Monday, December 28, 2009

Dari selatan naik ke tengah?

Hahaha.. Tajuk ini. Hurmmmm.Tak tahu nak letakkan tajuk apa. Harap maaf yea buat kalian. Aku duduk berseorangan di bilik adinda di UIA, dihantar oleh kedua orang tuaku setelah kami 4 beranak (termasuk adinda lelakiku) menginap semalam di rumah saudara di Kepong. Setelah menghantar semua branag-barangku yang memenuhi but ubser ayahanda, beliau mengajak aku mengikutnya menuju ke Kepong pula. Walau pun agak keberatan, namun dituruti jua.

      "Alah.. Kamu ikut je lah. Bukan kelas dah mula pun kan?" Alasan ayahanda, huhu.

Tak apalah. Ikutkan sahaja. Setelah makan malam di Cafe Marhalah Asiah, mereka bergerak kembali ke Kepong untuk mengambil barang bapa saudaraku. Kasihan ayahanda.Beliau memandu tanpa henti seharian. Bayangkan, ulang-alik Kepong-Shah Alam-Rawang-Gombak-Kepong, hurmmmmmm.. Bukan bonda tak volunteer untuk mengambil alih, tapi beliau sendiri yang tidak mahu bonda memandu. Aku apatah lagi. Akhirnya, perjalanan yang sepatutnya berakhir hari ini untuk pulang ke selatan tertangguh. Ayahanda kepenata, bilang bonda. Mereka akhirnya bermalam di rumah seorang lagi saudara kami di Kepong. Inilah untungnya ada saudara-mara merata-rata, haha..

Melepak di bilik adinda membuatkan aku kebosanan malam ini. Kebetulan kedua-dua adindaku sudah bermula kuliah mereka sejak dua minggu yang lalu. Sedangkan aku bakal memulakan kuliah minggu depan. Masalah pendaftaran subjek masih lagi berlaku biarpun pengajianku bakal taman hujung tahun ini. Nak salahkan sistem, persoalan itu sepatutnya dikembalikan kembali kepada pihak pengurusan. Sistem. Siapa yang mereka sistem? Manusia kan? Pihak pengurusan sepatutnya membuat persediaan lebih awal jika peningkatan jumlah pelajar yang kian mendadak berlaku sebab semuanya sudah sedia maklum UiTM akan meningkatkan jumlah pelajarnya dari semasa ke semasa. Kebarangkalian lain mungkin sistem yang digunakan tidak bersesuaian untuk menampung rekod pelajar yang mendadak naik. Satu tindakan yang lebih efektif dan sistematik perlu diambil bagi mengatasi masalah ini. Jumlah pelajar bukan alasan, namun tindakan yang bakal diambil dan pelan jangka panjang perlu dirancang lebih awal sepatutnya. Mungkin ini hanya permulaan kepada yang lebih baik. Mudah-mudahan..

Sunday, December 27, 2009

Counting; 1 day left - Highway

Aku di dalam perjalanan menuju ke Selangor sekarang. Ayah drive, meredah kesesakan highway. Aduhai.. Sesak! Petang, memang area Pedas-Linggi hingga ke Seremban akan sesak, sesesak-sesaknya. Sakitnya kepala, huhu.. Malasnya... Semua ada.

     "Awak macam merajuk imah..." kata bonda.

Bayangkan, kereta Unser ayah penuh dengan barangku sahaja. Daripada baju hingga tilam, semua aku bawa. Nak jimatkan perbelanjaan punya pasal, hahaha.. Pukul berapalah agaknya akan tiba. Rasanya mungkin tidak akan terus ke Shah Alam. Menumpang tidur di rumah saudara mungkin. Ayahanda sudah tidak sekuat dulu. Takkan nak mengharapkan bonda. Aku? Apatah lagi. Belum cekap memandu di lebuhraya. Akhirnya, lancar pergerakan. Dah tak sesak, huhu.. Lapar.. Lapar.. Aku sambung kemudian lah yea...

Thursday, December 24, 2009

Counting; 2 days left..



Benci sungguh! 2 hari je tinggal nak membesarkan badan kat rumah. Apalah.. huhu.. Tak apalah. Berbaki satu semester sahaja lagi. kalau bernasib baik, insyaALLAH aku akan grad on time. Harap-harapnya macam tue lah.. Tak mahu menganggur terlalu lama. Bak kata salah seorang lecturer kesayangan aku,

         " parents kamu tahan paling lama kamu sebulan je dekat rumah. Lepas tue, mesti dia akan bising..."


Yelah.. Sebab tak dapat kerja, nauzubillah! Post kali ini aku nak ceritakan apa yang aku dah buat sepanjang vaca nih. Sepanjang cuti yang tak berapa lama ni, naik jugalah badan. Mana taknya, masak makan.. Masak makan.Sambil menunggu chocolate moist cake di dalam oven masak sebenarnya nih. Sebelum nih bukan tak pernah buat kek coklat, tapi yang nih resepi baharu yang aku jumpa dalam salah satu blog kegemaranku. Lebih-lebih lagi, resepi dia lain sikit. Kalau selalunya menggunakan air sejuk bertujuan melembabkan kek, kali ni gunakan cuka bercampur susu sejat a.k.a susu cair ( untuk dijadikan susu masam) . Nak cubalah. Kalau menjadi, boleh buat untuk raya tahun depan. Itu sudah pasti, haha..Saban tahun, resepi yang menjadi bakal menjadi santapan sanak saudara di hari raya. Satu je yang aku belum pass.. Buat kek kukus nenek. Alamak ai.. Kering memanjang. Apalah.. Dua hari lepas, buat kuih talam keladi. Ingat nak buat talam suji, last-last baru perasan, tepung suji tak ada, aisemen..

Aku nih sebenarnya orang yang paling liat turun ke dapur satu ketika dahulu. Habis sahaja UPSR, ayah mengarahkan aku duduk dapur, menuntut dengan dia. Masih aku ingat, lauk pertama yang ayah ajar sup kegemaran dia; sup kambing, haha..

               "Tak payah pergi sekolah. Tak belajar lagi kan?" Sambung ayahanda.


                "Anak dara tak tahu masak. Apalah.. Ayah dulu...." Begitulah bebelan ayahanda.

Masa tue aku baru sahaja berumur 12 tahun. Puas jugalah masa belajar dengan ayahanda. Beliau sangat sistematik semasa menjalankan tiap satu tugas. Tak boleh berlengah. Buat kerja mesti on time. Jangan buat hanya satu kerja dalam satu masa; membazir masa. Maknanya, dalam pada menumis lauk di dapur, mesin basuh baju mesti bergerak, nasi sedang ditanak, dapur sebelah tengah mendidih lauk kedua. Dalam masa kurang daripada 2 jam, semua kerja rumah mesti beres. Fuh!Lepas tue nak tengok TV ke apa ke tak kisah. Apa yang penting, tugasan selesai on time. Kerana itu jugalah sehingga sekarang, dapur adalah tempatku tiap kali pulang bercuti. Tak peduli la sedap atau tidak, itu belakang kira. Apa yang penting aku PUAS. Puas jamu ahli keluargaku dengan air tangan sendiri.Kenapa puas? Sebab hasilnya kita akan dapat lihat waktu tue juga. Ayahanda adalah pengkritik tetap lauk-pauk dan kuih-muih yang dihidangkan. Gerak kerja pun, dah ikut macam beliau.

            "Kurang garam nih. Nanti tambah lagi sikit."
    
