Thursday, December 30, 2010

Keluar malam selepas ini? Fikir 1000kali.

Hari neh last day di MTC. Kemenangan pasukan Malaysia disambut dengan cuti keesokan hari. Hari neh juga untuk kali pertama pergi ke JJ Maluri dengan member satu tempat kerja. Habis rehat tiba-tiba dapat call dari bonda. Sedikit tersentak.. Aku harus akui itu, plus sedikit ralat. Nak menangis pun ada tadi. Yelah.. diakui.. Tue salah aku sendiri. anak dara keluar malam-malam balik lewat pagi, siapa yang tak risau. Even arah tuju aku sama je macam zaman belajar dulu. Lepak kat mapley.. Tambah-tambah kalau malam tue ada game. Habis pukul 10 pun mahu baliknya lewat pagi jugak sebab berbual panjang sangat.Tak pun duduklah menyembang kat mana-mana. Bezanya kali neh.. Aku bukan menyewa dengan kawan-kawan satu universiti. Kalau dulu.. Ya mungkin.. Siapa nak marah. Kerisauan orang tua bila anak dara keluar malam. apa-apa sahaja bakal berlaku. kalau dulu mungkin boleh lepak dekat luar tengok bola sama-sama dengan kawan, duduk sampai pagi kat Dataran Merdeka; menyembang.. Ronda-ronda KL lepas tue tidur dekat Petronas. Itu.. dulu.. Seharusnya seiring dengan peningkatan usia aku ke aras seorang wanita, batas-batas yang perlu dijaga sebagai wanita harus aku sedar dari awal, bukan menimbulkan kerisauan orang sekeliling tentang di mana aku dinihari baru pulang? walau tiada salah apa yang aku lakukan, hanya mengulangi apa yang sudah biasa aku buat dahulu. Yelah.. dengan rendah hati aku mengaku aku bersalah dalam hal ini. Jika aku seorang ibu, mungkin lebih dahsyat tindakan yang aku kenakan pada anak-anakku tika itu. Pengajian setinggi gunung tak menjamin perlakuan sehebat pengajian. Macam aku. Mungkin.. Aku perlu menukar alternatif lain untuk melepaskan tekanan untuk mencari kawan berbual di waktu malam dengan aktiviti lain? apa sahaja yang aku merapu neh. Tapi itulah hakikatnya. Aku telah mula menimbulkan kerisauan di hati orang-orang aku sayangi malahan mungkin akan menimbulkan masalah lain di lain hari. Siapa tahu?

Wednesday, December 29, 2010

Asthma

Paper Utusan 28 Disember yang lepas ada membincangkan tentang asthma, dari peringkat kanak-kanak. Since aku sendiri ada asthma kronic, apa yang dibincangkan dalam Utusan kelmarin rasanya wajar dikongsi bersama. Mana boleh elak, kita elak. Tapi.. Elak jelah. sayang diri.. Sayang orang yang tersayang. Buatlah apa yang patut ye. Kalau orang tersayang kau orang ada asthma. Tapi, dalam pada masa yang sama juga, salah satu cara pencegahannya adalah meninggalkan apa-apa yang bakal mencetuskan asthma. Baik-baik tak ada asthma, tiba-tiba ada. Sebab apa? Ha.. Baca sendiri. Kalau ada yang menegur.. Membebel tue.. Tanda sayanglah tue.Enjoy reading my blog reader.. Utusan Online.



David Beckham pun ada asthma.. Who said asthma patient can't joint any physical activity? it is all myth..




Yang aku pakai warna biru pekat tue (ventolin) dengan yang purple(Ceretide). Cousin aku panggil yang purple tue aku punya compact powder, lepas tue boleh pulak cakap yang warna biru pekat tue ubat ketiak, kah3!!!!


Another one yang warna coklat (beclovent). Yang warna coklat neh aku tak suka rasa dia.. Tak best!

Tuesday, December 28, 2010

Wiwit.. Boleh ngurat??

Hahahahahahaha! Abaikan title di atas. Sekarang aku suka dok ngurat orang. lalalalala! Siapa-siapa yang dah kena ngurat dengan aku tue, kira dah kena book la ye, hahahahaha! adeh. Maaf. Gurauan semata-mata. Tiada niat untuk merampas, oke..?? =p

Minggu neh minggu terakhir aku kat MTC. Next week, start kerja kat library Sri KDU Primary School pulak. Mula di Sri KDU, mula jugaklah kuliah pertama aku; yeah! Master.. Here I come. Ada terdengar rumous pasal tempat baru aku neh. But, hurmmmm.. Hopefully taklah seteruk tue. Kadang-kadang cerita yang sampai tue teruk sangat sedangkan realitinya taklah seburuk tue. Cara mudah. Aku berdepan sendiri dengan tempat tue. Even aku sebenarnya dah mula selesa kerja kat MTC neh tapi atas faktor jarak, masa, dan wang ringgit. Terpaksalah dilepaskan. Moga yang mendatang mampu memberikan yang terbaik buat aku.


