Monday, December 20, 2010

Wanita yang tidak boleh dikahwini (menurut Imam Al-Ghazali)




Sumber asal boleh klik di sini.

Menurut catatan Imam Ghazali : "Jangan engkau kahwini wanita yang Ananah, yang Mananah, dan yang Hananah, dan jangan engkau kahwini wanita yang Hadaqah, yang Baraqah, dan yang Syadaqah."

Apa pengertian disebalik Ananah, Mananah, Hananah, Hadaqah, Baraqah, dan Syadaqah? Oke.. Yang bawah neh menurut huraian yang mudah dihadam oleh minda aku. Kalau nak pengertian atau ayat asal, please click provided link above ye.. =)



Ananah:
Kuat mengeluh.Sakit hanya sedikit, tapi respon, haiz... Macam ape je..Macam sakit yang Maha sangat. Tak baik tau..


Mananah:
"kalau tak sebab abang la.." "Kalau saya tak bantu abang.." Haiz.. Ungkit. Tak penat ke mengungkit? But at the same time mana yang tak dapat yang macam neh pun jangan la lepas tangan pulak.


Hananah:
"Ter"sayang kat ex-hubby. Sayang lebih sikit dengan anak dengan perkahwinan terdahulu. Kiranya tak berlaku adil dengan anak-anak la neh tanpa mengira anak tiri atau kandung, hurmmmmm..

Hadaqah:
"you... I nak kereta penuh berlian tue..Tak kira!" " Mak aih.. Blink2 nya gelang tue bang.. Belikan satu untuk saya.." Eeeee.. Suka suki je.. Kalau suami kerja cop duit boleh la demand terlebih, hahahahahaha! Tak adalah.. Nafsu membeli belah tue macam ape entah.


Baraqah:
Dok sibuk membelek muka hari-hari depan cermin, esek pergi salon, wat facial je..Suka marah-marah, tak suka makan bersama. Suka makan sendiri. Ermm. Maybe maksud kat sini boleh abaikan rumah tangga.


Syadaqah:
Suka memekak, buat bising.







Nak cari article opposite side pulak. Tiada niat lain, hanya ingin berkongsi.. =)

2 comments:

  1. okeh... ermm.. nak kawen ngan sape ea....... ;)

    ReplyDelete
  2. cari la yg bersederhana.. tak berlebih dalam tiap satu.. =)

    ReplyDelete