Wednesday, December 21, 2011

3 months..

Its been almost 3 months. What will be happen next hati..

Thanks God. We're still under the same sky. Oh!

Wednesday, December 7, 2011

Baby Boboy Honey

melalui pesanan ringkas SMS



baby: awk nak ke mana 2..?


boboy: nak keluar.. nk g Ipoh nih..


(baby pun call boboy..)


baby: g Ipoh..? jauh 2.. watpe je ke sane.. membazir minyak je.. Kata tengah save budget..


boby: nih ha.. tolong amek kawan atas kawan.. (tade bunyi pape.. sunyi semacam dalam keta boboy).


baby: owh.. oke.. (curious.. jeng3..)


beberapa minggu kendian kat wall boboy..






Honey tagged a photo of boboy






"Lost World of Tambun.."
 
Untung jadi Boboy kan?

Monday, November 14, 2011

Dear faith..

Dear faith,

I know that everything happen with a reason. Even tho' sometimes.. I mean.. Some how.. It happen because of me who neglect all the advices.. all the "bebel" thing, from the person who love me the most in the world. What happen to me was caused by me and I know, I should stop blaming others and learn to forgive everybody so that I can live (InsyaALLAH) happily ever after, but how?

My darling faith,

I'm not a superwoman, neither fairy who can change her world like what she want. Sometimes I will cry for no reason.. And sometimes.. Suicide solution cross my mind. But damn! I can not do that. My brother said, we can not put all the problems at the same place. What we have to do just settle the problems one by one. After all effort, just tawakal. He said that, we are human.. We are, in certain point weak, but we are not a robot.

Faith,

to be honest. I am tired with all this. Devastated and frustated are the best words to describe how mess my life are right now. But, I need to be strong. I hate to grow to be an adult and if.. I can change the time.. I just want to stay and remain as a small children. Its okey if my dad beat me everyday.. Its okey if my little brother pull my hair.. Its okey if my mum nagging.. Its okey if my sisters want all the clothes in my closet. Its better than destroy yourself within a year, and know all the useless people who always take for granted for your weaknesess.

And you know what faith,

I am afraid to face the reality, but I have to. I want to live happily because I know that I deserve too. I feel better now and I get my part time job starting next month.

Sincere,

Mawar

Friday, November 4, 2011

Book..? Books..

Hehe~ I just finished read this book. The book that I already upoad the cover before.


To be honest. This book really touch my heart and my soul. He's not a Muslim but he leave his home to be a volunteer in East Asia.The last place in Gaza, Palestine and he die there shot by the sniper from the watch tower. He just want to save the palestinian children and this is what happened. And I guess you know who shot him. The same brigade who demolished palestinian house and killed Rachel Corrie. Finished one book and now..


I am reading this. =) lalalalala~ Books.. Come to me baby.

Give me some more book please..


Thursday, November 3, 2011

Adele - Someone Like You



                                                            Never mind I'll find someone like you

                                  I wish nothing but the best for you, too

                                                Don't forget me, I begged

                                  I remember you said

                                                       Sometimes it lasts in love

                                  But sometimes it hurts instead..


sometimes it lasts in love, but sometimes it hurts instead.. ;)

Tuesday, September 13, 2011

Terima kasih duhai MANUSIA.

Terima kasih. Kerana menjadikan aku lebih kuat dari dulu. Lebih tabah dari dulu. Lebih hebat dari dulu. Biarpun aku tersungkur menyembah bumi untuk 2 bulan, tak bermakna kau berjaya menjatuhkan aku lama-lama. Kau belum rasa bagaimana berjuang untuk hidup. Kau belum rasa bagaimana rasanya bila nyawa bagai sudah boleh diagak bila bakal direnggut. Belum tiba lagi waktu pembalasan buat kau. Tunggulah.. Anak-anak kau bakal mengulang sejarah. Anak-anak dia bakal mengulang sejarah. adik dan kakak perempuan kau bakal mengulang sejarah. Silap hari bulan lebih dahsyat.Terimalah bahananya jika itu yang kau pinta MANUSIA!
Sumber gambar: google.

Saturday, September 3, 2011

Apa aku akan buat jika tidak berkahwin?

Wah tajuk. Tak tahan, hhahaha~ Macam biasa. Aku hanya wanita biasa yang punya impian untuk membina mahligai bersama insan tersayang. TAPI..Apa aku akan buat kalau aku tak berkahwin? samada dengan pilihan keluarga ATAU pilihan sendiri?

Aku nak ke sini. Kerjakan haji lebih awal. Rezeki lebih, nak bawak ibu ayah. Banyak dosa-dosa aku yang.. entah.. Semua salah sendiri. Bukan salah orang lain.


Aku nak ke sini. Library of Congress kat washington D.C.. Wah! Best kan library neh.

Beli kereta dan rumah besar. Bawak ibu ayah tinggal sekali. Tak payah suah-susah lagi sebab kalau Imah tak kahwin, imah akan jaga ibu ayah. Lepaskan adik-adik untuk bahagia dengan pasangan masing-masing. Nanti Imah hire bibik ibu ye.. Nanti ibu dah tak payah kemas rumah. Ayah boleh teruskan aktiviti memancing dengan berkebun dia. Ibu.. Ermmmmm.. Ibu pernah sebut nak melancong kan? Nanti kita melancong sama-sama eh. Doakanlah Imah sukses dalam kerjaya. Dapat kerja best-best. Gaji besar. Kereta besar. Rumah besar. Badan besar. hahahahahaha~ Kalaupun jodoh Imah bukan di muka bumi ini. Mungkin Imah ditakdirkan untuk bersama ibu ayah sampai akhir nyawa. Kita pasang rumah dengan aircond. nanti tak perlu panas-panas lagi. Jika seseorang itu betul-betul mahukan Imah, dia akan sanggup lakukan apa sahaja untuk dapatkan Imah, bukan menyerah kalah sebelum bertanding. Bukan melatah cepat sangat birpun hanya dicuit sedikit. Kan ibu?