Beberapa ketika neh ada sedikit kecelaruan emosi. Ya! Sampai aku tak tahu apa yang aku rasa sekarang. Sensitif tahap melampau. Benci ah! Ada je benda yang boleh buat aku tersentuh, even masalah yang datang tue sebesar zarah je bagi orang lain, tapi bagi aku sebesar Gunung kat Himalaya tue ha... Dahsyat tak? Ada masa, teguran yang sebelum neh aku boleh terima dengan disambut guruan atau terima kasih, diganti dengan gumaman atau biarkan teguran tue berlalu. Or.. Biarkan je macam tue.. Sunyi. Sebab.. Aku rasa nak nangis. Sengal! Apa hal tak tahu, haiz.. Please hati.. Jangan jadi macam neh.. Jangan mudah lemah dengan hal-hal remeh. Kelak kau digelak.. Digelar tidak matang. Mahu begitu? Aku benci sikap yang satu neh. Tak berubah dari dulu. So.. Siapa-siapa nak jadikan aku suri hidup dia.. Terpaksalah terima perubahan sikap aku yang ada msa macam angin lalu. Adik aku selalu cakap..

                                                       "awak sungguh unpredictable..."

Entah.. Mana aku tahu kenapa jadi macam tue. Sebab ada masa aku suka pendam masalah ke..?? Mana aku tahu, hehehe.. Apa pun, perasaan bercampur baur neh sungguh aku tak gemar.


Oh ye.. Buku-buku yang aku beli bulan lepas semua aku dah abis baca? Ingat tak buku si Khalemi yang aku dok promote dalam post sebelum neh? Sangat sedih dan.. Wajar dibaca sebagai pengajaran. Disusuli buku bahasa melayu pasal si Wazif.. anak istimewa yang mempunyai keluarga yang sangat supportive. Willing to do anything untuk anak-anak. Cerita betul oke.. Yes! Aku suka genre yang macam tue. Adik aku cakap aku suka cerita yang berkaitan phsycology.. And the latest.. Someone gave me this book...


                                                                TadaaAAAAAAAAA!


To the person yang bagi buku neh.. Terima kasih daun keladi. Lepas neh jangan lupa bagi buku lagi, hahahahahaha! 101 pages to go.. Betapa teruknya time nak cari buku neh. Dari Shah Alam sampai ke Sunway. Pergi Sunway sebab MPH Shah Alam bagitahu ada lagi 5 copies dekat Sunway. Bila tiba Sunway tanya, dia cakap ad tinggal 2 copies. Punyalah aku dok minta abang tue tolong la cari. lepas tue boleh pulak dia cakap da habis. Dalam sistem ada dua but once pergi kat shelve dah abis, pergh! Sadis! Tue yang terbeli buku si Khalemi dengan cerita si Wazif tue. Brother tue cakap kalau nak jugak ada kat Subang Parade. Adeh! Dah kepenatan. So, tak pergilah. anggap tiada rezeki.Yang lain-lain.. Bila nak bagi aku buku neh..?? hahahahahahahaha! Zalim la bapak si Maria neh.. Wajib baca. sedih taw. Hidup dia sungguh suffer. Bapak dia lacurkan dia masa dia masih budak-budak.. Umur 11 ke 12 tahun macam tue.. Tapi sebelum tue, bapak dia dah rogol dia.. Zalim kan? Tragic lebih sikit daripada apa yang terjadi pada si Khalemi sebab yang neh bapak dia yang jadi pimp.. Persamaan? Pasal pemerdagangan manusia bagi tujuan seks; pelacuran. But at last... Nasib mereka dibela.




Syuh! Syuh! Sedih.. Pergi jauh dari aku! I want choc..

Monday, December 20, 2010

Wanita yang tidak boleh dikahwini (menurut Imam Al-Ghazali)




Sumber asal boleh klik di sini.

Menurut catatan Imam Ghazali : "Jangan engkau kahwini wanita yang Ananah, yang Mananah, dan yang Hananah, dan jangan engkau kahwini wanita yang Hadaqah, yang Baraqah, dan yang Syadaqah."

Apa pengertian disebalik Ananah, Mananah, Hananah, Hadaqah, Baraqah, dan Syadaqah? Oke.. Yang bawah neh menurut huraian yang mudah dihadam oleh minda aku. Kalau nak pengertian atau ayat asal, please click provided link above ye.. =)



Ananah:
Kuat mengeluh.Sakit hanya sedikit, tapi respon, haiz... Macam ape je..Macam sakit yang Maha sangat. Tak baik tau..


Mananah:
"kalau tak sebab abang la.." "Kalau saya tak bantu abang.." Haiz.. Ungkit. Tak penat ke mengungkit? But at the same time mana yang tak dapat yang macam neh pun jangan la lepas tangan pulak.


Hananah:
"Ter"sayang kat ex-hubby. Sayang lebih sikit dengan anak dengan perkahwinan terdahulu. Kiranya tak berlaku adil dengan anak-anak la neh tanpa mengira anak tiri atau kandung, hurmmmmm..

Hadaqah:
"you... I nak kereta penuh berlian tue..Tak kira!" " Mak aih.. Blink2 nya gelang tue bang.. Belikan satu untuk saya.." Eeeee.. Suka suki je.. Kalau suami kerja cop duit boleh la demand terlebih, hahahahahaha! Tak adalah.. Nafsu membeli belah tue macam ape entah.


Baraqah:
Dok sibuk membelek muka hari-hari depan cermin, esek pergi salon, wat facial je..Suka marah-marah, tak suka makan bersama. Suka makan sendiri. Ermm. Maybe maksud kat sini boleh abaikan rumah tangga.


Syadaqah:
Suka memekak, buat bising.







