Sunday, January 23, 2011

Jalan hidup yang mendatar?

  " Akak bersembang dengan kawan akak semalam. Rasa hidup akak neh mendatar je. Tak ada apa yang perlu   dibanggakan. Daripada diploma, sambung degree, sekarang dah nak habis master. Sama.. Sampai satu tahap, akak dah tak rasa apa-apa pun sekarang. Belajar non stop.."


Tue antara perbualan aku dengan housemate aku tadi. Banyak yang kami bualkan tadi. Housemate yang lain dah hilang entah ke mana. apa yang dibualkan? Macam-macam isu. daripada perjalanan hidup, latar belakang keluarga, pelajaran, sampailah jodoh. Usia yang semakin hampir ke angka 30 menyebabkan kakak neh sangat risau. Aku pun dah ikut sama risau, hehehe.. Yelah.. Siapalah aku neh kan.. Usia sekarang sepatutnya aku dah boleh berbangga bagi duit tiap bulan pada ibu dengan ayah tapi sekarang, haiz... Macam tak ada perubahan. Even dah kerja pun, rasanya macam tak cukup je. Nak kata boros, apa je yang aku beli. Sampai member sendiri pun dah dok complain aku tak ada beli apa-apa untuk diri sendiri. Tak apalah. Apa yang mampu aku buat sekarang, cari pengalaman sebanyak yang aku mampu, belajar habis kuat, dan tak boleh main-main macam dulu lagi.


Sikit sebanyak ada jugaklah aku cerita pasal diri sendiri. Tukar-tukar cerita, hehe. Tapi, pandangan yang diberi tak jauh berbeza dari apa yang lain-lain beri. Hidup kita macam berjudi. Salah kecundang, betul pasti menang. Macam mana nak tahu apa yang kita caturkan dalam hidup sendiri tue adalah yang terbaik? Pejam celik pejam celik 18 hari dari sekarang usia aku akan genap 24 tahun. mak aih. Rasanya baru je semalam aku kena lempang laju-laju dengan ayah sebab tak lancar bertaranum, taram tajwid, baru semalam je aku sepak adik ketiga aku masa dia tidur sebab suka mengadu kat ibu. Betapa pantas masa berjalan. Kawan? Seorang demi seorang melangkah ke gerbang perkahwinan, membina kerjaya, membina kehidupan sendiri. Aku pula  masih di sini. Masih Nai'mah yang dulu.Status pelajar masih digenggam, status pekerja baru mahu digilap. Itupun hanya kontrak. ya ALLAH.. Murahkanlah rezeki ku. Permudahkan segala urusanku.


Apa yang aku rasa sekarang? Seperti ada sesuatu yang terbeban dalam hati tapi tak tahu apakah dia? Terbeban sangat rasanya. Tak tenteram. Ada masanya seolah-olah perjalanan hidup ini tidak lancar dan tidak lengkap, seolah-olah sedang mendepani sesuatu yang Maha Berat, seolah-olah aku cuba menidakkan kenyataan yang nyata pahit untuk ditelan sakit untuk diluah. Andai hanya itu pilihan alangkah mudahnya. andai semuanya dah diketahui alangkah senangnya. Entahlah. Merapu jauh malam neh.


pic from: Reuters


  "Tuhanku.. Aku hanya insan lemah di sisiMu.. Tiada upaya untuk melawan kehendakMu, tiada daya untuk menidakkan apa yang telah ditetapkan olehMu..Jika inilah ketetapan yang telah tertulis, aku terima dengan hati terbuka.."

Friday, January 21, 2011

Bird Park, Kuala Lumpur.






I saw this place picture in my sister's bf facebook. Quit interesting and I think, I like it! Do you?

Taman Burung Kuala Lumpur. Haiz... Kat manalah..





You can come this close with the birds..?? Best giler!




See.. How close the visitor can go with the birds. Actually, a lots more species but very lazy to copy it from his page. Thanks arif..




Nice place to hang out on weekend, right? Cuti-cuti Malaysia. =)

Saturday, January 15, 2011

Books


 
Hari tue dok ronda-ronda setiap shelve dalam library neh. Seronoknye! Memangla.. Library kanak-kanak mestilah buku pun budak-budak punya standard jugak kan..?? Before sampai kat tangan budak-budak, kakak budak neh dah gelak guling-guling dulu time buat cataloguing. Best weh buku diaorang. Lawa-lawa.. Warna-warni.. Berseri-seri. Hard cover lagi. Lepas tue, culture suka membaca kat sini yang best. Berebut nak pinjam buku, siap sorokkan buku kawan sebab dia pun nak pinjam buku yang sama, hahahaha~ Alahai.. Budak.. Budak.. Nak kata apa kan?