cc: Hati



Monday, July 18, 2011

Beribu Sesalan - 3 Suara Ning Baizura, Jaclyn Victor and Shila



Ku susuri malam ini
  Yang tidak berbintang sunyi sepi
Juga rembulan dah menghilang
Dalam kelamku sendiri
Ku mencari hembus bayu
Yang selalu berbisik madah rindu

Kini membisu dalam sayu
Tidak ku temu suaramu




Kekasihku di jalanan yang berliku

Di saatku perlukanmu
                                                         Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu
Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini diiringi
Kisah janji
dimungkiri lagi
Kekasihku di jalanan yang berliku
                                                                  Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu
Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini diiring
Kisah janji

Dimungkiri
Dimungkiri



Sia-sia ku
                                                                  Mencintaimu 
Setia padamu
Percayakanmu


Sebak dadaku

Retak hatiku
                                                                          Luka jiwaku
                                                                          Dihiris pilu
Sia-siaku

      Mencintaimu
Setia padamu
   Percayakanmu


Sebak dadaku

Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu


Beribu sesalanku..



Bila..

Saya dah penat. Tolong lakukan sesuatu supaya rasa penat ini berbaloi untuk dirasai dan ditunggu.

source: Google images

Tuesday, June 21, 2011

Question about Nai'mah

Apa yang ditulis, melambang siapa empunya blog itu sendiri. Kadang-kadang, tulis semua hal tanpa ada satu pun yang aku selindungkan dari kalian, tapi kadang-kadang medium yang satu ini tak boleh digunakan secara optimum atas sebab-sebab menjaga hati pihak-pihak lain.

Kenapa tak guna diari je kalau nak lepaskan perasaan?
Sebab.. Dari kecil lagi, kalau aku buat diari je, parents aku mesti cakap aku melawan dalam diam. Aku anak sulung. Yang dah diajar dari kecil supaya patuh tanpa satu pun perkataan TIDAK yang boleh keluar dari mulut. Sehinggalah hari ini. Ada masa sebagai anak, kau nak sangat berkata TIDAK. Tapi, perkataan yang hanya ada dua kosa kata tue pun kau tak mampu nak luahkan. Kalau luah pun, umpama tak payah cakap, tiada kesan. Kesan tiada penggunaan TIDAK dalam hidup aku, biasanya aku biarkan je apa yang orang nak buat pada aku. Lepas tue, aku menagis sorang-sorang, ahahahaha~ Suke bebenor dibuatnya.

Eh.. Kau takkan tak ada kawan baik Nai'mah..
Ya.. aku Ada kawan baik. Tapi, bukan semua hal kau boleh share dengan kawan baik kau, lebih-lebih lagi hal ehwal yang tak berapa nak molek didengar walaupun kawan baik sendiri. Kalau kawan baik sendiri pun macam tak dan je aku nak cerita semua, apatah lagi parents sendiri. Makin bertambah usia aku, rasanya makin senang kalau aku simpan semua sendiri daripada lepas bagitahu at last aku yang rasa macam nak gila.. Jarak lantai kat ground floor sekolah aku dari 3rd floor library neh pun aku rasa dekat je. Budget lantai kat ground floor tue empuk kalau aku buat terjunan gaya bebas dari atas, kan?

Tak baik tau kau cakap macam tue. Adik-beradik?
Just the same. Since diaorang pun takut nak tegur aku.. ( Aku kan garang tahan maha dewa punya..) So, tak payah lah bagitahu diaorang. Diaorang pun tak rasa sakit hati dengar tiap butir ayat yang keluar dari mulut aku, aku pun tak rasa panas hati telinga macam nak bernanah dengar apa yang diaorang cakap.

Apa yang kau merepek neh Nai'mah. Cerita jelah kata ayah ibu kau, sementelahan mereka masih hidup..
Tak kowt. Hanya suku sahaja yang diaorang tahu pasal aku. semenjak aku sambung belajar, keluar dari Muar.. Contoh la.. Siapa budak perempuan yang cakap dah tak ada dara tue.. Datin ke hape entah nama dia. Kalau hal macam tue terjadi pada anak sulung, harapan kelaurga yang dah diberi didikan agama sejak kecil, dilatih ayah jadi qariah sampai peringkat negeri satu masa dahulu.. Agak-agak, apa agaknya respon ayah ibu? Apa agaknya tindakan yang diaorang akan ambil pada aku? Tue contoh la ye.. Tak semua hal aku bagitahu.. Sekadar yang boleh sahaja..

Tak takut ke orang nilai kau macam-macam bila baca content dalam blog kau neh?
Bentuk penulisan menunjukkan siapa aku yang sebenarnya. Biarlah.. Biar awal-awal orang tahu siapa aku. Daripada kemudian kauorang mennyesal kemudian hari, jangan salahkan aku. Kalau aku cakap aku neh pendendam, sesungguhnya aku pendendam. Pasal sakit, pasal kahak hijau, pasal ICU.. Kenapa? Sakit teruk-teruk tak layak rasa marah ke? Pemendam ke? Pendendam ke? Semua betul. Aku tak nak sesiapa rasa kesal kenal dengan orang yang ada bertimbun-timbun masalah dalam hidup dia. Errr.. Aku mention kahak hijau ke..?? Kau carilah la post tue sendiri. Tapi kalau agak-agak kau jenis penggeli, hentikanlah niat tue. Buat tekak kau loya-loya je nanti, hahahaha~

Beb.. Kau tue perempuan.. One day kau akan kahwin jugak. Tak takut ke kalau dia baca semua neh?
Jodoh, pertemuan, ajal maut kat tangan tuhan. Mungkin aku takkan dapat apa yang aku nak sekarang, kalau dapat tue memang syukur lah sangat-sangat. Kalau nak, dia takkan tengok segala kelemahan aku neh sebagai halangan. Siapa pun aku pada masa lampau dia akan terima. Tapi kalau dia tak dapat terima, sekarang adalah masa yang sangat sesuai untuk mengundur diri. Aku takkan paksa orang untuk terima aku. Memang aku ada banyak kelemahan, nak buat macam mana. Kenyataan tue aku dah terima dari aku kecil lagi. Hakikat beb, hahaha~ Satu sen pun aku tak menyimpan untuk kahwin. Macam mana nak kahwin?