Nak cari article opposite side pulak. Tiada niat lain, hanya ingin berkongsi.. =)

Thursday, December 9, 2010

overwhelming.. The mix feeling between excited and scared. Scared?


Actually, I was freaking shock with my own react lately. I was too confident, too brave, to excited, but at the same time too scared. Add some more.. sometimes blur, hahahaha! But, I still want to do it. A big big WHY now inside my head. I want to enjoy my life but at the same time I still want to varnish the feeling of insecure while I'm doing something that I already know at the end it not always bring me the bright.


Feeling shocked like her? hahahahahaha!

At the same time.. I feel like him.


But I can feel that I enjoy my life now rather than before. Wish everything gonna be oke, InsyaALLAH.... hah! wanna share this. I was damnly into Oxana Kalemi's right now. She wrote a book bout her life. True story oke..?? Title: Mummy, come home..



I bet you will love this book too. really heartbreaking, bout the real life. Have kids in a young age. Abused husband. What else? It just.. A great book. =)


Sunday, December 5, 2010

Degree Graduation day 301110

Time : 12.30pm
Venue: Dewan Sri Budiman UiTM, Shah Alam.



Finally.. I get my degree, yeay! Syukran Jazilan.. Ya ALLAH.. For give me this excitement to hold my own degree scroll even though my result is not the best like others.. Thank You ALLAH..




 my turn : 684... It was a long long time to wait only for lest than 5 minutes on stage, aiseh!




 Person behind me? definitely my mum and my dad. They are everything for me and I'm willing to do anything for them even though the result sometimes will hurt me. But I know, they know the best... I love you so much Ayah.. Ibu..


They are my lil sisters. Both now at IIUM and doing their degree.. Thank you sayang for your support when I'm sometimes devastated bout something you will always be there for me.. Unfortunately my lil brother was not there. Facing his SPM untill middle of December. Good luck Hero!


Back to the reality. hunting permanent job. I have to. Yes, I have to. Together with my Master, on this becoming January, 2011. Pray for me. I have to struggle now..



Congratulations on your graduating day....  =)

Sunday, November 21, 2010

Nai'mah? Akulah tue.. =)

Ok.. Before kalian baca entry nih.. Ada warning ye.. To those yang tak tahan cerita pasal kahak hijau, hingus banyak-banyak, dengan kudis yang berair, dengan segala hormatnya silalah tinggalkan blog neh. Aku takut lepas neh ada yang muntah hijau, takkan pun, nampak makanan pun dah tak lalu makan.. Bak kata Wonderpet.. "Ini serious...." hehe~ Honestly.. with my pleasure..
Baru je balik dari kampung. Atuk sakit lagi. Masuk wad lagi. Baru je dia keluar wad 2 minggu lepas. Kali nih kencing berdarah. Jumpa atuk terus masa tiba Muar pukul 9.15pm, dua hari lepas. Parents aku tak bagitahu awal-awal sebab tahu kalau aku tahu awal-awal, aku akan tiba lebih awal dari yang dijangkakan, even gerak dari Sentul lepas 5.00pm. Malam semalam, melawat atuk lagi. Usai segalanya, bersantai dengan bonda tepi Hospimart..Bonda menyebabkan aku teringat balik zaman muda-muda duu, ehehehe~ Zaman sekolah. Especially masa sekolah menengah.

Bonda: Ingat tak dulu awak pernah cerita kenapa awak tak ramai kawan masa zaman sekolah.
Aku   : Mestilah ingat. Imah takkan lupa sampai bila-bila.
Bonda: Sebab tue ibu dulu ibu nak awak belajar tinggi-tinggi, biar buktikan budak macam awak neh pun mampu masuk universiti.
Aku   : Dan sekarang bakal menyambung lagi, dan lagi, dan lagi.. (senyum... puas!)

Apa yang aku dok merapu..?? Sabar.. Sebab tue aku selaku empunya blog dah warning awal-awal..  Please leave my blog if you're kindda cepat loya kalau cerita pasal kahak, hingus, dan kudis...

Dari aku kecil, sampailah remaja, aku tak boleh lari dari 3 benda tue. Bila asthma aku teruk, maka kudis naik teruk sangat-sangat. Leher, sendi-sendi macam kat siku, pelipat kaki, pergelangan kaki naik. Bernais orang tua cakap. Berair. Sakit! Sangat sakit. Tambah-tambah lagi kalau cuaca masa tue panas. Tuhan jelah yang tahu betapa gatal, betapa pedih, betapa sakitnya bila kulit meregang.Aku mudah kena bisul. sangat sensitif, plus sistem imun masa tue tak kuat. Mudah jelah apa-apa penyakit nak hinggap. Sampai aku dah lali nak makan ubat, dah tak hairan. Sampai satu masa, masa aku jumpa dengan dermatologist.. Aku tanya dia.. 

     " Sampai bila saya nak jadi macam neh? Saya malu doc.. Saya perempuan. Takkan ada lelaki akan pandang saya bila keadaan saya macam neh..Saya malu sebab kudis neh tumbuh kat tempat orang boleh nampak.."

Doctor tue cuma boleh cakap..
"Sabar dik.. Ujian ALLAH nak bagi kat awak. Awak kena terima dengan redha..."

