Saturday, April 30, 2011

If You Love Me (Sad Love Story OST)


Aku suka sangat denagn cerita Sad Story neh. Dulu, masa cerita neh ditayangkan kat Malaysia, memang awal-awal dah cop nak duduk depan TV pasa masa dan ketika yang sama setiap hari yang siap-siapa pun dilarang mengganggu ketenteraman aku tengok cerita neh. Serius.. Best! Sekarang... Errrrrrr.. Kalau mulakan alamatnya TV kat rumah sewa tue akulah yang empunya, hehe.. Enjoy pep. Lagu genre macam neh paling masuk dengan aku but.. This song is my favourite. Luv ya~

Monday, April 25, 2011

Buat ayah, ibu, Hanis, Fasehah, dan Syahmi.

Bila masanya aku sedar, sesungguhnya pengorbanan mereka pada diri ini tiada nilainya. Tiada banding dengan wang ringgit. Masa, tenaga, air mata, keluh kesah. Kalau aku di tempat beliau juga, pasti tindakan dan kata-kata yang sama juga akan kuluahkan kepada anak-anak. Aku tahu, pembaca blog ini bukan sahaja dalam kalangan rakan. Sementelahan pasti adik-adik di rumah ada memaklumkan pada mereka apa yang aku coretkan sepanjang masa. Blog adalah tempat aku menginterprestasikan apa yang terbuku dan bersarang dalam hati walau aku tahu ada masa luahan yang dibuat bakal menyinggung banyak pihak. Tapi tahukah kalian, si peluah ini juga ada masa terpaksa bersifat hipokrit semata-mata untuk menjaga hati sendiri dan hati orang lain? Ada rahsia yang hanya akan menjadi rahsia sampai aku mati. Andai rahsia paling besar dalam hidup ini terungkai, kesudahan yang bakal terjadi hanya kemusnahan dalam hidup orang-orang yang aku sayang, sepanjang umur ini. Aku akan pastikan rahsia itu terkubur bersama aku sampai mati.Untuk memusnahkan hati-hati ini? Tidak! Sebab, telahan kau adalah salah!




Tindakan susulan yang bakal diambil juga bakal menghancurkan sebilangan hati-hati yang aku sayang. Tapi percayalah.Kesan jangka panjang telah aku fikirkan tapi tetap.. Penyelesaian yang aku ambil ini adalah penyelesaian yang paling baik yang dapat aku fikirkan buat masa sekarang. Sebagai anak, aku tahu restu kedua ibu bapa sangat penting dan jangan dikhuatiri dalam apa keadaan sekalipun, tidak akan sekali-kali akan aku palingkan diri ini dai insan yang menghidupkan aku di bumi ALLAH ini sehingga sekarang. Keputusan yang aku ambil juga bukan untuk kepentingan diri.Kerjaya, pelajaran , dan hal peribadi. Malangnya, baru kini kurasakan, aku bukanlah iron woman yang mampu menggalas tiga beban serentak. Hanya kekuatan, tawakal, dan redha kunci yang aku ada sekarang. Kunci lain telah aku musnahkan sekelip mata. Anak yang tak kenal dek untung ini tetap akan cuba merubah corak hidup keluarganya seperti yang telah dijanjikan sejak dulu. Doakan Imah ye ibu, ayah. Buat adik-adik, Kak Imah sangat-sangat sayang kalian. Tiada apa dalam dunia ini yang mampu gantikan kalian sampai bila-bila. Kak Imah tahu, Kak Imah bukan kakak contoh yang baik, tapi tak lebih dari yang tak sudah-sudah membebankan orang sekeliling sampai sekarang. Luv you all.. =))


Sesungguhnya hanya kalian cinta hati saya.

Tuesday, April 12, 2011

Sunday, April 10, 2011

AKU.. KAU.. dan KAMU (buat kamu yang aku sayang)

Aku. Kalau tanya mana-mana manusia yang kenal aku. Ayat standard diaorang akan describe ialah kuat gelak, banyak cakap. Aku boleh bercerita sampai pukul 4 pagi tanpa henti. Aku mudah excited. Aku suka share apa yang aku buat dengan semua orang,tak kiralah kawan atau lawan di Facebook. Tapi sekarang, aku dah deactivate Facebook account gara-gara hampir menghilangkan kepercayaan orang disekeliling pada diri aku. Sebab? Aku terlalu kerap bercerita, sampai apa yang aku baru nak buat dalam satu hari, apa yang aku rasa dalam satu minggu, apa yang aku masak lauk tengahari pun aku akan tulis tanpa was-was. Apatah lagi kalau sekadar aku tak suka pada KAU.. KAU.. DAN KAU.. Itu hanya perkara remeh bagi aku. 