            "Asam pedas awak nih cemplang (kurang rasa serba-serbi). Nanti awak tambah..."

Kalau kena dengan citarasa beliau, tahu apa yang beliau kata?

           "Awak nih dah boleh kahwin la imah..."

Hahaha..Begitulah ayahanda. Bonda pula kurang cerewet hal-hal berkaitan rasa kecuali jika ada yang terlebih di dalam masakan, baru beliau akan komen. Bak kata bonda,


           "Kalau kurang rasa boleh tambah perasanya lagi. Kalau terlebih bukan dapat penyakit pula ke?"


Paling tidak, bonda akan komen warna makanan tersebut. Biasanya kuih-muih atau selain daripada nasi putih. Pastikan "presentable", katanya. Terima kasih bonda.. Ayahanda. Kerana membentuk aku yang sekarang.


Tanpa mereka siapalah aku.

Sunday, December 20, 2009

Counting; 6 days left..



Aku masih lagi membilang hari. Berbaki 6 hari, hurmmmmm... Kan seronok andai masa boleh dilambatkan. Baru sebentar menghantar adinda ke bustand, bus bergerak 0830hrs. Jejaka kesayangannya setia menunggu, haha.. Kakaknya sahaja yang masih begini; seperti setahun yang lalu. Bangun pagi sebab dia ingin membawa bekalan untuk dimakan sesampai di kL. Mungkin mereka berpiknik kowt. Sediakan bekal untuk dua orang. Takkan nak sediakan bekal untuk seorang kan.. Tak kisah la tue. Paling penting, adindaku selamat tiba selamat pulang. Itu sudah memadai. Malam kelmarin menonton cerekarama di TV3; "Kerana Lidahnya". Lakonan yang sangat mengesankan. Kerana mulut badan binasa, huhu. Bagus untuk tontonan bersama, betapa mulut mampu meruntuhkan rumahtangga, memecah belahkan hubungan kekeluargaan, memutuskan persahabatan. Ada juga orang macam nih kat muka bumi ini. Kufur nikmat! Sempat bersembang dengan adinda sebelum tidur semalam. Bercerita mengenai rakan-rakan yang kami kenali. Ada yang telah berkahwin, menyambung pengajian di luar negara, dan ada pula yang jalan hidupnya di luar batasan yang aku sendiri tiada jawapan mengapa beliau memilih jalan hidup begitu. Apa-apa pun, didikan awal anak-anak membentuk siapa diri anak itu di masa akan datang. Adinda menceritakan tentang seorang temannya yang berkahwin tanpa restu keluarga dan yang pasti lebih mengoyakkan tangkai hati bapa temannya itu, anak gadis yang diberi didikan secukupnya dengan penuh kasih sayang selama 20 tahun akhirnya memilih untuk menjadi isteri kedua dengan persetujuan isteri pertama.Walau mendapat persetujuan pun, bukan restu ibu bapa lebih penting ke? Hurmmmm.. Bernikah di sempadan gara-gara bapanya tidak mahu menjadi wali. Bonda awal-awal lagi mengingatkan kami mengenai hal tersebut. macam mana kita merampas kebahagiaan sesebuah keluarga, macam tue jugalah balasan yang bakal diterima. Aku tidak tahu kesudahan kisah teman adindaku itu. Tindakan tergesa-gesa tapa perbincangan. Berita terkini yang beliau sampaikan, temannya itu dibuang keluarga dan sanak saudara kerana perbuatannya itu. Berbaloikah? Ingatan kepada diriku juga. Sedang enak menitipkan kata menggarap ayat, takut tempiasnya terkena diri sendiri. Mohon dijauhkan.


Pulang daripada menghantar adinda, ayahanda mengajak kami ( aku dan bonda) pergi melihat port beliau selalu memancing udang. Bot rakannya hilang kelmarin. Risau akan kejadian sama berulang pada botnya barangkali.

    "Air tinggi. Seronok memancing nih..." bilang ayahanda.

Kami hanya mendiamkan diri. Bukan faham pun, hehe.. Setibanya di rumah, ayahanda segera pulang ke kampung menjenguk orang tuanya di batu 18 Muar. Aku dan bonda akan bergerak usai mengemas rumah. Hurmmm.. Nak bawakan apa ya? Tengok-tengok dalam peti sejuk ada ikan terubuk. Asam pedas jelah. Selesai sudah satu tugas.. Tinggal mengemas rumah sahaja. Hai.. Bonda dah bising suruh kemas pakaian pulang ke kampus.. tamo boleh tak..?? hehe.. Nanti la.. Pakaian ada yang masih nak dipakai. Bawa apa yang patut je, huhu.. Apa yang patut barang aku nih pun ada juga berkotak-kotak akhirnya nanti. Itulah gunanya ada adik lelaki. Tolong angkat barang, hehe... Maaf sayangku Syahmi.. Hurmmmm.. Ada lagu yang pernah menjadi kegilaanku satu masa dahulu. Tapi, sampai sekarang pun aku sukakan lagu-lagu nih.. Jangan ingat aku dengar lagu putus cinta je, haha.. Enjoy this songs kay!








sisi jiwang aku.. Jangan terkejut, lalalalala~

Manusia yang memilih jalan hidupnya sendiri.

Friday, December 18, 2009

Shopping



Fuh..Aktiviti aku minggu nih berjalan.. Selasa hang out dengan kawan-kawan, Khamis dan Jumaat bersama bonda. Sabtu nih mungkin keluar lagi, hadiri kenduri arwah ayahanda kawanku selepas isyak..  Aku pulak baru je kemekkan kereta myvi bonda tadi. Keluar daripada parking lot tak awas dengan side mirror sebelah kanan, adeh! Kena sagat plus kemek la, apa lagi. Kereta yang terlibat (Merz, hehe..) macam ada yang tak kena je tadi. Tapi aku tak keluar kereta, owner kereta tue kebetulan tak ada di situ. Bonda? Hurmmm.. Terpaksa tahan telinga kejap sebab sendiri yang culas. Balik rumah, kena soal siasat pula dengan ayahanda.Continue ceria, huhu.. hari-hari lain, menjadi tugasan rasmi hantar adik ke tempat tuisyen nye.. Harap-harap pengorbanan kedua orang tuaku kepada kami 4 beradik menghabiskan wang ringgit untuk pelajaran kami membuahkan hasil. Aku amat mengharapkan kejayaan yang akan dikecapi kami bersama mampu mengukirkan senyuman di raut wajah mereka. Sepanjang minggu nih, weeding baju-baju tak selesai-selesai sedari awal lagi. Masalah bila lappy featuring broadband ada di bilikku. Pasti terhenti seketika untuk membalas chat la.. Uruskan ladang dan cafe di FB la.. Mesti punya..Dah sah-sah aku nih spesies tak boleh ada yang mengganggu tiap kali memulakan tugas. Kalau tak, tugasan yang pada asalnya mampu disiapkan dalam masa 1 hari, boleh tertangguh berhari-hari. BAru pulang dari Melaka. Hanya ronda-ronda bersama bonda gara-gara aku kebosanan di rumah. Semalam, shopping sakan, hahahaha~Barang keperluan untuk semester mendatang awal-awal lagi aku dah buat must buy list.. Kalau tak list, alamatnya adalah yang over budget nanti.

Tiap hari pasti akan ku hitung baki cuti tinggal di rumah. Malasnye...!! Bermulanya semester baru, bermakna semakin hampir aku pada reality life. Habis sahaja semester ini, berdepan dengan praktikal, andai bernasib baik segera mendapat pekerjaan. kalau tak? Hurmmm.. Kebarangkalian yang amat menakutkan.Pointer yang aku perolehi sungguh tidak mencukupi bagiku dalam memenuhi kehendak pasaran kerja semasa. Hurmmmm..