OK.. Akhirnya, Aku redha. Takkan aku nak meraung-raung tak tentu fasal pulak kan..?? Bukan teruk pun.. Asthma patient biasanya akan dapat Exema, just bergantung samada teruk atau tak. Aku, sampai sekarang ada lagi Exema neh. Cuma tak teruk macam dulu. Paling teruk masa aku form 6.. Berkudis satu badan dari hujung rambut sampai hujung kaki. Bayangkan.. Pergi sekolah pakai baju kurung. Rimas. Berlengas. Berpeluh. Gatal! Bahagian dahi dah macam letak plastik cair. Tegang kulit! Terima kasih Aqilah Arshad.. Fazliana Jamil.. Shahida Musa.. Sebab.. Dapat terima, berkawan baik dengan kita masa keadaan kita sangat-sangat teruk. Kauorang tak kisah pun bila datang rumah, kita menggelupur nak bukak tudung. especialy qiqi.. Sebab, selalu buat study group kat rumah awak kan? Thanks untuk family awak jugak.. Sangat supportive.. Kauorang bagi moral support supaya kita kuat sampai sekarang.

Kahak. Haiz.. Apalah cerita benda neh kan? Tak kisah.. Sebab aku kan dah bagi warning, hehehe~ Masa aku sekolah menengah, cikgu-cikgu kat sekolah tue sampai dah kenal muka budak yang selalu tak datang sekolah gara-gara semput. Siap disuruh jangan datang. Ok.. Ok.. Go back to the topic.. Bila aku start batuk, it means.. Aku akan keluarkan banyak kahak. Sangat banyak even you can't imagine it. Aku tak larat nak jalan. Nak pergi toilet berulang kali sebab nak buang kahak, penat. Dah la semput teruk masa tue.Solution? Aku guna plastik, buh tisu banyak-banyak daam plastik tue, then letak bawah meja. Aku ingat agi. Betapa aku cuba control batuk. Sebab, aku ganggu kawan-kawan nak belajar. Time nak ludah dalam plastik paling seksa. Sebab, aku malu. Aku tahu semua akan jijik. Nampak pengotor. Tapi, apa lagi yang aku mampu buat? Cuba bagitahu. So, aku tak peduli.. Aku ludah, tanpa mengeluarkan sebarang bunyi. Jijik kan? Keji kan? Hingus tak payah cakap lah. Once dah start batuk, aku dapat package 2 in 1.. Dapat sekali selesema. Dah la ada resdung. So, hembus-hembus kat tisu, pastue mesti aku meludah. And now.. Can you imagine why people at that time will try to avoid me? Masa yang macam neh, aku form 4 form 5 macam tue la.. Selain dua neh, masa neh juga leher aku teruk bernais. DAn.. Kawan baik aku masa neh Vidyasheela Sritharan dan Aliaa Zawani.. Ingat agi.. Bila datng rumah Sheela, dia mesti suruh aku bukak tudung. Suffer weh!

Nai'mah sekarang? Dah boleh survive. Walaupun masih sakit, aku tak lemah. Ok la dari dulu..Aku nak belajar tinggi- tinggi, kerja bagus- bagus, dapat gaji besar. Then, nak ubat diri sendiri..Alhamdulillah.. Sekurang-kurangnya, sekuntum senyuman dah dapat aku lihat pada wajah kedua orang tuaku.


Siapapun kalian, terima kasih.. Sudi terima aku dalam study group.. Jadi kawan sampai sekarang..

Wednesday, November 10, 2010

Campur baur..

Alhamdulillah.. Dah masuk minggu kedua aku kat Cheras. Ulang alik dari Kepong, hahahaha..So far, alhamdulilah. Selepas Cheras, ada lokasi baru menanti tahun depan. Thank you ALLAH for the blessing. Aku hanyalah hambamu yang lemah lagi hina i muka bumiMu ini.. alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Ha.. Semalam.. Ada cerita best.. Sesat kat Sentul. Menyasar samapi naik ke parlimen.. Sengal habis! Tak memasal je kna naik komuter yang esek delay, tiba lewat. So, balik pun lewat. Dah macam tue, kalau sebelum nih boleh tiba rumah dalam pukuk 6.00 ke 6.30, aku tiba rumah semalam dalam pukul 8.30. Ah! Tunggu punya tunggu train( sebahagian cerita terpaksa dipotong atas sebab-sebab- tertentu, hehehe..), rupanya train ke Sentul dah lepas 3 trip. Nak ke Sentul kena ambil train ke Batu Caves eh..?? Kesian kan.. baru tahu, ceh! tak kisah la.. Terima kasih pada individu yang sud tunjuk jalan sampai 3 kali kowt ke Star LRT Sentul tue. Nasib baik harini tiba dengan bergaya. awal 40 minit lagi.. Ntah pape..

Ermmmmm.. suka tak IKLIM.? Ada satu lagu dia nih, aku suka pulak sekarang nih...  Kerap sangat masuk dalam kepala time buat kerja. Kawan sampai cakap, esek-esek lagu nih esek-esek lagu nih, hahahahahaha..
   
    Bukannya aku tak tega
    Bukan pula aku tak cinta
    Kerana orang tua yang tak merestui
    Cinta kita....