By the way.. aku tak pasti apa yang aku aim sebelum umur 35 akan terlaksana atau tak, memandangkan hidup aku yang dah mula kucar-kacir sekarang. Lantaklah.. Tapi, aku akan pastikan, aku akan dapatkan satu aset tahun depan. Sekurang-kurangnya SATU. And this time, aku dah tak peduli. Aku tak susahkan sesiapa kat sini dan aku gunakan duit sendiri. Aku akan pulangkan mana-mana yang bukan hak aku.

Friday, June 17, 2011

Breakdown


Sometimes, I feels like i want to scream out loud and stay alone. Just let every miserable thing come out freely. The trembling is still inside me. I just feel how useless I am when I can't say what I want to say, can't react the way I should react, can't make a decision since the decision was made and I only need to follow it even it is really hurt me. I keep telling myself, "its ok.. Its shows how much they love you.. " I don't mind about what are you thinking about since this is my blog. So, this is my right to say what I want to say!

I am 24 years old woman but I still don't have any right to decide about my future. Its shameful Nai'mah. Its awful. My life is totally upside down now and I don't think that I can stand with it anymore. I just can't stand with it ANYMORE!

Thursday, June 2, 2011

SUKA, SAYANG, CINTA

"SUKA"
Adalah saat dia menangis
Kamu akan berkata,
"Sudahlah, jangan menangis."

"SAYANG"
Adalah saat dia menangis dan kamu akan mengis bersamanya

"CINTA"
Adalah saat dia menangis dan kamu membiarkannya mengis dipelukanmu sambil berbisik,
"Mari kita selesaikan masalah ini bersama-sama."

T.T

Tuesday, May 24, 2011

dizzy and I hate you

Can you just leave me alone..?? I am nobody.. The more know me, the more you will regret it. I proved it and you can ask them more bout me.( yeah! You can ask my ex-house mate who dumb me like a fool)

Yes. To be honest, I appreciate and feel warmth and welcome this feeling come into my life. But then when you come, it seems like you will spoil everything that I have planned with him for almost 6 months. How could you..? Please stay away from my life because I don't need you. Back off. Or else, I will make my decision and make sure that nobody can't stop me this time. There's to much things happen around me and I don't think that I can cope it. Sometimes I feels like I want to kill all of the people who really makes me suck and embarrassed me in Facebook with the rumors and I'm pretty sure that this speculation will effect my life. Thanks. This is what friends for.

Tuesday, May 10, 2011

Tips perkahwinan? Galaknya aku..

Hahahaha~ topik pasal kahwin lagi. Siap ada member tanya. Kau neh dah nak kahwin sangat ke..?? Haish.. Nak.. Kau bagi aku duit, boleh..?? Bagi aku rumah siap dengan kenderaan. Nanti aku carilah pasangan hidup, hehehe~ Tak salah kan kalau aku nak cerita pasal kahwin lagi? Ada sesiapa marah ke? Dulu pun masa sekolah agama (to those yang kat Johor.. Negeri lain aku tak tahu..) Kitaorang belajar Munakahat kowt. Tanyalah sesiapa yang tinggal kat Johor.. Boleh confirm lah.. 98% daripada diaorang mesti dapat A1 untuk subject Munakahat. Subject yang akan memastikan budak0budak lelaki takkan blah pergi tempat lain, compare to other subject.. (Termasuk la aku zaman tue, hehe~) Bebel panjang beb. Bacalah sendiri. Aku dapat dekat facebook (masa sekodeng page orang lain guna akaun orang lain, oppssss!) . Daripada Ustaz Azhar Idrus.



1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita. Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.


2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.


3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah.


4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa’kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do’a mereka.


5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.


6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.


7. KETIKA RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justru semakin erat berpegang tangan.


8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100%


9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.


10. KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.


11 .KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita.


12. KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggungjawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.


13. KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.





Jangan datang bila senang, pergi bila derita.

Saturday, April 30, 2011

If You Love Me (Sad Love Story OST)


Aku suka sangat denagn cerita Sad Story neh. Dulu, masa cerita neh ditayangkan kat Malaysia, memang awal-awal dah cop nak duduk depan TV pasa masa dan ketika yang sama setiap hari yang siap-siapa pun dilarang mengganggu ketenteraman aku tengok cerita neh. Serius.. Best! Sekarang... Errrrrrr.. Kalau mulakan alamatnya TV kat rumah sewa tue akulah yang empunya, hehe.. Enjoy pep. Lagu genre macam neh paling masuk dengan aku but.. This song is my favourite. Luv ya~

Monday, April 25, 2011

Buat ayah, ibu, Hanis, Fasehah, dan Syahmi.