           Apa yang bakal dicapai 5 tahun akan datang?
       
           10 tahun akan datang?

           Mampu tak kebahagiaan dunia akhirat dapat kucapai?

           Banggakah kedua orang tuaku terhadap anak sulungnya ini?

           Mampukah aku memenuhi kehendak mereka setelah banyak pengorbanan mereka terhadapku?

          Apa yang aku inginkan dalam hidup nih?

5 tahun akan datang....
1)mendapat pekerjaan tetap
2)memenuhi kehendak bonda dan ayahanda
3)mengambil sedikit demi sedikit tanggungjawab terhadap kebajikan adik-adik
4)sambung belajar
5)berkahwin*

10 tahun akan datang...
1)menunaikan haji sebelum usia 40
2)miliki sebidang tanah

3)miliki rumah yang selesa dan kenderaan sendiri
4)memberi keselesaan kepada ayahanda dan bonda sebagaimana mereka memberikan keselesaan kepadaku.
5)membentuk keluarga contoh.

Agak-agak, terlaksana tak perancangan nih? Aku amat berharap segalanya akan berjalan lancar sebagaimana yang telah dirancang. Apa? Kenapa berkahwin tue tiba-tiba ada * pulak?? haha~ Entahlah.. Biarlah.


Teliti manapun perancangan yang dibuat, itu hanya rancangan sebagai garis panduan. Apa-apapun, usaha!

Monday, December 14, 2009

Leave..

Hurmmmm.. It was 3rd day I'm at home. Came back from Shah Alam last Friday evening with a friend. Fetch me in front of Resak post guard. Thank you very much bro. =) My parents still didn't know bout what happen with my 3P program and I don't feel like I can tell them bout that. It was shameless! If I could change something, I would like to change the last month 3P's episode. At the first day, my mom cooked chicken rice, which really makes my mouth watering even though I already feed my tummy few hours before arrived to Muar. It still full but then, makan jugak, haha..Dah penat bonda masak, takkan tak makan. Second day, keep busy attend few weddings ceremony around Muar and Melaka. Paling seronok, accidentally met my old friend in primary school, haha.. Actually she is my best friend at that time. We didn't meet each other for almost 11 years. Sempat bercerita tentang teman yang lain. Paling mengujakan, beberapa orang rakanku yang satu ketika dulu sangat nakal, suka kacau perempuan, sama-sama main bola di padang, berlumba basikal.. Ada sebahagian daripada mereka berada di luar negara menyambung pengajian dalam bidang perubatan, kejuruteraan, dan kalau tak silap seorang lagi tue pendidikan kowt.. Tak sangka betul. Teman ini bersama salah seorang rakan kami yang berada di Russia kini merancang untuk membuat reunion. Tak sabarnya! Aku taklah lama sangat dengan mereka. Sekitar 6 bulan sahaja.Bila teman ini sibuk bercerita mengenai teman-teman yang lain, kepalaku ligat cuba mengingatkan setiap daripada mereka. Cuba membayangkan rupa mereka, tapi cuma sebahagian sahaja yang masih ada diingatan. Sebab tue rasanya kesempatan membuat perancangan berkaitan reunion ini mesti jadi walau apa cara sekalipun. I like Shayne Ward.. I like almost all of his songs. Here I attach one song. Wish you enjoy it..







Song presenting your soul? Hurmmm.. I don't know..

Wednesday, December 9, 2009

re: Perempuan dan lelaki.. Apa bezanya?

i would like to apologize about the post few minutes ago tittled "Perempuan dan lelaki.. Apa bezanya?" Seems like everybody start to misunderstood when i promote it throught Friendster, Facebook, Tagged, etc.. I am not pointing on anybody. I don't mean to make any spaculation here. The topic is so sudden pass through my head and it makes me wanna write something by my personal view, through what i saw, i heard few years. Plus, accidently, i've read a news about that. I don't meant to point on anybody. If its not helping you a lot, again, i would like to apologize you. It is not totally involve any of my friends. Sorry for the inconvenience that i have made.tQ..

Perempuan dan lelaki.. Apa bezanya?

Untuk kali pertamanya dalam tempoh tertentu blog nie jadi tempat aku luahkan apa yang terbuku dalam hati. Peduli apa orang kata, yang penting selepas catatan dibuat, hatiku lebih lapang daripada sebelumnya.Apa beza lelaki dengan perempuan? Dalam pada dunia dah civilize pun, isu nie takkan pernah dipandang sepi manusia jagat. Kenapa? Ok.. aku admit, lelaki ada kuasa dan keegoan mereka sendiri yang membolehkan mereka memimpin sesebuah institusi keluarga, memimpin negara dan masyarakat. Tapi, tak kurang juga wanita yang terpaksa mengambil alih peranan lelaki dalam keluarga setelah kehilangan suami ataupun suami mereka tak boleh diharapkan untuk memberi sesuap nasi kepada mereka, malahan mengambil kesempatan di atas kerajinan si isteri. Apa punya lelaki la.. Lemah! (it actually happen to my relative.. pity my aunt!..)Kami diciptakan dari rusuk lelaki kamu untuk dilindungi, bukan untuk disakiti. Lelaki adalah tempat untuk kami mencari perlindungan, rasa selamat, dan dikasihi; bukan dikhianati. Tak cukup dengan satu, pasti ada kedua, ketiga dan keempat.Kenapa? Nak bantu, buat cara nak bantu, jangan manipulasikan sunnah untuk kepentingan diri sendiri. Life masyarakat kita masih terkongkong dengan pemikiran konservatif. Keadaan sekitar menyebabkan aku sendiri merasa tidak yakin untuk membina keluarga; tak sanggup nak pertaruhkan hidup kepada individu yang mungkin akan memusnahkan hidupku selamanya.

Ayahanda... Hurmmmmm.. Aku tak boleh nak sebut nama ini. Tiap kali, mesti sebak. He is the best man ever in my life. Beliau sangat garang, masa kecil dulu, tiap inci tubuhku lebam dengan cubitan, libasan tali pinggang, hanger. Tapi yang pasti, makin kuat aku dipukul, makin kuat aku melawan dalam diam. Akhirnya, terbentuk diriku seperti sekarang. Mungkin, kalau beliau tak mendidikku seperti itu, aku tak pasti, siapa aku sekarang. Ayahanda menjadi sangat understanding bila kami semakin meningkat dewasa. Familiku tiada masalah keluarga, tapi yang lain? banyak sangat contoh yang menakutkan. Hatiku rawan hari nie. Tak tahu mengapa. Its hard to make people understand, its hard when heart get hurt, its hard for me to face it either..Tak ada sekelumit dendam pun dalam diriku, malahan berterima kasih dengan caranya mendidik.Maybe cara didikannya padaku agak keras, tapi sekurang-kurangya, aku dapat survive sampai sekarang. Tiba masa aku nanti, agaknya jadi ibu garang kot< hahaha~ If ada peluang tue.. Kalau tak, bukan rezekikulah tue..



"Its hard to make people understand, its hard when heart get hurt, its hard to face it either.." it just my personal view. i'm not pointing anybody..

Sunday, December 6, 2009

Apa yea, huhu...