Ala.. Bukan Aku Tak Cinta.. Kalau tak silap aku la.. Hurmmmmm.. In any condition, parents come first kan? Tiada mereka, tiadalah kita. Tapi, kalau akulah dalam condition yang berbelah bahagi macam nih, aku mungkin akan ambil masa yang lama untuk menerangkan hal nih pada orang yang aku sayang.. Patinya parents pun aku sayang, dia pun aku sayang, Ceeewah! Cakap macam cerita pasal diri sendiri, ye tak?Anggaplah nih mcam sinopsis lagu, hahahaha.. Tapi, berbaloikah berkorban sebab cinta? Ketepikan keluarga yang lebih kenal keadaan kita siapa kita?Tapi, macam mana pula kalau pada awalnya hubungan tue diterima keluarga, tapi tiba-tiba macam hubungan tue kena reject? Mesti sedih kan? Hurmmmmmm. kalau aku... Entah.. Mesti tak tahu nak buat macam mana.. Tak tahu macam mana nak terangkan pada insan yang terlibat. Bukan mudah nak sayangkan seseorang. Bukan senang nak serahkan hati pada seseorang kalau tak betul-betul. Unless orang tue gila hebat mengayat, ayat gila power sampai glasier pun boleh cair kan?  hahahahaha.. Tue rasanya kelebihan kaum adam kowt bab-bab mengayat nih. Adeh! Kalau aku diberi pilihan yang sangat susah nih, aku pun tak tahu. Sesiapa sahaja wajar diberi peluang untuk kenalkan diri diaorang pada family pasangan. Terima atau tak, kenalah prepare awal-awal. Tapi kalau aku.. Mungkin awal-awal aku akan angkat tangan daripada biarkan dia kecewa, sedih, sebab dah kena reject dengan family. Haish.. Mesti ada yang tanya...

                       "Dah tue Naim, takkan nak kahwin kat Thailand pulak..?"

Hello guys.. Fikirlah panjang sebelum bertindak ok? Mesti ada hikmah kenapa parents kita ambil tindakan menghalang hubungan tue dari terus berlanjutan. Walau macammana sayang pun.. Walau macam mana cinta pun, parents tetap parents. Itulah pasangan insan yang hidupkan kita kat muka bumi nih. Kalau bukan sekarang jodoh kita dengan si dia yang kita sayang, mungkin 10 tahun 20 tahun akan datang? Siapa tahu? Faktor umur.. Ok.. Tapi masa yang akan menentukan semua tue. Pada awalnya mesti susah nak terima pasangan yang mungkin parents sangat berkenan. tapi, segala-galanya mengambil masa kan? Samada panjang atau pendek. Usaha yang perlu ada. Kecewa macam nak terjun bangunan pun ada kan?? hahahaha.. Tapi, nak buat macam man. Takkan kita nak hidup tanpa restu ibu bapa seumur hidup? Sanggup? Tapi, kadang kala, ibu bapa pun perlu bertemu dulu rasanya dengan orang yang anak dia sayang, kan? Aduhai.. Mereka lebih arif.


Aku serahkan hidup matiku.. Jodoh pertemuanku di tanganNya..




Tuesday, November 9, 2010

Separuh jiwaku pergi..

separuh jiwaku pergi
memang indah semua
tapi berakhir luka

kau main hati
dengan sadarmu
kau tinggal aku

reff:
benar ku mencintaimu
tapi tak begini
kau khianati hati ini
kau curangi aku
[2x]

kau bilang tak pernah bahagia
selama dengan aku
itu ucap bibirmu

kau dustakan semua
yang kita bina
kau hancurkan semua

repeat reff [2x]

benar ku mencintaimu

Mood sendiri..? hoh! Abaikan..

 
 
 

Friday, October 29, 2010

Impression.. Expression.. Depression..

Yesterday, I was






to the air.. Smiling.. Laughing.. Talking non stop.. I am very happy..


Last night, I was..


and.. it is a hurt feeling..




Today I am..






I still cannot manage it well.. 




How I wish I was here...



Because, this is the place that can calm me down...












Thursday, October 28, 2010

Sebelum dan Selepas...

Aku jumpa sesuatu kat blog Ben Ashaari. Very interesting and aku rasa best nak bagi kau orang baca.

Bila si suami berjalan ... maka dilihat hadapan... dipimpin tangan anak kesayangannya ..
Dilihat depan ... Wah.. cantiknya....
Dilihat kiri... Wah .. seksinya..
Dilihat kanan.. wah .. gebunya ..
Dan dilihat belakang ... haih... lambatnya dia berjalan ..

Nak baca sambungannya? Klik sini


This is what I am afraid about, huhu~

Wednesday, October 27, 2010

Missing puzzle

Life is just like a board of puzzles. We need each piece to make the puzzle complete on board.Each puzzle represent everything in our life. In my life, each puzzle represent everybody around me. My parents, sisters, brother, relatives, friends..










But I'm missing one puzzle, and I don't know where is my little puzzle now





 Can you please help me find a piece like this?



Puzzle, hurmmmmm..

Monday, October 25, 2010

Siapa PEREMPUAN?

Jeng..Jeng..Jeng.. Aku reveal hal kaum aku sendiri ke?? hahahahaha~ baca la sendiri ye.. Kredit buat Seniaku dan Cik Mas Mona. Tapi, adalah sikit-sikit yang tak sama. Yelah.. Masing-masing berbeza cara berbeza keinginan kan? Ini penulisan suka-suka ok.. Nak yang asal, kauorang boleh pergi ke page Seniaku.

Apa yang perempuan suka?