Bila masanya aku sedar, sesungguhnya pengorbanan mereka pada diri ini tiada nilainya. Tiada banding dengan wang ringgit. Masa, tenaga, air mata, keluh kesah. Kalau aku di tempat beliau juga, pasti tindakan dan kata-kata yang sama juga akan kuluahkan kepada anak-anak. Aku tahu, pembaca blog ini bukan sahaja dalam kalangan rakan. Sementelahan pasti adik-adik di rumah ada memaklumkan pada mereka apa yang aku coretkan sepanjang masa. Blog adalah tempat aku menginterprestasikan apa yang terbuku dan bersarang dalam hati walau aku tahu ada masa luahan yang dibuat bakal menyinggung banyak pihak. Tapi tahukah kalian, si peluah ini juga ada masa terpaksa bersifat hipokrit semata-mata untuk menjaga hati sendiri dan hati orang lain? Ada rahsia yang hanya akan menjadi rahsia sampai aku mati. Andai rahsia paling besar dalam hidup ini terungkai, kesudahan yang bakal terjadi hanya kemusnahan dalam hidup orang-orang yang aku sayang, sepanjang umur ini. Aku akan pastikan rahsia itu terkubur bersama aku sampai mati.Untuk memusnahkan hati-hati ini? Tidak! Sebab, telahan kau adalah salah!




Tindakan susulan yang bakal diambil juga bakal menghancurkan sebilangan hati-hati yang aku sayang. Tapi percayalah.Kesan jangka panjang telah aku fikirkan tapi tetap.. Penyelesaian yang aku ambil ini adalah penyelesaian yang paling baik yang dapat aku fikirkan buat masa sekarang. Sebagai anak, aku tahu restu kedua ibu bapa sangat penting dan jangan dikhuatiri dalam apa keadaan sekalipun, tidak akan sekali-kali akan aku palingkan diri ini dai insan yang menghidupkan aku di bumi ALLAH ini sehingga sekarang. Keputusan yang aku ambil juga bukan untuk kepentingan diri.Kerjaya, pelajaran , dan hal peribadi. Malangnya, baru kini kurasakan, aku bukanlah iron woman yang mampu menggalas tiga beban serentak. Hanya kekuatan, tawakal, dan redha kunci yang aku ada sekarang. Kunci lain telah aku musnahkan sekelip mata. Anak yang tak kenal dek untung ini tetap akan cuba merubah corak hidup keluarganya seperti yang telah dijanjikan sejak dulu. Doakan Imah ye ibu, ayah. Buat adik-adik, Kak Imah sangat-sangat sayang kalian. Tiada apa dalam dunia ini yang mampu gantikan kalian sampai bila-bila. Kak Imah tahu, Kak Imah bukan kakak contoh yang baik, tapi tak lebih dari yang tak sudah-sudah membebankan orang sekeliling sampai sekarang. Luv you all.. =))


Sesungguhnya hanya kalian cinta hati saya.

Tuesday, April 12, 2011

Sunday, April 10, 2011

AKU.. KAU.. dan KAMU (buat kamu yang aku sayang)

Aku. Kalau tanya mana-mana manusia yang kenal aku. Ayat standard diaorang akan describe ialah kuat gelak, banyak cakap. Aku boleh bercerita sampai pukul 4 pagi tanpa henti. Aku mudah excited. Aku suka share apa yang aku buat dengan semua orang,tak kiralah kawan atau lawan di Facebook. Tapi sekarang, aku dah deactivate Facebook account gara-gara hampir menghilangkan kepercayaan orang disekeliling pada diri aku. Sebab? Aku terlalu kerap bercerita, sampai apa yang aku baru nak buat dalam satu hari, apa yang aku rasa dalam satu minggu, apa yang aku masak lauk tengahari pun aku akan tulis tanpa was-was. Apatah lagi kalau sekadar aku tak suka pada KAU.. KAU.. DAN KAU.. Itu hanya perkara remeh bagi aku. 


Aku. Aku jenis perempuan yang mudah akur dengan sesuatu tanpa banyak soal. Apa yang orang suruh buat, itu yang aku buat. Aku. Jenis perempuan yang hanya dapat menangkap arahan pertama atau nasihat pertama tanpa berfikir panjang baik atau buruk perkara itu. Kadang-kadang sedih jugak. Bila sifat terlalu akur  orang salah gunakan aku sewenang-wenangnya. Aku ada hati. Aku ad perasaan. Hentikan itu semua sebab.. Aku dah penat menangis setiap minggu. Betapa bodoh diri ini sebab tak mampu nak bela diri sendiri. Hanya BERSERAH.. BERSERAH.. dan BERSERAH.


Aku. Sangat benci bila orang tinggikan suara. Kenapa perlu tinggikan suara sedangkan salah itu hanya salah itu. Walau aku tahu sebenarnya aku bukan sekadar memalit, tapi berguling dalam lumpur atas salah sendiri, tak bolehkah bertanya sebelum melampiaskan amarah pada aku? Hanya sebab lumpur itu dah sedia kering pada badan, maka orang dengan sewenang-wenangnya cuba tambah lumpur lagi pada aku. Sampai aku keras. Sampai aku kaku. Kau faham? Sampai.. Sampai.. Aku hanya mengikut bagai lembu dicucuk hidung. Kalau orang kata terjun bangunan, aku terjun bangunan. Ah! Mustahil kau faham. Kau bukan aku. Aku penuh emosi bila bercakap. Kau macam tu? tak.. Tak.. Kau bijak. TApi aku? Aku BODOH!


Aku. Aku sangat benci untuk bergantung pada orang lain. Serasa bagai cacat, tiada kaki tiada tangan. Bisu, lagi tuli. Aku biasa buat sendiri. Makan sendiri. Termenung sendiri. Menagis sendiri. Meraung sendiri.Bodoh kan? Bilamana sekarang. Aku adalah makhlukMu yang paling hina serasa ku. Semua bergantung. Semua terserah pada orang-orang yang aku sayang. Orang-orang yang aku dambakan penunjuk jalan. Tapi akhirnya? Aku menjadi batu beban buat mereka. Kepada KAU.. KAU.. KAU.. Aku minta maaf. Sesungguhnya aku sedar siapa aku di mata KAMU.. KAMU.. dan KAMU. Aku tahu. Betapa susahnya hati KAU dan KAMU bila aku mula bersifat pelik. Tapi, pernah tanya tak kenapa aku bersikap pelik pada KAU dan KAMU?