Aku. Aku jenis perempuan yang mudah akur dengan sesuatu tanpa banyak soal. Apa yang orang suruh buat, itu yang aku buat. Aku. Jenis perempuan yang hanya dapat menangkap arahan pertama atau nasihat pertama tanpa berfikir panjang baik atau buruk perkara itu. Kadang-kadang sedih jugak. Bila sifat terlalu akur  orang salah gunakan aku sewenang-wenangnya. Aku ada hati. Aku ad perasaan. Hentikan itu semua sebab.. Aku dah penat menangis setiap minggu. Betapa bodoh diri ini sebab tak mampu nak bela diri sendiri. Hanya BERSERAH.. BERSERAH.. dan BERSERAH.


Aku. Sangat benci bila orang tinggikan suara. Kenapa perlu tinggikan suara sedangkan salah itu hanya salah itu. Walau aku tahu sebenarnya aku bukan sekadar memalit, tapi berguling dalam lumpur atas salah sendiri, tak bolehkah bertanya sebelum melampiaskan amarah pada aku? Hanya sebab lumpur itu dah sedia kering pada badan, maka orang dengan sewenang-wenangnya cuba tambah lumpur lagi pada aku. Sampai aku keras. Sampai aku kaku. Kau faham? Sampai.. Sampai.. Aku hanya mengikut bagai lembu dicucuk hidung. Kalau orang kata terjun bangunan, aku terjun bangunan. Ah! Mustahil kau faham. Kau bukan aku. Aku penuh emosi bila bercakap. Kau macam tu? tak.. Tak.. Kau bijak. TApi aku? Aku BODOH!


Aku. Aku sangat benci untuk bergantung pada orang lain. Serasa bagai cacat, tiada kaki tiada tangan. Bisu, lagi tuli. Aku biasa buat sendiri. Makan sendiri. Termenung sendiri. Menagis sendiri. Meraung sendiri.Bodoh kan? Bilamana sekarang. Aku adalah makhlukMu yang paling hina serasa ku. Semua bergantung. Semua terserah pada orang-orang yang aku sayang. Orang-orang yang aku dambakan penunjuk jalan. Tapi akhirnya? Aku menjadi batu beban buat mereka. Kepada KAU.. KAU.. KAU.. Aku minta maaf. Sesungguhnya aku sedar siapa aku di mata KAMU.. KAMU.. dan KAMU. Aku tahu. Betapa susahnya hati KAU dan KAMU bila aku mula bersifat pelik. Tapi, pernah tanya tak kenapa aku bersikap pelik pada KAU dan KAMU?


KAU dan KAMU. Tahukah betapa sukarnya bagi aku untuk membina kembali diri ini? Betapa peritnya aku bila KAU dan KAMU seolah terhapus kepercayaan pada AKU? Betapa teruknya aku berguling dalam selimut, mengongoi tak tentu pasal, meraung bagai gila dalam rumah yang penuh ORANG ITU dan ORANG INI? Pernah terfikirkah kau nilai air mata aku yang bagai dipaksa-paksa merembes saban hari terkenangkan KAU dan KAMU? Betapa penatnya aku. Bila KAU dan KAMU sudah tiada lagi sekelumit rasa percaya buat AKU.. Bila setiap kata-kata dariku hanya omong kosong buatmu. Bila rasa halus yang datang dalam diri AKU bagai dipandang sepi tak dipeduli oleh KAU dan KAMU. Bila pada mulanya manis madu yang disedut akhirnya bertukar sepahit hempedu  dan akhirnya.. Aku diletak ditepi tanpa siapa peduli siapa AKU. Gilakan? Air mata bukan senjata bagiku. Air mata adalah rembesan rasa sedih, kecewa, kerisauan dan gembira bagiku. JAngan fikir. Aku menggunakan air mata sebagai pedang.



Tuesday, April 5, 2011

appearance..

handsome man


Man..


Old man


Old lady


There's nothing to do with the appearance.. Everybody will lost their teeth, eye sight, and skin elastic one day. No matter how handsome or beautiful you are, at last.. We all can be categorize in the same group. I hate when people said, I'm choosing my friend by their appearance. Because I know, I am out of people espectation in appearance, attitude, and out dated style.

Monday, April 4, 2011

Kehilangan - Firman ( Ibu.. I love u..)

Ku coba ungkap tabir ini
Kisah antara kau dan aku
Terpisahkan oleh ruang dan waktu
Menyudutkanmu meninggalkanku
Ku merasa tlah kehilangan
Cintamu yang tlah lama hilang
Kau pergi jauh karena salahku
Yang tak pernah menganggap kamu ada

*
Asmara memisahkan kita
Mengingatkanku pada dirimu
Gelora mengingatkanku
Bahwa cintamu tlah merasuk jantungku

Reff:
Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila
Seandainya kamu bisa
Mengulang kembali lagi cinta
kita
Takkan ku sia-siakan kamu lagi

Back to *, Reff:

Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila
Takkan ku sia-siakan kamu lagi.. (2x)



I move step foward. I must be brave. Be responsible to myself. Be responsible to my family. Be responsible to my dignity. AND.. Be responsible to my ACTION. Mum.. I'm doing this for a reason. And the reason is I LOVE YOU and this is undeniable.