1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia  
    sedang menangis di dalam hatinya.
    Tang nih aku setuju, ha.. Jangan main-main.. Makan dalam tahu.. =p

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk 
    menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.
    Sometimes, silent is better. Kang cakap lebih-lebih kang manalah tahu bertukar warna pulak lepas nih kan. 
    Ha.. Siapa yang susah?kan?kan?

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita 
     yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).
     Ermmmm. Rite.. Bukan senang nak cari salah orang. Tapi, sebab indahnya waktu bercintalah sengsara  
     bila dah kahwin. Hurmmm.. Susahnye..

4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun
    ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.
    Nih aku tak tahu.. Sebab, tak pernah try, hahahahahahaha~

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!
    Not really. Kalau aku, bila orang tengok lama-lama, aku dah mula fikir lain. Apehal dengan mamat nih?
    hahahahahaha~

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.
     Seisapapun sukakan complement kan? hurmmmmmm..

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan 
    berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat 
    keputusan,dia akan lakukan apa saja.
    Ha.. Tang nih kena hati-hati.. Nanti dia ugut ke.. Hantar surprise kat kauorang ke..?? 

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk 
    seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.
    Bagi aku, something that we can called it as history remain as history. Sebab, kadang-kadang akan  
    cetuskan balik cerita lama. Unless, you are strong enough la kowt..

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah 
     mereka meluahkan isi hati mereka.
     Tambah sikit lagi.. Pergi lepak dekat kawasan yang sunyi. Ada air terutamanya macam tasik, pantai, air
     terjun sambil makan coklat plus minum air yougurt, lalalalalalala~

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.
      Yes.. Jahatnya kalau buat macam nih. Tak suka sekaipun.. Aduhai..

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.
      We loved someone yang ada sense of humor.. But at the same time, matang dan boleh berfikir jauh..?? 
       hurmm..

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya 
      melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja 
      ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya 
      akan tahu berita tersebut.
      Ermmmmm.. Tak semua macam nih kowt..


13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.
       Rite!

14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia 
      mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia 
      memang tak berminat denganmu.

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan 
      usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!

18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih 
      awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-
      rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.
      Hahahahahaha~ Aduhai..

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di 
      sebelah buah hatinya,kemudian barulah dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di 
      tempat teristimewa iaitu di hatinya!!

22. Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.
     
23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.
     
24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka    
       yang  paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!!

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah,bunga atau
       sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus 
       hati.Dengan i! ni dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.
       Bestnye kalau dapat. Tapi, simpanlah duit tue.. Lebih baik bagi bread maker ke.. Mixer ke.. Oven besar
       ke.. Freezer besar ke.. Dapur besar ke.. hahahahahahahaha~

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya.So,kalau nak 
       memikat wanita pandai-pandailah...
       Sebab tue kena buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali.Kadang-kadang sesetengah pihak 
       salah faham hanya disebabkan oleh layan yang kita berikan. Bahaya kan?

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan 
     disayangi sepenuh jiwa.

Suka-suka.. =)

Jaga pointer kalau nak kerja cepat-cepat, ok?

Hurmmmm.. Dah masuk bulan ke tiga aku kat rumah. Dah berapa banyak interview ek aku pergi?Entah.. Banyak jugaklah.. The reality is, pointer memainkan peranan yang sangat penting dalam era ini. Resume kena lengkap (jangan jadi macam aku.. Resume pun.. Aduhai.. tQ awak..Sebab betulkan resume saya tue, hehehe~ ) Last week gerak ke kL sebab ada beberapa urusan yang aku kena settlekan dalam tempoh 3 hari. Salah satu daripadanya, attend interview untuk further study. Degree pun sudah, tinggal konvo je hujung November nih. So, aku decide untuk sambung. Aku apply part time. Tapi maybe tukar mode pada full time lah kowt kalau rezeki untuk aku sambung belajar tue ada tahun hadapan. Kauorang nak tahu tak,salah seorang yang in charge master interview untuk Knowledge Management course 21hb haritue, advisor  aku masa sibuk buat project paper dulu. Mak aih.. Dedar dada dibuatnya. Menangis-nangis kowt aku masa siapkan project paper tue dulu. Mahu taknya. Questionnaire kena reject berapa kali ek? Aku pun dah lupa. Yang aku ingat, any students yang bawah dia masa tue tersangatlah pressure. Tapi, syukurnya sebab cara dia tue banyak membantu sebenarnya. Ingat senang? terutamanya untuk budak selenga macam aku nih, hahahahaha~ thank you very much mam. Jauh lah pulak. Nak cerita sebenarnya.Masa interview tue kan.. Salah satu soalan yang diajukan..

DR Arpah:   I believed that you've send a lot of resumes and attend many interviews. In your opinion, why  
                   you didn't get any job until now? It was almost three months since you finished your internship, 
                   aren't you?

Aku:            Maybe because of my incomplete resume DR... (ngeee~ sengeh meleret time nih..)

PM Puziah:  Excuse me.. Incomplete resume? How come? You have learned it in your Finishing school
                   program right?

Aku:           Yes mam and I did exactly like what I've learned in the program.I start doing comparison my vc
                  with my friend and found that i leak in certain part of my information. Some company called me
                  for details and I know that is my own mistake for not recheck it before send.

Sambil tengok aku, DR. Arpah dengan PM Puziah tengok aku.