KAU dan KAMU. Tahukah betapa sukarnya bagi aku untuk membina kembali diri ini? Betapa peritnya aku bila KAU dan KAMU seolah terhapus kepercayaan pada AKU? Betapa teruknya aku berguling dalam selimut, mengongoi tak tentu pasal, meraung bagai gila dalam rumah yang penuh ORANG ITU dan ORANG INI? Pernah terfikirkah kau nilai air mata aku yang bagai dipaksa-paksa merembes saban hari terkenangkan KAU dan KAMU? Betapa penatnya aku. Bila KAU dan KAMU sudah tiada lagi sekelumit rasa percaya buat AKU.. Bila setiap kata-kata dariku hanya omong kosong buatmu. Bila rasa halus yang datang dalam diri AKU bagai dipandang sepi tak dipeduli oleh KAU dan KAMU. Bila pada mulanya manis madu yang disedut akhirnya bertukar sepahit hempedu  dan akhirnya.. Aku diletak ditepi tanpa siapa peduli siapa AKU. Gilakan? Air mata bukan senjata bagiku. Air mata adalah rembesan rasa sedih, kecewa, kerisauan dan gembira bagiku. JAngan fikir. Aku menggunakan air mata sebagai pedang.



Tuesday, April 5, 2011

appearance..

handsome man


Man..


Old man


Old lady


There's nothing to do with the appearance.. Everybody will lost their teeth, eye sight, and skin elastic one day. No matter how handsome or beautiful you are, at last.. We all can be categorize in the same group. I hate when people said, I'm choosing my friend by their appearance. Because I know, I am out of people espectation in appearance, attitude, and out dated style.

Monday, April 4, 2011

Kehilangan - Firman ( Ibu.. I love u..)

Ku coba ungkap tabir ini
Kisah antara kau dan aku
Terpisahkan oleh ruang dan waktu
Menyudutkanmu meninggalkanku
Ku merasa tlah kehilangan
Cintamu yang tlah lama hilang
Kau pergi jauh karena salahku
Yang tak pernah menganggap kamu ada

*
Asmara memisahkan kita
Mengingatkanku pada dirimu
Gelora mengingatkanku
Bahwa cintamu tlah merasuk jantungku

Reff:
Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila
Seandainya kamu bisa
Mengulang kembali lagi cinta
kita
Takkan ku sia-siakan kamu lagi

Back to *, Reff:

Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila
Takkan ku sia-siakan kamu lagi.. (2x)



I move step foward. I must be brave. Be responsible to myself. Be responsible to my family. Be responsible to my dignity. AND.. Be responsible to my ACTION. Mum.. I'm doing this for a reason. And the reason is I LOVE YOU and this is undeniable.

Wednesday, March 30, 2011

Durians

hahahahahahahahahahahaha~ DURIANS ARE NOT ALLOWED!!! the stinky smell of durians make the mat salleh made this signboard.. Btw. stinky eh..? Ntah. But it taste really good.


I don't know where this apek sell his durians. But damn! Its make my mouth watering gile2 punye. Sooo long.. Dapat seulas pun jadila. I saw few durians stall along the way to Kota Damansara, nearby the Shah Alam- Sg. Buloh traffic light. 2 for RM10.00? Ermmm.. Oke2.. Errrrr.. Treat me durians please... I want to make serawa and pulut durian and bubur kacang hijau plus durian.. =pppp


Owhh.. YummmmY! Dah tah tahan neh. Cepatlah Sabtu..


Wiwit! Durian ye..

Sunday, March 27, 2011

The islands..?




I want to go here.

Langkawi Island


I also want to go here..


Cherating..


And here..?????


Pangkor Island..


Hehehehe~ I put this as my DREAM.. Kene cari duit banyak-banyak neh.. =p

Drive safely. oke..?

Monday, March 21, 2011

Impian, harapan, dan cita-cita.

Tajuk.. Pergh! Alahai.. Pada usia sekarang, dengan pantas kita akan meningkah betapa cepatnya masa berlalu meninggalkan kita. Usia makin meningkat, segala-galanya berubah dengan sekelip mata.

        Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki-lelaki yang keji, dan lelaki-lelaki yang keji adalah
    untuk  wanita yang keji (juga),dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki-lelaki yang baik, dan  lelaki-lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). (An-Nur: 26)

Tersentuh kejap baca yang atas neh kat dalam salah satu artikel. Aku yang mana satu? Ngeri rasanya. Kadang-kadang tue, bila kita bercakap tentang orang lain, akhirnya perkara buruk tue yang kita buat.Lagi kita elak, lagi akan datang pada kita.And fr me.. No turning back. Move forward. take the risk. And.. Face the reality Nai'mah. You have no choice regarding this matter.


Impian.. Hurmmmm.. Macam ak pernah post dulu. Nak pergi buat haji sebelum usia 35. nak settle kan Master sebelum 30 (Alhamdulillah.. on going..).. Nak ada harta sendiri (atas nama sendiri oke..) sebelum 35. Harta sendiri tue macam kereta dan rumah. tanah pun aku nak, hehehehe. Paling penting.. Berkahwin dengan seseorang yang ada ilmu agamanya. Kalau tak cukup, ada inisiatif untuk tambah ilmu agama. Ada inisiatif oke? Because. I need him to show me the way.. Aku bukan pandai sangat. Lagipun sebagai lelaki bukan mesti ada ke kriteria neh. Boleh jadi imam, bacaan lancar. Aku bukan nak lelaki yang sepanjang masa bercelak hitam berserban putih. Nak pimpin keluarga oke. Dan.. Walau kurang sana-sini. Dia bukanlah orang yang akan memisahkan aku dengan keluarga sebab tanpa keluarga, aku bukan aku yang hidup sampai sekarang. Fahamilah..Belajar.. Belajar.. Belajar.. Btw. Hati-hati ye. Aku mata duitan, hahahahahahaha~ Kalau ada anak-anak nanti (sendiri atau instant).. Aku jdi tegas sikit kowt. Tak nak diaorang jadi macam aku, terutama bab pergaulan. Maaf bakal suami. Mungkin awak ada cara awak sendiri. tapi saya tak nak diaorang jadi macam saya.