Hari ini punya aktiviti; macam biasalah kalau kat rumah teman ini. Online, main game sampai projek websiteku belum selesai sehingga waktu blog ini ditulis, hehe.. Aku yang susah untuk berubah. Penyakit kedua; melengahkan tugas bila dah malas, huhu.. Sepanjang hari berseorangan setelah teman dan seorang lagi teman serumah ini keluar untuk mencari barang dapur sedang aku yang kononnya mahu menyelesaikan tugasan ini siang tadi, seperti biasa menangguhkan tugas. Pengisian? Tengahari tadi buat dadih jagung, sebab teman ini teringin nak makan. Lepas tue, buat nasi lemak sambal ayam.. Kenyang~ Alhamdulillah.. HAi.. Tak sabar nak habiskan program nie, mahu segera pulang ke kampung. Penat! Hurmmmm.. Rasanya hampir dua bulan aku tak ceritakan mengenai bahan bacaanky kan? Baru-baru ini baru menghabiskan bacaan novel The Memoirs of Geisha. Elite type of prostitute dekat Japan. Best juga. Puas tersenyum sendiri, rasa simpati, semua empati cerita diolah dengan baik. Tapi, buku motivasi tue belum dikhatamkan lagi, hehe.. Nantilah.. Usai baca, akan diceritakan mengenai content di dalam makalah tersebut.

i am craving black forest chocolate bar right now.. yew~ getting bigger and bigger.. 0_o

Monday, November 30, 2009

Aidhiladha..

Aku selamat tiba dari kampung petang semalam, sekitar jam 3 petang lebih kurang. Malas amat. Satu level dalam diriku yang tak dapat diubah sejak dari zaman sekolah.. Penyakit M.A.L.A.S..Rasanya, keterujaan ke universiti aku rasakan masa 1st time mendaftarkan diri ke UiTM sahaja. The rest, urgh! as usual.. M.A.L.A.S.. Hurmmm.. Raya di rumah.. Raya pertama kami buat nasi dagang.. Puas2.. Balik ke kampung melawat atuk dan nenek yang semakin uzur. Aku rindukan gurauan atuk semasa beliau sihat. Dah tak ada lagi berus janggutnya. Mengejar cucunya, lepas tue dia berus muka kami dengan dagunya yang baru dicukur, haha..Semasa beliau sihat dan masih menjadi imam di kampungnya, tiap kali selepas pulang dari masjid, bunyi motornya sahaja membuatkan kami segera bingkas daripada pembaringan untuk menunaikan solat subuh. Aku rindukan itu semua. Sekarang, beliau hanya menghentakkan lantai menggunakan tongkatnya bagi mengejutkan anak cucunya menunaikan solat subuh. Tiada lagi pelukan sayang atuk bergurau dengan cucunya, keuzuran membataskan pergerakan atuk. Sedikit pergerakan membuatkan beliau lelah, apatah lagi bergurau dengan cucunya seperti dulu. Berkumpul dengan sepupu-sepupu yang masing-masing telah meningkat dewasa menyedarkan aku betapa cepatnya masa berlalu. Fasa kami adik beradik memerah otak di sekolah telah diganti oleh sepupu-sepupuku yang lebih muda. kami..?? Berusaha keras di IPTA pula sekarang nie.

Pulang dari kampung, ketupat yang telah siap ku anyam sebelum balik kampung, ku isi dengan beras. Hurmmm.. Macam biasalah.. Tugas menganyam, mengisi beras dah jadi tugas rasmi aku sejak dahulu lagi. Daun kelapa pandan, bila rebus harum baunya. Keesokan harinya aku akan pulang ke Shah Alam, huhu..

         "lauk apa awak nak masak..?"soal bonda.

        " Yang kering-kering jelah..."

        "Daging masak lada hitamlah macam tue.. Ayah pun nak bawa ke Sabah. Leceh kalau bawa lauk   
            basah.." Sambung bonda.

Akhirnya,aku ditugaskan membuat lauk paling simple, daging masak lada hitam. Bonda pula, sambal goreng ; makanan tradisional jawa. Agak banyak juga ketupat yang dibuat. Sekitar 50 biji. Taklah banyak macam Aidilfitri, tapi puas lah. Bila lagi nak makan ketupat kan? hehe.. Aku menumpang di rumah seorang teman sepanjang mengikuti Program 3P di Shah Alam. Hurmmm.. So, makanan tambahan yang mampu dibuat, kuih seri muka sebab dia dah pesan awal-awal kuih tue. Buat sendiri lagi puas kan? Alhamdulillah.. Semuanya selesai. Berkenaan rumah sewa, hurmm.. perselisihan faham dengan teman menyebabkan hubungan dingin di dalam kelas. Agak sedih, tapi nak buat macam mana. Aku tak mampu nak sedapkan hati semua orang. Aku cuba lakukan yang terbaik, tapi hanya itu yang termampu. Maafkan daku teman. Kalian banyak membantu, tapi bila ada keluarga, keutamaan diberikan kepada mereka. Bercakap tentang persahabatan, aku sukakan sahabat yang jujur. Kebaikan diberi, kebaikan juga diperoleh.Tapi, kalau kejujuran tue yang realitinya kalau diteruskan persahabatan tue boleh mencetuskan masalah lain, setakat itu sahajalah ikatan persahabatannya. Maafkan aku teman..


Aku redha dengan ketentuanNya. Aku redha dengan jalan yang diberi. Tapi aku takkan mati tanpa usaha membetulkannya.. =)

Wednesday, November 25, 2009

seminggu & Dreamweaver..

Apa punya tajuklah, hehe.. Hurmmmm.. It was almost 1 week i'm here, since 19th.. At first, when i attend the class quite bored la.. Lebih-lebih lagi dapat instructor yang macam lebih muda dari aku je.. Cute lak tue sampai la mula-mula belajar tue segan giler nak tanya mamat instructor (hehe.. mr. Tern.. sowie eh..?? lalala~) He also a shame boy i think.. senyum-senyum, hahaha.. Kesian dia.. Tapi, ok la.. Ada few bahagian tak faham nih.. Urmmmmm... Takpe.. Study2.. Jangan malas-malas.. Sebut pasal kerajinan pulak, huhu.. Hari nie, after finish my Dreamweaver class, take a rest around 1 hr, then start misi mencari rumah sewa di taman sekitar kampus. Survey dan harganya.. Aduhai.. Macam kena ambil part time job je next week.. Tengoklah nanti macam mana.. Kepenatan.. Macam nak tanggal setiap sendi. Bila dah penat, macam-macam idea gila keluar..

             "Apa kata kita cari sugar daddy??"

             "Apa kata kita pergi bb malam nih..?? "

gila, hahahaha... Tak pernah-pernah buat macam tue takkan sekarang baru nak terfikir?Desperate plus try nk hilangkan depression sebenarnya. Muka masing-masing tadi pun dah monyok macam tempe busuk, haha.. Oh yea.. Dua hari lepas bertemu dengan seorang teman yang amat pemalu, adei.. Segan juga la.. Tapi, aku nih pandai segan ke..?? hihi.. Mesti la... Aku pun ada rasa malu lagi. Tak malu tue bukan sifat manusia lagi, apatah lagi perempuan. Ada few things tentang teman ini yang boleh diikuti. Tak salah kan? Yang elok kita ikut, yang tak elok tinggalkan lah.. Macam aku cakap selalu, kita tak selalunya betul. Observation and experience sikit-sikit tue boleh lah pakai sikit-sikit sekarang nih. Dah tahu orang tak suka, jangan buat kan. Ini ulang salah yang sama je.. Aduhai.. Ingatan ini untuk diriku sendiri juak..

