?"

   "He is one of my friend.. Whats wrong with him..? Is everything okey??"
                              
"He is my fiance. Do you know that he engaged already..? Can not find other guy that suit with you isn't..?? Bla.. Bla.. Bla.. Bla.."

( Oh.. Time nih bengang pun ade.. Nak muntah hijau pun ade..)

Oh. Salah aku..? Taw ape aku buat..? Gelak Nauzubillah kuat dalam phone tue. Haish lelaki. Sabar jelah.. Yang boleh aku cakap dekat minah nih aku tak tahu apa-apa plus don't worry.. Aku takkan kacau encik tunang kau. oh!

Tue.. Cerita 5 tahun lepas..

Bulan Ramadhan tahun lepas.. Dok berkumpul dengan housemate nak buka puasa.. Suddenly..

(phone ringing..)

  "Yes dear.. ape boleh tolong..?? "

     "Imah.. Can you please talk to her..? " (erkk..)

Phone mamat nih bertukar tangan pada si awek.. Okey.. Aku dah tahu kenapa.. Budak nih..Sebelum cik awek manis sempat cakap apa-apa, aku dah cakap dulu..

"Hi.. Nama I Nai'mah.. I dah kenal T for 2 years.. Don't worry my dear.. Dia memang macam tue.. Suke panggil sayang-sayang dekat fB.. Kami tiada apa-apa la, heee~"

Click. Phone diletakkan..

Few minutes later this guy hantar mesej..

  " Imah.. I am so sorry.."

  Replied.. " Please T.. Don't mess your relationship with her because of your stupid action.."

The funniest part.. Orang akan tetap salahkan perempuan kan..? Funny isn't it..?? Yang kaum hawa nih pun.. Belajar-belajarlah bersabar.. Dok serang-serang.. Selidik dulu elok-elok.. Kadang-kadang apa yang dilihat tak sama macam apa yang difikirkan.. Macam budak-budak.. Kaum Adam nih pun satu hal.. Kenapa mesti cari kedua ketiga keempat dan seterusnya..? Wat sup sorang-sorang kang baru tahu..

Guys please.. please.. please.. Jangan buat wanita jatuh cinta kalau anda tidak cinta..


Comel kan..?? Tiada kaitan.. Cume suke budak, huhu~
Sekian, terima kasih..

Monday, March 19, 2012

Rindu semua.. :')

Rindu kampung..
Sangat-sangat..
 Rindu ayah ibu.. Rindu masakan ibu..
 Rindu bau tanah gambut terbakar..
Rindu pelukan nenek.. Rindu gurauan atuk..
Rindu nak memancing dekat lombong tinggal dengan adik..
bagi kulit sun burn.. Badan bau busuk air lombong, cool.. ^_^
Lumba-lumba siapa dapat ikan dulu, siapa dapat ikan paling besar, hehe.. 
Rindu nak dengar ibu membebel sebab sengaja bangun lewat pagi..
Rindu nak pukul belakang Syahmi sebab sengaja bawak motor laju-laju..
Rindu nak guna oven besar kat rumah.. Rindu nak buat kek lapis asam..
 Rindu bau bilik.. Rindu novel-novel yang ada berkotak-kotak..
Rindu nak masak sama-sama tiga beradik perempuan.. Rindu nak masak untuk satu keluarga..
Rindu pelukan ayah.. Satu-satunya pelukan yang bisa mencetus air di tubir mata..
Rindu nak sapukan bedak kat muka ibu, sebab ibu sengaja pakai bedak comot-comot..
Rindu nak terlentok kat bahu ibu masa tengok TV..
Rindu nak berebut adik-beradik nak baring kat ibu last-last ayah conquer sorang-sorang, eeee..
Rindu nak kacau adik-adik bergayut dengan buah hati masing-masing..
Buat suara gatal, yak!

Ayah lelaki hebat yang tiada tara.. Dia hero saya.. Ibu si wirawati yang sangat cool..

RINDU!

Monday, March 12, 2012

Aahahaha~

Hampagas Anis! tadi dah plan nak tulis ape.. Dia datang terus tak tahu nak tulis hape, hoho~

Rajin lepak dekat UIA sekarang.. Muntah-muntah hijau la budak dua orang lepas nih, ahahahaha~ Nasib la.. Kome dapat kakak macam nih.. Kalau lah Syahmi ada kat sini, mau angkut dia kehulu ke hilir jadi driver a.k.a bodyguard a.k.a boyfirned kan uols..?? ahahahahaha~

2 minggu kebelakangan, dengar ceramah Ustaz Azhar Idrus.. Ulang-alik kerja, memang letak CD yang telah di burn oleh seorang teman dalam kereta.Thank you so much ye..Satu lagi CD mix ceramah dari beberapa penceramah Malaysia letak dekat ofis.. Gelak sorang-sorang sampai kena tegur dengan budak..

              " Kak Librarian.. Akak okey ke..?? "

    Cis!

Sangat bermakna.. Sangat bagus.. Ayat Ustaz Azhar yang tak boleh dilupa..

                                                "Nikmat itu sesungguhnya bala.."

Sebab apa..? Sebab bila dapat nikmat manusia mudah lupa.. Tak kisah la apa orang nak cakap pasal Ustaz Azhar Idrus nih.. Apa yang perlu kita ambil, yang baik-baik.. Ustaz Azhar Idrus ku layan Ustaz Kazim Elyas pun aku layan.. Teguran membina lagi telus.. Tak salah kan.. Dah memang tanggungjawab sesama muslim saling ingat-mengingat kan..?