Harapan. Harapan hati setinggi gunung. Biar kegembiraan sentiasa bersama aku. Tiada lagi awan mendung yang at last akan buat aku menangis lagi dengan penuh kekesalan, tiada penyudah, menyumpah diri sendiri tak habis-habis. Nak jaga hati semua pihak sampai diri sendiri jadi macam hantu.. Sayang kat semua pihak sampai dah tak tahu apa lagi nak buat. Kalau tak nak kahwin boleh tak? Rasa macam susah je kahwin tue, hehe~  Yelah.. Ingat senang ke.. Aku yang sulung. Pemegang status harapan keluarga but at the same time aku adalah inidividu yang bertanggungjawab mencalit lumpur ke muka ibu dengan ayah dalam banyak hal. Daripada zaman sekolah dengan result yang macam tahi. Padahal ibu ayah bagi pendidikan sama rata dengan anak-anak but adik-adik selalu cakap ayah selalu lebihkan aku.. Ibu selalu lebihkan aku but still.. Aku rasa.. Aku adalah anak yang tak tahu dek untung sampai sekarang. Anak bertuah kan? 



Cita-cita. Semoga semua yang diimpikan akan jadi kenyataan. Semoga restu ibu ayah sentiasa bersamaku walaupun anakmu ini adalah anak yang paling bertuah dalam dunia. Semoga tiada siapa yang tahu rahsia paling besar dalam hidup neh walaupun dalam dada neh dah macam nak meletup menyimpan. Semoga aku tak menyusahkan orang lain. Semoga aku tidak lagi memalukan ibu ayah. Semoga pilihan dan jalan yang aku pilih adalah yang terbaik. Semoga ibu dan ayah sihat sehingga aku mampu membuktikan anak bertuah ini memang sebenar-benarnya seorang anak yang bertuah yang akhirnya membawa senyuman ke wajah mereka. Semoga.. Air mata malam ini adalah air mata yang terakhir yng dititiskan kerana kekesalan. Semoga.. Keterlanjuran yang berlaku selama ini adalah yang terakhir dalam hidup. Semoga.. ALLAH mengampunkan dosa-dosa lampauku. Semoga.. Sesiapa sahaja yang bakal menjadi bakal suamiku dapat menerima aku seadanya biarpun aku bukan seperti gadis lain. Kegembiraan hanya palsu. Penyenang hati orang lain. Pelara hati sendiri. Sekian.

Sunday, March 6, 2011

Think positive. Should i?

Perjalanan hidup manusia neh memang unik kan? semakin jauh kita cuba tinggalkan apa yang kita cuba jauhi, semakin hampir, semakin rapat benda tue datang pada kita.Walau pelbagai tindakan dah diambil untuk prevent atau avoid, at last.. Datang balik pada kita no matter what.

    " Itulah dugaan namanya. Jangan disimpan, jangan dipendam. Luahkan pada seseorang yang awak rasa boleh awak percaya. Please think positive. Tindakan dia tue betul. Kalau tak, sampai bila-bila pun pihak yang berkaitan tak tahu apa yang awak rasa selama neh. Dia bukan bertindak sebagai on behalf of you, tapi lebih kepada tindakan seseorang yang mengambil berat diri awak."

tegur seorang teman petang tadi. Argh! Kenapa teman ini juga tidak sependapat dengan aku? Oke.. Oke.. Berfikiran positif. Aku sedang cuba berfikiran positif dalam segala hal. Tapi rasanya kali ini, cukuplah aku mempercayai seseorang dengan sepenuh hati. Tidak selepas ini. Tak kira siapa pun engkau. Kalau terpaksa korbankan diri sendiri pun tak apalah. Siapalah aku kan? Cuma patung bernyawa yang damn! tiada perasaan! Welcome back old Nai'mah. Its very hard to terminate my old, and now, easily its come back. well.. Welcome. Aku bukan manusia yang ungrateful ke.. Tak sedar diri ke.. aku sedar diri. Tapi bila kenyataan tue jadi terlalu pahit, susah buat aku bila melibatkan orang sekeliling. Apa yang paling sadis, aku tak tahu apa yang terjadi pada aku, siapa aku sekarang neh, dan apa yang aku nak sebab mereka lebih tahu siapa aku, apa yang aku nak dan siapa aku yang sebenarnya. Terima kasih diatas peluang memenuhi kuota sebagai programmer dan planner. Paling best sekarang.. Satu apa kerja pun dah tak dapat nak jalan. Owh.. Hebat lah kauorang. Terima kasih sekali lagi.Apa nak jadi pun, jadilah lepas neh.   