Tengah dok ronda-ronda.. Dok pusing-pusing.. Dok tilik-tilik.. Kauorang tahu apa lagi buku yang ada atas rak buku library neh..? Buku SALINA pun ada oke.. Semerah Kota bharu.. Apa lagi. Banyak banget. Buku yang pengolahan bahasa dia bagi aku mungkin belum sampai level untuk budak-budak neh baca. Tapi, ada kat rak. Parents budak baca kowt. Tak pun cikgu-cikgu. Tapi.. Tak jugak. Budak-budak pun aku tengok ada yang baca. Itu untuk rak buku yang semuanya Bahasa Melayu ( Actually, 1st language kat sini English.. So, rak lain semua English plus satu rak setengah Mandrin..). Rak untuk English plak rak yang tagging dia start 9++ yang aku suka, hehehehe~ Maksudnya.. Sepanjang 3 bulan aku kerja kat sini tak payah la aku beli buku lagi. Banyak kowt even juz 2 raw je untuk 9++ tag. Neh buku yang aku dah baca dalam library neh.




Jeng....



Jeng...


Jeng....



Seriously, buku neh best beb... I swear! Entah.. Buku apa yang aku baca aku rasa tak best ek..?? hahahaha~ Buku neh ceritanya pasal zaman kat China yang masa tue orang perempuan kena ada kaki bersaiz kecil. Serious kecil oke.. Baru layak untuk berkahwin dan dipandang tinggi. Cerita dia pasal seorang gadis yang masa tue berusia belum sampai 5 tahun yang nenek dia dah tunangkan dia dengan seorang lelaki dari keturunan baik-baik ( dia pun keturunan baik-baik jugak..). Budak lelaki tue beza 2 tahun dari dia. Tapi putus tunang sebab budak perempuan neh kaki dia tak kena bedung, maksud aku tak dikecilkan. Nenek dia pun tak tahu nak cakap apa dah since bapak budak perempuan tue menyokong kehendak anak perempuan dia neh. Bapak dia berfikiran sangat jauh tentang beberapa hal yang katanya ada masa perlu bergerak seiring dengan masa dan betapa kita perlu ada ilmu dan berfikiran terbuka; termasuk wanita harus ada ilmu. Nasib budak neh baik sebab dia dilahirkan pada zaman revolusi, yang mana China dah sedikit demi sedikit terima perubahan cuma biasalah.. Tiap perubahan ada sesuatu yang perlu dikorbankan, termasuk keluarga.Details..?? kau orang carilah buku neh. Malas nak review panjang-panjang, hehehehe~






Dan sekarang.. Aku tengah dok pinjam dua buku baru...









TadaAAAAAAAA~




 Aku tertarik sebab title buku neh pasal perhambaan. Mesti best kan plus.. Boleh bagi mata bukak besar sikit kowt, huhuhu~



Since aku deal dengan budak-budak, so aku tergerak hati nak baca buku neh. Macam, best. Manalah tau boleh praktikkan lepas nih, hihihihi~




Aku rasa.. Tempat aku memang kat tempat yang penuh buku kowt. Kalaulah buku-buku neh boleh dimakan, dah selamat agaknya, hahahahahahaha~ Nanti aku review lagi ye. Kalau rajin la, hehehehe~

Wednesday, January 12, 2011

1st entry on 2011

I started my 2011 with new work environment ; Sri KDU Primary School and my first Master lecturer in the evening after my work hour. Damnly tired dowh! But, nevermind.. It just begin. Yup! it just begin... What bygone, be bygone.. To those who are "Mulut Tempayan" and "gossipping and "fitnah-ing", from now on.. I don't mind about YOU! You are not the person who feed me here. You are only person who know half of my story, and.. maybe.. I said.. Maybe.. Responsible to add up some spice and make the story kindda interesting to others. I don't know. But, I would like to thank you a lot, for letting me know this world better. I'm not perfect too.. But, it is such a plessure if you ask me first before spreading the story-telling..

I enjoy working here. Kids around me. I can't stop myself from smiling, laughing all day. Hahahahaha~ Sweet kids. I feel really greatful when they called me teacher. I also started my January 2011 with such a great thing that actually I'm not imagine that I manage to do it. To be honest, I'm not good dealing with kids but when I'm working here, it does teach me a lot how to be patient and how to deal with these wonderful kids. Ready to step in to motherhood..?? Jeng.. Jeng.. Jeng.. Not now. I do love kids, but not now.And now I also know the differentiate between Ultraman Seven and Tiga and Taro and.. Owh.. Forgot another one.. And how the raw carrot good for my skin..?? ( Zarith, Haziq, and Danish told me last night, hahahahahaha~) 

Opss.. By the way, thanks for reading this boring entry. Good luck to your future under taking my readers.


Full of love,


Nai'mah