Misi seterusnya, mencari rumah sewa, plus habiskan baca buku motivasi yang sedari awal sem dibaca masih tak selesai lagi. Tugasan yang padat memendekkan tempoh santaiku. Sebenarnya ada dua buah buku.. Satu lagi tue macam biasalah.. Aku kan suka non fiction novel and true story kan..? Buku tue pun dalam proses untuk dihabiskan. Tinggal beberapa muka sahaja lagi. Yes! Yes! Satu lagi buku sedang menanti, hehe.. Tak sabar nak balik raya haji nie.. Ayahanda, Bonda, dan Adinda yang diingati selalu.. Jumpa nanti, hehe..  Ingatkan aku dah kira paling awal balik johor, 1.15pm. Rupanya ada lagi awal. Budak sarawak tue, hahaha.. Take flight at weds night, 8.30pm.. Mak aih.. Awal dari aku.. takpe2.. Wargh! Aku noktahkan dahulu catatanku. Selimut itu sedang memanggil-manggil.. Tak dapat menolak lagi nampaknya, haha..


Night everybody..

Sapew ada rumah sewa sekitar Puncak Perdana..?? Please tell me kay.. Kerjasama anda amat dihargai. tQ.. =)

Saturday, November 21, 2009

Masa

Sudah berapa lama ya aku tak coretkan apa-apa di sini? huhu.. Aku kembali ke Shah Alam selepas berehat lebih kurang seminggu di rumah selepas habis final exam. Hurmmm. Gara-gara 3P... Tak apa lah.. keperluan sendiri even merungut juga pada mulanya. Agak seronok juga Dreamweaver nih. Maybe sebab baru belajar yang basic kowt, hopefully the becoming lesson will be more fun and make me excited to learn it. Anyway, along my short vaca at home, i had fulfill few things that i want to do the most, even yang paling utama belum tercapai lagi, hehe.. Berperang di dapur seperti sebelum sambung belajar.. Satu keperluan.. Satu kewajipan.. Awal-awal lagi bonda sudah bertanya apa projekku sepanjang seminggu di rumah.. Credit buat Kak Raidah sebab aku ambil resepi dari blog dia. Puas hati, hehe.. Tak sempat buat yang satu nih tu la dia.. Nasi mandhi Abu Dhabi.. Nanti-nantilah.. Raya haji nih kowt, huhu.. Sebut fasal Raya Haji, bonda dah bising suruh balik juga even aku tengah kekeringan nih dengan alasan hari tu kan hari raya.. Family should gather together at home.. The day before i call my mom, my dad called and said he don't think that i can get any ticket at this time. But then alhamdulillah, i get it, huhu.. Buat bonda tersayang.. jangan marah-marah yea..

Rasanya hidupku lebih tenang sekarang. Lebih aman senang kata. Dalam pada cuba menjaga hati seseorang, akhirnya sendiri terluka, lebih baik begini. Apa salahnya kan? Acapkali bercerita ragam manusia, barangkali bosan sudah, huhu.. Berperang dengan perasaan sendiri dan rasa rendah diri, sampai bila..? Sudah masanya untuk kita mencuba sesuatu yang baru dan yang pastinya membuatkan diri kita gembira. Apa yang buatkan diriku gembira? Entahlah.. Mungkin sebab hubungan dengan yang SATU itu belum cukup ampuh dan mantap lagi.

Selagi kita cuba memuaskan hati orang lain, selama itulah perasaan kita sendiri tidak akan terjaga. lakukan sebaik mungkin, bersyukur dan redha setelah habis daya.. =)

Sunday, November 8, 2009

Berlalu sudah...

Final exam melabuhkan tirainya 2 hari lepas.. Untuk aku lah, huhu.. 1st paper 28 Oct lalu.. Paper terakhir 2 hari lepas, 6hb.. Agak-agak.. macam mana lah keputusan semester ni kan? Entah lah.. Aku hanya bertawakal dengan apa yang terjadi. Sekurang-kurangnya semester ini mengajar aku erti sabar sedikit sebanyak dalam menempuh hari mendatang. Dalam tempoh enam bulan ini, macam-macam hal diluar jangkaan berlaku dengan sekelip mata. Daripada hal-hal berkaitan akademik, sehinggakan hal-hal peribadi dan kewangan.  Ada kesalahan berpunca dariku, ada daripada insan lain. Sesungguhnya manusia tak akan lekang daripada melakukan kesilapan. Walau pun aku bukan dalam kategori perempuan yang kaki shopping, tempias poket kering dihujung semester tak dapat dielakkan lagi. Sebab hobi baru ke? Ada koleksi buku yang aku beli bermula daripada semester lepas dan semester ini,huhu.. addicted with books. Ada lebih kurang rm2++ sahaja dalam akaun sekarang. Dalam tangan.. urmmmm.. Adalah beberapa not merah rasanya, hahaha..

Usai paper yang terakhir, segera mengambil thesis( dissertation je sebenarnya...) di depan office advisor.. mak aih.. Banyaknya lah merah.. Sempat berkumpul dengan clique di bawah advisor yang sama untuk membuat perbandingan siapa yang paling teruk kena, haha.. macam-macam. Nada kecewa jelas kedengaran apabila hasil usaha yang dibuat seolah-olah tidak dilihat oleh advisor kami. Beliau mahukan hasil yang terbaik daripada kami, namun itu sahajalah yang termampu kami berikan. "..all of you.. make me disappointed.." that is what she said to me when i accidently met her after i took the research paper. Maaf Prof.. Hurmmmmmm... Dalam pada cuba memenuhi kehendak tersebut disamping tekanan maha hebat yang datang bertubi-tubi, sesungguhnya aku juga bersyukur. Sebabnya, ketegasan beliau berjaya menyerlahkan siapa diri kami yang sebenarnya. Sarkastikkah? Lumrah sebagai seorang pelajar yang perlu ditelan untuk memperoleh yang terbaik di masa akan datang. Sekurang-kurangya, kami hanya menerima tekanan untuk belajar, belajar, dan belajar. Macam mana pula dengan mereka yang mempunyai kerjaya, dalam masa yang sama menyambung pengajian, dan mempunyai tanggungjawab sebagai ketua keluarga, isteri, dan anak-anak yang perlu diberikan perhatian sewajarnya? Tabik buat mereka.

Perancangan selepas exam? Esok balik ke Johor selama lebih kurang seminggu. Plan di rumah, nak try buat nasi Abu Dhabi resepi daripada salah satu blog yang aku ikuti. Nampak menyelerakan. Tinggal nak cari buah pelaga hitam sahaja, yang lain-lain sudah sedia ada di rumah. Oh yea.. Sebetulnya aku baru pulang daripada rumah ibu sadaraku di Kepong. Sepupu jemput di Tmn Melati, terus menuju ke Hulu Langat untuk menyambut majlis hari jadi si kecil Irfan Kamal yang jika tak silap masuk 4 tahun.Anak kecil ini tak tahu mungkin apa yang kami raikan. Dia hanya gembira apabila menerima hadiah daripada tetamu. Berlumba bersama sepupu-sepupunya untuk membuka bungkusan hadiah, dia hanya melihat. Keletah anak-anak ini bermain, haha.. Seronok betul. Anak-anak yang belum mengerti apa-apa.. Aku tiba di Puncak petang tadi selesai makan tengahari di Kepong. Esok kena buat clearence, appoinment di HTAR, bayar bil, buat hardcover 2 set (jika sempat), berjumpa seorang teman untuk mengambil barang, etc.. Sempat ke?

