Saturday, July 31, 2010

Geledah blog bersama... MAWAR.... =D


Segannya. Semua resepi hebat-hebat. Tapi takpelah. Ini juadah wajib ada atas meja tak kira masa.

Ramadhan antara bulan yang paling seronok buat kami sekeluarga, tambah-tambah lagi bila semua dapat berkumpul. Apa yang penting ada dalam setiap hidangan adalah SAMBAL.Sambal yang aku nak share nih bukan calang-calang sambal. Tak kena gaya boleh pahit. Resepi turun-temurun dari nenek belah ayah ; pure jawa punya. Banyak berguru dengan nenek kalau bab masakan jawa.Nenek panggil sambal nih  SAMBAL KORET. Tak tahu kenapa. maybe sebab sambal nih kena korek dari lesung batu kowt, hahaha~



BAHAN-BAHAN;

2 cawan     Cili kering*
1 cawan     Ikan bilis*
3-4 biji       Bawang merah (belah dua)
                  Minyak masak untuk menggoreng
                  Garam (aku tak letak garam)
                  Perasa ( mengikut keperluan)
*Cili kering perlu dipotong terlebih dahulu, buang lebihan biji dan dikeringkan bawah terik matahari seharian. Ikan bilis dibasuh dan dikeringkan bawah terik matahari seharian. Kedua-duanya perlu dipastikan kering.)


CARA-CARA:
  1. Panaskan minyak menggunakan api yang perlahan.Goreng ikan bilis, angkat, dan toskan di atas towel paper. Pastikan tidak hangit.
  2. Menggunakan minyak yang sama, goreng pula cili kering. kali ini gunakan api yang paling perlahan. Balik-balikkan dan angkat. Gunakan towel paper untuk menyerap lebihan minyak.
  3. Goreng bawang sehingga setiap lapisannya terbuka. Angkat dan toskan.
  4. Tumbuk cili kering sehingga hancur, masukkan bawang dan perasa. Akhir sekali, masukkan ikan bilis. Kalau nak sedap, ikan bilis tue tak perlu teralu hancur.
Sedap dimakan bersama nasi panas berlaukkan sayur masak air. Adik suka masukkan sambal nih dalam lempeng, kemudian gulung.Selamat mencuba! =D







5 comments:

  1. yeay~ hihi.. mari habiskan ganti puase di saat-saat akhir.. =D salam kenal.. =D

    ReplyDelete
  2. woit... sedapnya...hehehe buat lauk bersahur sodap nih...

    ReplyDelete
  3. btol3~ tok tekak yg tolak kayu batu mcm sy sume nye sedap, hhehe~

    ReplyDelete
  4. wow menarik betullaaa resepi ni.. saya orj JOWO pon tak tau resepi ni... tq...

    ReplyDelete