DR. Arpah:  I think, the problem here is YOUR POINTER. It is good since you have an intention
                    to further your study now.

Jawapannya ialah... Junior-junor sekalian.. Sila JAGA POINTER anda kalau tak mahu menganggur lama-lama ok? Tak tahan tahu duduk rumah lama-lama, Adeh!


Harap-harap dapatlah sambung weh!

Saturday, October 23, 2010

Perhatian kepada LELAKI, take note kepada PEREMPUAN..

Pertama:- 'Ayahnya' - Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia.
Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya.Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.. tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya.

Kedua:- 'Suaminya' -  Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. 
Bergaul bebas di pejabat,memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram,apabila suami mendiamkan diri.. Walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal)maka dia akan ditarik oleh isterinya.

Ketiga:- 'Abang-abangnya' - Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh kepala abang-abangnya.. 
jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM. Tunggulah tarikan adiknya di akhirat.

Keempat:-' Anak Lelakinya' - Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari Islam
maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan diakhirat kelak.. Nantikan tarikan ibunya.

Maka kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat...maka kaum lelaki yang bergelar ayah / suami / abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar tidaksilap firman ALLAH S.W.T.:-

" Hai anak adam peliharakanlah diri kamu serta ahli kamu dari api neraka,di mana bahan pembakarnya ialah manusia dan batu-batu.."

Hai wanita, kasihankan ayah anda, suami anda,abang-abang anda serta anak-anak lelaki anda..Kesiankanlah mereka dan juga diri kamu sendiri..jalankan perintah ALLAH S.W.T. dengan bersungguh-sungguh dan dengan penuh ikhlas..

Akhir kata, marilah kita berdoa agar kita semua terselamat dari ditarik dan tertarik oleh mana-mana pihak. Harga seseorang muslim adalah sangat berharga.
ALLAH S.W.T. nilaikan seseorang muslim dengan SYURGA.. semua kaum muslim masuk syurga..janganlah kita membuang atau tidak mengendah janji ALLAH S.W.T.

Semoga kita semua tergolong dari ahli syurga yang memasukinya tanpa hisab.

AMIN YARABBALALAMIN

Share lah.. Aku dapat nih pun dari Facebook. Owner tersebut mintak disebar-sebarkan.. =)

Wednesday, October 20, 2010

Berharap?

Jangan berharap apa-apa pada aku sebab.. Aku dahpun meletakkan harapan pada yang lain. Sekian.

Friday, October 15, 2010

Jangan sombong dengan makanan..

          "Hari nih nak makan kari ayam.. esok nak makan ayam panggang.. Lusa nak makan asam
           pedas ikan kembung.."

Hamboi.. Kemain.... Demand nampak? Nampak tak? Itu cuma contoh la. Hari-hari nak makan sedap. Rakyat Malaysia sangat mewah dengan makanan. Even anak yatim pun makan sekarang sangat best. Bukan apa, mak aku selalu pesan, Jangan sombong dengan makanan.Bukan apa, kita boleh yakin ke kesenangan yang kita peroleh sekarang akan berkekalan 20-30 tahun akan datang? Tak pasti kan? Jadi.. Jangan sombong dengan makanan. Kalau mak kau orang hidangkan cuma ikan masin je pun atas meja, syukur lah. Siapa suruh tak tolong mak kat dapur kan? Tau makan je pun nak keluarkan bunyi. Apa kes? Tapi, ikan masin pun aku rasa sedap jugak. Lawan pulak dengan sayur bayam tumis air, tambah sambal tumbuk ke.. Sambal koret ke? 1st class wa cakap sama lu.. 

Senang cakap, bersederhanalah walaupun dalam bab makan. Kalau berkemampuan, nak makan kat hotel pun apa salahnye.. Bawak anak-anak.. Nanti kalau tiba-tiba ada event ke.. Dinner ke.. Jadi jakun pulak. Senang cerita,janganlah memilih sangat bab makan. Kalau tak nak nampak bawang hiris, blend. Kalau tak suka biji asam jawe, asam jawe adabi kan ada. Nanti kalau dalam keadaan darurat, baru tahu. Mana makanan yang selama nih kita selalu dok cakap..

           "Eeeeeeeeeeeeeeee.. Apa nih? Aku tak pernah makan..."

Sila hentikan lah tabiat tak elok tue. Kalau tak pernah makan, try la dulu, haiz.. Itupun nak ajar ke? Semua tue rezeki yang Allah bagi. Itulah uniknya Malaysia ada macam-macam bangsa, maka wujudlah macam-macam makanan dari pelbagai bangsa tue. Mana yang rasa tak lalu nak makan, diam-diam. Jangan banyak bunyi. Tue dah kira menyinggung orang, ok?

Thursday, October 14, 2010

bedtime story: mice with an elephant..?

I read my friend's blog. and I laugh like hell when he start his words.It remind me back in the bed time when I used to be my mun little girl. My mum will lay down beside three of her angels, and start her story telling. We never question anything except if we think the ending was sad and we will ask why.. You want to know more..? Just click the picture.. Thanks Mac for sharing. =D

owh elly.. don't step on that little mice.. 

Saturday, October 9, 2010

Murtad sebab putus cinta?