Manusia sering mewujudkan alasan untuk mengelak.



Monday, October 26, 2009

Demam exam.. Demam segala-galanya

Aku baru tiba dari Johor sekitar jam 2petang tadi. Hurmmmmm... Malas betul! Perkara paling malas untuk dilakukan mengemas barang-barang untuk balik ke kolej, even aku tak bawak apa pun.. Hanya lappy sahaja. Hati lebih lapang setelah pulang dari kampung. Dengan kadar segera aku bertemu dengan advisor untuk thesis yang baru bloeh proceed to the next stage; distribute my questionnaire to my respondents.Manalah nak cari hujung-hujung semester nih. Masing-masing sibuk membuat persediaan untuk exam yang akan bermula minggu ini. Aku pulak? Macam biasa. Macam tak ada apa-apa berlaku.

Macam mana nak elakkan diri daripada ditipu?
Macam mana nak elakkan diri dari disusahkan oleh manusia yang tak berhati perut?
Macam mana nak elakkan diri daripada menderita, hati disakiti, dikecewa dan dibenci?
Macam mana nak sukses dalam apa yang kita lakukan?

Sunday, October 25, 2009

HATI YANG TIADA GALANG GANTI

Masalah yang datang bertimpa-timpa kali ini membuatkan aku hampir tersungkur. Nekad mengambil perjalanan pulang ke kampung halaman setelah kuliah terakhir habis petang Jumaat kelmarin. Ada lagi tugasan yang masih dalam proses yang entah bila akan berjaya aku selesaikan jika keadaanku terus-terusan begini. Balik rumah mendamaikan sedikit jiwa yang berkocak dek manusia dan keadaan sekeliling. Semakin ramai manusia yang ku kenal, semakin aku tak faham apa kehendak hakiki makhluk tuhan yang bernama manusia. Aku mempunyai seorang teman yang menyambung pelajarannya di UTM Skudai selangkau jauh dariku. Bekerja dengan badan berkanun yang penuh dengan disiplin dan arahan, takkan aku yang masih belum bekerja tak boleh buat kan? Hurmmmmm.. Seronok rasanya.. So.. Aku mengambil keputusan nekad aku akan mengikut jejak langkah teman tersebut. Jodoh? hurmmmmmm.. Jodoh lagi.. Kenapa la, huhu... Topik yang sering dibicarakan oleh teman-teman sekuliah terkadang aku mencelah juga. Datang bertemu ayahandaku jika benar suka. Itu lebih baik, dan lebih tepat bagiku. ok.. Enjoy this music. Lagu "Matahariku" terlalu sedih.. Y not.. this.. i love this song.. and now i am into late Rafeah Buang's songs. You can feel it; the soul~




With love..

Thursday, October 22, 2009

BILAKAH SEMUANYA AKAN SELESAI?

Kekalutan mnejerut suasana di sini sekarang. Tegang, tangisan, tekanan, amarah.. Aku sendiri tak terkecuali. Tekanan Maha Hebat ini membuatkan mulut aku begitu ringan membidas atau meluahkan apa yang terbuku di hati tanpa berfikir panjang. Terima kasih buat seorang teman yang mengingatkan aku agar tidak kufur dengan nikmat yang telah dianugerahkan kepadaku.Tersentak sebentar sebenarnya sehingga menitis kristal halus di mata. Terima kasih teman atas peringatan tersebut. Tekanan datang semuanya serentak. Dikala orang lain sibuk mahu menyiapkan tugasan seawal yang mungkin, sebahagian daripadanya sanggup melakukan tugasan yang perlu dilakukan dalam masa dua bulan dengan hanya melakukannya dalam masa sehari. Rasa-rasanya itu kerja berani? Kamikaze? Atau bodoh tahap kegabanannya yang entah berapa kali ganda? Bagi aku jawapannya yang ketiga. Sebab, boleh dipastikan ke tugasan terutamanya projek berkumpulan yang perlu menggunakan multiple software atau program akan berjalan dengan lancar tanpa masalah debug ke.. Apa sahaja masalah la.. Kecuali, dah siap sedia gunakan projek tinggalan senior semester lepas.. Alahai.. Tak perlulah buat-buat tersentak ataupun melopongkan mulut. Dah jadi kebiasaan kepada pelajar di IPT buat kerja nih kan? Malahan expert. Kalau nak edit-edit tu mungkin boleh diterima lah. Tapi kalau dapat spesies yang ambil sebiji serupa cuma tukar nama dan nombor kad pelajar macam mana? Hebat bukan? tapi sesungguhnya aku tak faham. Perlu ke?Pengalaman sendiri, seorang teman beria-ia bertanya bila mahu memulakan tugas, teman yang ditanya ini akan mencebikkan muka sambil meminta tugasan tersebut dilakukan kemudian. Paling seronok, kalau teman tersebut menghantar pesanan ringkas, dan reaksi yang dibuat oleh teman yang menerima pesanan tersebut dapat dilihat jelas oleh si penghantar pesanan dengan jelas,Hurmmm.. Manusia yang pelbagai, maka macam-macamlah ragamnya.

Aku bukanlah baik sangat. Ada juga tengok macam mana senior buat, tak pun pergi terus ke rumah diaorang. Lagipun diaorang yang bagi bahan tue kan? Sekurang-kurangya, konsep yang mereka guna pakai untuk menyiapkan tugasan tu aku faham. Kalau pandai, taklah perlukan extra tutorial dengan mereka.Ini, baik punya nak ambil, tak kenalah tue. Pada yang terasa, perlu ke aku minta maaf? tak rasanya. That is our reality life in campus. Cuma yang aku pegang.. Bapak aku la kan selalu cakap.. Apa yang kita buat, kena tanggunglah akibatnya. Aku tak sanggup kehidupan aku selepas ini tak berkat gara-gara perkara yang orang pandang enteng nih lebih-lebih lagi pelajar macam kita semua nih yang tak peduli apa yang terjadi, yang penting kerja siap kan? Kalau nak hidup kita berkat, fikir-fikirkanlah. Kalau ada yang berjaya dekat luar sana dengan mengaplikasikan teknik yang disebut sebelum ini, tak sempurna sebenarnya hidup dia. Bezanya, samada nampak jelas di bumi tuhan yang nyata ini, atau di akhirat kelak. Wallahualam.

Jangan dah terantuk baru nak terngadah, jangan dah baling batu, sorok tangan pulak.. Manusia yang unpredictable.

Monday, October 19, 2009

Bebanan Maha Hebat kurasakan saat ini. Semua masalah timbul serentak; tak terfikir semua itu akan muncul sekarang. Kewangan, peribadi, perhubungan dengan orang sekeliling.. Aduhai.. Sesungguhnya tuhan memberikan dugaan kepada hambaNya yang mampu menangani dan mendepaninya. Tapi.. YA Allah.. Minggu ini merupakan minggu terakhir kuliahku. Tapi, research paper aku masih tak ada perubahan. Masih belum boleh distribute Q.. Sedangkan rakan-rakan yang lain dah siap membuat hard cover. Aku nih dah la respondentnye terdiri daripada final semester students.. mane aku nak cekau deowang bila dah habis semester nih?? ya Allah.. Allahu Rabbi.. Tak termasuk masalah-masalah lain.. YA Rahman.. Kuatkan diri ini.

Thursday, October 15, 2009

MURAHNYA LAFAZ CINTA DAN SAYANG...