Wednesday, February 9, 2011

Isu tab00: selaput dara

Opss.. Tengok.. Tengok.. Tengok.. Laju je click link tue ye.. Amboi.. Amboi.. Amboi.. Fikir lain ke? Harap maaf. Jangan la sengeh macam tue.. Buruk rupa tau, hahahaha~Hari neh kita akan bualkan isu anatomi manusia; perempuan. Kenapa topik neh aku pilih? Sebab.. Aku perempuan. Aku nak tahu sejauh mana kebenarannya berkaitan isu selaput dara neh. janganlah marah.. Isu sensitif? Sampai bila kita nak elakkan diri dari bualkan isu neh? Aku bukan sebut sesuatu yang boleh dianggap kelucahan melampau. Ini hanyalah ilmu yang wajar dikongsi bersama. Kepada bakal suami, mahupun kepada wanita sendiri. Pemahaman yang ada dalam kepala otak aku selama neh tak semuanya betul rupanya. Dan bagi kaum lelaki, sebenarnya anda sendiri tak berapa mengenali anatomi manusia pun. Mengakulah.. Isu taboo yang rasanya seperti harus wajib kowt menjadi suatu kemestian kepada bakal suami( Yeke..? Apa kes pulak kalau lelaki tue sendiri antara orang yang jadi penyebab kehilangan hymen neh?) Information yang aku dapat dari orang lain pun bercampur baur. So, mana aku dapat info lagi? Ermmm.. Kata belajar how to manage information.. lalalalala~ Aku dok bukak archive dalam paper, internet tue dah jadi wajib lah kan.. Last-last, aku jumpa la.. Tapi, aku selitkan sumber neh jelah ye. Malas dah nak selitkan yang lain. Ada yang guna istilah perubatan yang last-last aku pun susah nak faham. sumber neh dalam bahasa Indonesia, but still.. Bukan susah nak faham pun. Pandai bukak blog neh maksudnya pandai bacalah kan?

Nah link nye... hymen Oke.. Yang neh sumber dalam Bahasa Melayu. halaqah.net


Fikir ikut kewajaran. Jangan dengan mudah menilai seorang perempuan hanya kerana ini.

Tuesday, February 1, 2011

Baik-baik sayang.

Aku tak ingin kau menangis bersedih
Sudahi air mata darimu
Yang aku ingin arti hidup diriku
Kan menghapus dukamu sayang

Karena bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengarkan aku

Hanya satu pintaku
Untukmu dan hidupmu
baik-baik sayang
Ada aku untukmu

Hanya satu pintaku
Di siang dan malammu
Baik-baik sayang karna aku untukmu

Semua keinginan akak aku lakukan
Sekuat semampuku sayang
Karena bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengarkan aku

Hanya satu pintaku
Untukmu dan hidupmu
baik-baik sayang
Ada aku untukmu

Hanya satu pintaku
Di siang dan malammu
Baik-baik sayang karna aku untukmu

=)

Sunday, January 23, 2011

Jalan hidup yang mendatar?

  " Akak bersembang dengan kawan akak semalam. Rasa hidup akak neh mendatar je. Tak ada apa yang perlu   dibanggakan. Daripada diploma, sambung degree, sekarang dah nak habis master. Sama.. Sampai satu tahap, akak dah tak rasa apa-apa pun sekarang. Belajar non stop.."


Tue antara perbualan aku dengan housemate aku tadi. Banyak yang kami bualkan tadi. Housemate yang lain dah hilang entah ke mana. apa yang dibualkan? Macam-macam isu. daripada perjalanan hidup, latar belakang keluarga, pelajaran, sampailah jodoh. Usia yang semakin hampir ke angka 30 menyebabkan kakak neh sangat risau. Aku pun dah ikut sama risau, hehehe.. Yelah.. Siapalah aku neh kan.. Usia sekarang sepatutnya aku dah boleh berbangga bagi duit tiap bulan pada ibu dengan ayah tapi sekarang, haiz... Macam tak ada perubahan. Even dah kerja pun, rasanya macam tak cukup je. Nak kata boros, apa je yang aku beli. Sampai member sendiri pun dah dok complain aku tak ada beli apa-apa untuk diri sendiri. Tak apalah. Apa yang mampu aku buat sekarang, cari pengalaman sebanyak yang aku mampu, belajar habis kuat, dan tak boleh main-main macam dulu lagi.


Sikit sebanyak ada jugaklah aku cerita pasal diri sendiri. Tukar-tukar cerita, hehe. Tapi, pandangan yang diberi tak jauh berbeza dari apa yang lain-lain beri. Hidup kita macam berjudi. Salah kecundang, betul pasti menang. Macam mana nak tahu apa yang kita caturkan dalam hidup sendiri tue adalah yang terbaik? Pejam celik pejam celik 18 hari dari sekarang usia aku akan genap 24 tahun. mak aih. Rasanya baru je semalam aku kena lempang laju-laju dengan ayah sebab tak lancar bertaranum, taram tajwid, baru semalam je aku sepak adik ketiga aku masa dia tidur sebab suka mengadu kat ibu. Betapa pantas masa berjalan. Kawan? Seorang demi seorang melangkah ke gerbang perkahwinan, membina kerjaya, membina kehidupan sendiri. Aku pula  masih di sini. Masih Nai'mah yang dulu.Status pelajar masih digenggam, status pekerja baru mahu digilap. Itupun hanya kontrak. ya ALLAH.. Murahkanlah rezeki ku. Permudahkan segala urusanku.


Apa yang aku rasa sekarang? Seperti ada sesuatu yang terbeban dalam hati tapi tak tahu apakah dia? Terbeban sangat rasanya. Tak tenteram. Ada masanya seolah-olah perjalanan hidup ini tidak lancar dan tidak lengkap, seolah-olah sedang mendepani sesuatu yang Maha Berat, seolah-olah aku cuba menidakkan kenyataan yang nyata pahit untuk ditelan sakit untuk diluah. Andai hanya itu pilihan alangkah mudahnya. andai semuanya dah diketahui alangkah senangnya. Entahlah. Merapu jauh malam neh.


pic from: Reuters


  "Tuhanku.. Aku hanya insan lemah di sisiMu.. Tiada upaya untuk melawan kehendakMu, tiada daya untuk menidakkan apa yang telah ditetapkan olehMu..Jika inilah ketetapan yang telah tertulis, aku terima dengan hati terbuka.."

Friday, January 21, 2011

Bird Park, Kuala Lumpur.






I saw this place picture in my sister's bf facebook. Quit interesting and I think, I like it! Do you?