Apa nak cakap lagi. Nih spesies bodoh ke.. Bangang ke.. Aku tak tahu la.. Tak terima ke kada' dan kadar tuhan? Kenapa mesti murtad? Tak sedar ke?Dapat info nih dari seorang teman. Setinggi mana pun kita menuntut ilmu, tapi kalau iman di dada tak dimantapkan, iniah jadinya. Pengajaran buat semua ye. Cinta sesama manusia tak kekal lama. Seharusnya sebagai manusia kita harus sedar sedari awal lagi. Klik sini untuk maklumat lanjut.

Apabila roh ditiupkan ke dalam rahim si ibu, 4 perkara telah ALLAH telah tetapkan untuk makhluknya.

Friday, October 8, 2010

Jobless..

What is the hardest thing to say? To face? Jobless..How to explain to everybody that I loved how hard I am trying right now and how I am struggle towards it? How to make them understand? I t was almost 3 months now. I'm not kind of choosy and InsyaALLAH I'll take everything in front of me right now. What else I can do? I'm not trying to give reason but can you please.. At least understand and stop pushing me.. I'm working on it ok? I'm not just sitting in front of my lappy by doing nothing. Just.. Please...

Wednesday, October 6, 2010

Al-Quran sebagai hantaran?

Sedang membelek akaun Mukabuku (faceboo lor, hahaha~)  tadi, terperasan ada teman yang share link pasal hal nih.. Hurmmm.. Mari kita ambil input berkaitan hal ini..




“Sayang, tengok nih. Cantiknya AlQuran nih. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran” pekik Jamilah kepada Nabil...

“Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli nih” balas Nabil.

Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal satu lagi yang masih dicari-cari iaitu AlQuran yang bakal dijadikan hantaran.

“Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab” keluh Jamilah.

“Ala, awak bukan reti pun bahasa arab” jawab Nabil. Tergelak Jamilah. Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin.

“Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat” tegur pakcik berbaju putih. Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorang pakcik dalam lingkungan 40-an.

“Oh, kami cari AlQuran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid” sengih Nabil. Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ..

“Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?” pakcik menyoal sambil tersenyum.

“Aa.. aa.. lama dah saya tak baca, pakcik“ teragak-agak Nabil menjawab. Jamilah sudah di sebelah rak yang lain.

“Kalau gitu, tak perlu lah beli AlQuran kalau sekadar hantaran. Kesian ALQuran. Itu bukan kitab hiasan, dik” tegur pakcik berhemah.

“Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nak baca la” tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya.

“Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi” cadang pakcik. Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.

“Ala, besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi” senyum Jamilah mengangkat bungkusan AlQuran warna unggu keemasan. Saiznya kecil.

“Jangan lupa baca ya” pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangan tersebut.

“Sibuk je la pakcik tu” Jamilah mengomel.

Nabil kelihatan serba salah. Mungkin ‘terpukul’ dengan kata-kata seorang pakcik yang muncul secara tiba-tiba.

Hari yang dinantikan sudah tiba. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah. Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan. Nabil dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam baru sahaja sampai.

“Assalamualaikum semua” ucapan salam Pak Imam bergema.

Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur serta merta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahli keluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri. Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih.

“Inikah pengantin hari ini?” tegur selamba Ustaz Saad.

“Pak.. Ustaz.. kabar baik, pak... usta.. ustazz..” jawab Nabil mengigil. Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai buku 2 bulan lalu.

“Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin” cadang Ustaz Saad. Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari Khamis selepas maghrib.

Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi dirinya. Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih.

“Ss.. su.. surah apa ustaz?” Nabil cuba mengagahkan diri. Jamilah masih melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang sebaliknya berlaku.

“Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah ArRa’d” kata ustaz Saad sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat mengikut sunnah nabi. Surah Ar Rad

Surah Ar Ra'd

“ Apa benda nih ” detik hati Nabil.

“ Bismillahirrahmaani rrahim.. ALL..MAA.. RIII..!! ” berlagu Nabil.

Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan. Ada yang menggeleng-geleng kepala. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.

“ Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam ALQuran. Adik Nabil, cara bacanya seperti begini : A ’ uzubillahiminnassya itaanirra jim.. Bismillahirrahmanir rahim.. ALIF.. LAMM.. MIMMM... RAA.. ” kedengar suara gemersik Ustaz Sa ’ ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak lagi alunan irama ALQurannya.

Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya.

“ Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu AlQuran. Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina ALQuran. Beli ALQuran kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup bagi seorang muslim ” tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang cara penyampaian ustaz Sa ’ ad.


“ Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap sama, kedudukannya tidak sama. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab AlQuran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti dilaknat oleh AlQuran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya memanfaatkan AlQuran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya.. ” penutup Ustaz Sa ’ ad sudah dikagumi orang terutama yang mengikuti ceramahnya.

Hari semakin cepat berlalu..

Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab ALQUran yang menjadi hantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap hari.

Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa ’ ad tiba. Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil.    read dis..     Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'When a man dies and his relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between the shroud and the chest of the deceased.

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya,  berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata, Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.'

Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an, which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a low voice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you will have no grief.'

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'

When the interrogation is over, the handsome man arranges for him from Al-Mala'ul A'laa (the angels in Heaven) silk bedding filled with musk.

 Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'On the Day of Judgement, before Allah, no other Intercessor will have a greater status than the Qur'an, neither a Prophet nor an angel.'

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.'

Link Facebook berkaitan. Click sini
Jangan jadikan Quran hanya sebagai hiasan.. =)