Apa nilai rasa sayang dan cinta di mata lelaki? Ayat membuai memang kepakaran mereka kan? aku sungguh tak faham. tak pernah bersua muka, hanya melalui gambar, sedikit elaboration di page masing-masing, hanya mengenali antara satu sama lain melalui online dah boleh meluahkan rasa cinta dan sayang? Macam mana tu?Aku sungguh tak faham dengan situasi ini.

Yea.. Statement cinta itu buta sudah lama diguna pakai sejak daripada zaman dahulu lagi. Walau bagaimanapun, kalau zaman dahulu pun, sekurang-kurangnya mereka bertemu dahulu barulah berani meluahkan rasa cinta. kalau tak pun, simpan sendiri.. Maaflah kalau statement aku nih salah tapi itu berdasarkan apa yang aku perhatikan. Begitu mudah cinta dilafazkan. Murahnya.. Anda boleh yakin 100% individu yang anda kenali secara online itu memberikan perincian yang jujur mengenai dirinya kepada umum? oh... Mungkin dalam 10 orang, nak dapatkan seorang yang benar-benar jujur pun susah kan..? Baiklah.. Masalah ini bukan sahaja dilakukan lelaki, perempuan pun sama juga. Salahnya? Salah satu pihak melayan dan mudah sangat terpengaruh. Perempuan pula? Mudah sangat dibuai dengan kata-kata sayang dan cinta daripada buaya-buaya siber. Ada segelintir yang ikhlas dalm perhubungan, tapi macam mana nak memastikan kita dapat yang benar-benar ikhlas? Kenali dahulu sebelum membuat keputusan melulu yang akhirnya memalukan diri sendiri. Ayat standard yang kita dengar, si dia konon-kononnya tidak memandang paras rupa.. Ok.. Apa kata ajak berjumpa. Tapi.. Nak jumpa pun panda-pandai la menyusun strategi takut nanti lain pula jadinya sebelum berjumpa kan? Bawaklah kawan ke.. Apa-apa perancangan. Untuk keselamatan diri sendiri juga kan.. Agak-agak selepas berjumpa, dia mahu hubungi kamu lagi tak??  Lebih baik sakit sekarang, daripada menderita dikemudian hari kawan-kawan. Jangan terlalu mudah menyerahkan butir peribadi pada individu yang anda tak pernah jumpa pun sebelum ini. Sedangkan depan mata pun boleh terjadi pelbagai petaka, inikan pula yang boleh hilang macam biskut Chipsmore.. hahaha~

Dua-dua pihak sama je..


Sunday, October 11, 2009

Orangku.. Bangsaku.. Agamaku..

Jari jemari rasa gatal nak menulis dalam blog nih lagi, huhu.. macam weekend yang lepas, aku hanya duduk di kolej menyiapkan tugasan yang masih belum selesai lagi, aduhai.. Tak apa la.. Yang penting, semua tugasan sedang berjalan serentak, insyaALLAh dapat dihantar plus present on time, hehe.. Perancangan asalnya hari ini nak masak nasi ayam tapi nampaknya apa yang dirancangkan tak kesampaian la.. Kempunan aku, hahaha.. Sowang je kat rumah ni.. Sape je nak makan kalau buat?

Sambil menyelam, kenala minum air kan? Dalam pada menyiapkan Multimedia, Library Planning Project,membetulkan thesis, plus buat dialog mandrin, sempat lagi aku online. Hurmmmmmm.. Bosan sebab tak bergerak ke mana-mana. Apa yang aku dapat? aha.. Aku nampak, penampilan luaran seseorang tu tak la menggambarkan siapa dia yang sebenarnya. Aku bukan nak menidakkan hukum menutup aurat, wajib tanpa bantah 2.. Maksud aku sekarang nih, dah nama pun alam maya kan.. Lebih-lebih lagi yang melibatkan social network, tak kira la apa pun social network yang terlibat tu.. Sekali buka page sesetengah individu, aduhai.. Tak tahu la apa nak jadi manusia zaman sekarang nih. tak ada rasa malu ke tayangkan apa yang tak sepatutnya ditayangkan? Bukan nak menunjukkan aku nih baik ke apa.. Tapi, kalau difikir lebih dalam, di mana nilai dan harga diri mereka? Kita letak tepi jantina. Islam, tapi.. Hurmmmmm.. Entah la.. Malu bila lihat balik semua tu. Kebebasan berbicara, pergaulan mahupun hidup perlu ada batasnya, tak semuanya boleh bebas. Hidup di dunia nih kena ada peraturan, kalau tak hidup manusia huru hara la jadinya.

Tak salah bergaul, join social network yang melambak-lambak boleh diikuti secara online. Selain tambah kenalan, macam-macam aktiviti boleh diperoleh secara online kan? aku faham semua tu.. Tapi nak kena gaya la. Orang Melayu pula sangat lah mudah terikut-ikut dengan apa yang dibuat oleh orang luar. Apa perlunya mengikut semua tu? Ikut zaman?? Alahai.. Alasan paling tak munasabah dan terlalu tipis untuk diterima. Kemodenan tak seharusnya bermaksud menggadaikan maruah diri di mata orang lain. Kalau dah tunjuk segala-galanya, apa lagi yang tinggal pada diri sendiri untuk dibanggakan? Fikir la.. Dalam banyak-banyak hal, kenapa mesti diikut perkara yang dah sah-sah menjatuhkan maruah diri sendiri? Kenapa tak ikut perkara elok yang dibawa mereka? Belajar setinggi yang boleh.. Sedaya dan semampu yang mungkin. Ini tak.. Sebut pasal belajar, orang kita pasti mencebik. Kenapa? Tak takut ke suatu masa nanti kita sendiri akat melukut di tanah air sendiri andai kesedaran tu tak wujud daripada sekarang? Apa yang aku perhatikan, kita terlalu sensitif dengan hal-hal yang bagi aku kalau orang dah sebut-sebut tak perlu la sampai nak melenting tak tentu fasal. Lakukan sesuatu untuk menutup mulut mereka.

Doaku hanya satu.. Sedarlah bangsaku daripada lena yang panjang!

Friday, October 9, 2009

WHO IS BEHIND MAWAR MELATI...


korang agak2 sapew nih?? hehe.. nih la parents aku.. Insan yang paling banyak berjasa dalam memastikan anak-anak; darah daging mereka cukup bekalan dunia dan akhiratnya..





Mereka pula? Adik-adik kesayanganku.. Dari kiri Khairunnisa', Fasehah, dan Ahmad Syahmi.



Its hard to get what i had now. Without them, i will not be strong like now... Thank you very much Bonda and Ayahanda...

Friends.. you too.. tQ..

TUGASAN DAN MASA MENDESAK

Dalam minggu-minggu terakhir semester, semua orang dok sibuk pulun siapkan assignment masing-masing di saat-saat terakhir. Waktu inilah masing-masing konon-kononnya mahu menunjukkan betapa rajinnya mereka walaupun hakikatnya semuanya dilakukan kerana terdesak. Jika 2 atau 3 bulan yang lalu masih mampu merayau dan enjoy tak tentu pasal, bulan ini pula merupakan bulan yang paling mengesankan kepada student di kampus. salah sendiri sebenarny.. Tugasan dah diperoleh sejak dari awal lagi.. Ada sesetengah lecturer menyerahkan tugasan seawal mereka memulakan kuliah di minggu kedua atau ketiga. Atas alasan mendahulukan yang perlu dihantar dahulu,tugasan yang paling awal akhirnya diletak tepi hinggalah tempoh masa untuk menyerahkan tugasan tersebut berbaki beberapa hari.