Taman Burung Kuala Lumpur. Haiz... Kat manalah..





You can come this close with the birds..?? Best giler!




See.. How close the visitor can go with the birds. Actually, a lots more species but very lazy to copy it from his page. Thanks arif..




Nice place to hang out on weekend, right? Cuti-cuti Malaysia. =)

Saturday, January 15, 2011

Books


 
Hari tue dok ronda-ronda setiap shelve dalam library neh. Seronoknye! Memangla.. Library kanak-kanak mestilah buku pun budak-budak punya standard jugak kan..?? Before sampai kat tangan budak-budak, kakak budak neh dah gelak guling-guling dulu time buat cataloguing. Best weh buku diaorang. Lawa-lawa.. Warna-warni.. Berseri-seri. Hard cover lagi. Lepas tue, culture suka membaca kat sini yang best. Berebut nak pinjam buku, siap sorokkan buku kawan sebab dia pun nak pinjam buku yang sama, hahahaha~ Alahai.. Budak.. Budak.. Nak kata apa kan?

Tengah dok ronda-ronda.. Dok pusing-pusing.. Dok tilik-tilik.. Kauorang tahu apa lagi buku yang ada atas rak buku library neh..? Buku SALINA pun ada oke.. Semerah Kota bharu.. Apa lagi. Banyak banget. Buku yang pengolahan bahasa dia bagi aku mungkin belum sampai level untuk budak-budak neh baca. Tapi, ada kat rak. Parents budak baca kowt. Tak pun cikgu-cikgu. Tapi.. Tak jugak. Budak-budak pun aku tengok ada yang baca. Itu untuk rak buku yang semuanya Bahasa Melayu ( Actually, 1st language kat sini English.. So, rak lain semua English plus satu rak setengah Mandrin..). Rak untuk English plak rak yang tagging dia start 9++ yang aku suka, hehehehe~ Maksudnya.. Sepanjang 3 bulan aku kerja kat sini tak payah la aku beli buku lagi. Banyak kowt even juz 2 raw je untuk 9++ tag. Neh buku yang aku dah baca dalam library neh.




Jeng....



Jeng...


Jeng....



Seriously, buku neh best beb... I swear! Entah.. Buku apa yang aku baca aku rasa tak best ek..?? hahahaha~ Buku neh ceritanya pasal zaman kat China yang masa tue orang perempuan kena ada kaki bersaiz kecil. Serious kecil oke.. Baru layak untuk berkahwin dan dipandang tinggi. Cerita dia pasal seorang gadis yang masa tue berusia belum sampai 5 tahun yang nenek dia dah tunangkan dia dengan seorang lelaki dari keturunan baik-baik ( dia pun keturunan baik-baik jugak..). Budak lelaki tue beza 2 tahun dari dia. Tapi putus tunang sebab budak perempuan neh kaki dia tak kena bedung, maksud aku tak dikecilkan. Nenek dia pun tak tahu nak cakap apa dah since bapak budak perempuan tue menyokong kehendak anak perempuan dia neh. Bapak dia berfikiran sangat jauh tentang beberapa hal yang katanya ada masa perlu bergerak seiring dengan masa dan betapa kita perlu ada ilmu dan berfikiran terbuka; termasuk wanita harus ada ilmu. Nasib budak neh baik sebab dia dilahirkan pada zaman revolusi, yang mana China dah sedikit demi sedikit terima perubahan cuma biasalah.. Tiap perubahan ada sesuatu yang perlu dikorbankan, termasuk keluarga.Details..?? kau orang carilah buku neh. Malas nak review panjang-panjang, hehehehe~






Dan sekarang.. Aku tengah dok pinjam dua buku baru...









TadaAAAAAAAA~




 Aku tertarik sebab title buku neh pasal perhambaan. Mesti best kan plus.. Boleh bagi mata bukak besar sikit kowt, huhuhu~



Since aku deal dengan budak-budak, so aku tergerak hati nak baca buku neh. Macam, best. Manalah tau boleh praktikkan lepas nih, hihihihi~




Aku rasa.. Tempat aku memang kat tempat yang penuh buku kowt. Kalaulah buku-buku neh boleh dimakan, dah selamat agaknya, hahahahahahaha~ Nanti aku review lagi ye. Kalau rajin la, hehehehe~

Wednesday, January 12, 2011

1st entry on 2011

I started my 2011 with new work environment ; Sri KDU Primary School and my first Master lecturer in the evening after my work hour. Damnly tired dowh! But, nevermind.. It just begin. Yup! it just begin... What bygone, be bygone.. To those who are "Mulut Tempayan" and "gossipping and "fitnah-ing", from now on.. I don't mind about YOU! You are not the person who feed me here. You are only person who know half of my story, and.. maybe.. I said.. Maybe.. Responsible to add up some spice and make the story kindda interesting to others. I don't know. But, I would like to thank you a lot, for letting me know this world better. I'm not perfect too.. But, it is such a plessure if you ask me first before spreading the story-telling..

I enjoy working here. Kids around me. I can't stop myself from smiling, laughing all day. Hahahahaha~ Sweet kids. I feel really greatful when they called me teacher. I also started my January 2011 with such a great thing that actually I'm not imagine that I manage to do it. To be honest, I'm not good dealing with kids but when I'm working here, it does teach me a lot how to be patient and how to deal with these wonderful kids. Ready to step in to motherhood..?? Jeng.. Jeng.. Jeng.. Not now. I do love kids, but not now.And now I also know the differentiate between Ultraman Seven and Tiga and Taro and.. Owh.. Forgot another one.. And how the raw carrot good for my skin..?? ( Zarith, Haziq, and Danish told me last night, hahahahahaha~) 

Opss.. By the way, thanks for reading this boring entry. Good luck to your future under taking my readers.


Full of love,


Nai'mah