Dalam waktu ini jugalah semua emosi akan terserlah dengan jayanya tanpa rasa segan ke.. takut kecilkan hati kawan ke.. Sifat mementingkan diri mula keluar. Balas membalas kutukan atas pelbagai sebab remeh, dan pada masa yang sama bodekology lecturer menjadi modal kepada pelajar bagi melepaskan diri, hahahaha.. Aku nih pulak failed bab membodek bodek nih,tambah-tambah lagi dengan lecturer. Aku seperti statement di atas juga sedang giat menyiapkan saki baki tugasan yang diberikan sejak awal, tapi cuba disiapkan dalam tempoh yang singkat. Betapa hebatnya kami sebagai pelajar mampu melakukan beberapa tugasan yang memerlukan akalnya berfikir dengan ligat bagi mencari jalan penyelesaian terhadap tugasan yang diberikan sekaligus. Hebat kan?? hurmmmmmmmm.. Bagi aku la.. Student nih memerlukan sesuatu yang boleh boost keinginan mereka menyiapkan tugasan on time dan dalam memenuhi kriteria yang diperlukan oleh lecturer.

Saturday, October 3, 2009

Penatnya...

Sejak habis cuti raya hari tu, kerja... melambak2.. Tak larat rasanya, aduhai...Habis cuti, maknanya semua assignment, individual, grouping.. semua kena present.Sekarang nih di hadapan lappy kesayanganku tengah mencari material untuk subject library planning.. ahad nih test multimedia.. next week, oral test 4 mandrin, following by semua subject presentation, quiz, test, etc..situasi sekarang? i am dying!! uwa... haiz.. apelah aku nih..

kawan2.. tulun2...

Thursday, September 17, 2009

Rabu, 16 September, 2009.

Sendiri lagi aku malam nih. Roomate aku sejak semalam lagi dak bertolak ke Kedah . Tinggal bertiga sahaja di rumah ini. Ingatkan dah boleh bergerak pulang ke Johor pagi tadi. Namun apakan daya, dah namapun tumpang kereta orang, perlu fahami situasi orang yang memandu. Kasihan pulak dia bila kepenatan. Berbekalkan hanya lesen P, tak beranilah nak drive dari Shah Alam sampi Johor, haha.. Aku naik kereta, memang dah tak ingat apalah, hehe.. Rindu dengan rumah, adik-adik, ibu, ayah. Tiap kali sebut pasal kedua ibu bapaku mudah betul tubir mataku digenangi air. Walaupun ayahandaku sangat garang masa aku kecik2 dulu, makin aku meningkat dewasa, makin rapat aku dengan ayah. Ayah adalah kaunselor terhebat kami. Dia juga lelaki terhebat dalam hidupku hinggakan aku tak tahu bila tibanya masaku nanti, dapatkah aku lelaki seperti ayah sebagai suami? Bersyukur aku mempunyai bonda semulia ibu. Beliau adalah orang yang banyak bersusah payah membesarkan kami 4 beradik, melayan kerenah tiap sorang yang pelbagai ragam, sabar mendengar rungutan, dan melayani hampir setiap permintaan kami yang berpatutan baginya. Andai tiba masaku nanti, dapatkah aku bersabar dan penyayang seperti ibu? Dapatkah rumah tanggaku bahagia seperti mereka? Bercinta selepas berkahwin, hurmmmmmm…Setelah 24 tahun, ayah dan ibu tetap bahagia. Segarang-garang ayah, romantic jugak. Ringan tulang. Kaunselor merangkap tempat rujukan hal-hal berkaitan agama yang ada masa kami masih kabur. Seiring peningkatan usia, ayah dah tak segarang dulu, huhu.. Sediam-diam ibu, kelakar jugak. Boleh pecah perut kalau dia mulakan lawaknya. Persamaan mereka? Serasi bersama, masih berpimpin tangan kalau berjalan. Kalau keluar satu family, ayah selalu cakap, “Pergi jauh2.. Ayah nak dating dengan ibu…” hahahahaha.. Aku amat bersetuju dengan apa yang telah Ustaz Saiful katakan dalam bukunya “Bercinta Sampai Syurga”, susulan buku bagi “Aku Terima Nikahnya.” Bagi yang belum pernah membacanya, apa kata korang baca?

Chea sibuk telefon dua hari lepas. Tanya nak bagi cookies rangup nak letak apa? Terkejut betul. Adikku yang ketiga nih memang unpredictable orangnya. Selalunya, dialah yang paling liat turun ke dapur. Paling rajin pun, tolong siapkan bahan atau tolong basuh mana yang patut. Ada jugalah dia memasak, hehe.. Jahat betul kakak dia nih. Maaf sayang. hei.. Chea..Chea.. Seperti kebiasaan sepanjang Ramadhan, aku akan menelefon rumah dan bertanyakan juadah berbuka. Hari ini ibu memberitahu adikku mempromosikan Famous Amous cookies yang kami beli semasa lepak bersama minggu lepas. Ranguplah...Itulah..Inilah.. “Tapi mahal....” katanya, hahaha.. Sebab tu dia berkobar-kobar nak buat Famous Amous Cookies versi Fasehah agaknya. Yummmy... Tak sabar nak balik. “jaga2 Chea.. Habislah cookies awak nanti, haha..

Aku baru selesai membaca buku motivator terkenal, Dr.HM Tuah Iskandar al-haj; Motivasi diri wanita: Membina hati bahagia. Hurmmmmmm.. Sangat bagus. Mampu memberikan persepsi baru mengenai penerimaan diri seorang wanita dan bagaimana menghargai diri bagi yang bergelar HAWA. Bagi aku, lelaki pun wajar baca buku nih juga.. Tak semua lelaki tahu apa yang perempuan nak, macam tu juga perempuan. Tak semuanya perempuan tahu apa yang orang lelaki nak. entahlah... Mintak2 apa yang aku cuba corakkan berkaitan masa depan aku nih, akan memberikan pulangan, amin.. Oh ya... Aku baru nak membaca bahan bacaan baru. Usai sahaja, aku akan ceritakan, huhu...

Very interesting!

Tuesday, September 15, 2009

Your opinion about rejection...

Tenang betul rumah hari nih.. Sume dok study, aku jelah dok sibuk dengan blog.. Nak siapkan assignment en Mus, nantilah dulu.. Kowang jangan ikut macam aku pulak.. hahaha.. Kelas Computerized Cataloguing habis pukul 10 td. Penatnya. Tapi, kelas nih la yang aku paling sayang. Seronok! Agak banyak jugak la yang kami dah belajar. Apa yang paling aku risau sekarang nih, aku punya research paper. Dah lebih dari sebulan aku tak dapat nak jumpa dengan advisor aku. Sentiasa sibuk. Tiap kali called.. Im so sorry. Im outstation and need to attend conference, etc... Hurmmmmmm.. Aku belum distribute Q lagi. So, tak dapatlah nak siapkan apa2 kerja yang sepatutnya dah berjalan dari awal. Takut bila tengok budak-budak nih dah mulakan tugasan mereka. Aku? masih dok terkontang kanting dengan menda yang tak pasti. Susah betul! Lumrah sebagai pelajar. Telan jelah kan.. haha...

Hurmmmm.. Aku nak tanya pendapat korang mengenai perkataan "rejection".. Pengertian bagi korang "rejection" nih apa? Narrow scope.. Rejection from your friends.. Alam maya mahupun realiti. So... apa pendapat korang?

Monday, September 14, 2009

Hari ini...

Aku masih lagi macam biasa. Rutin harian tidak berubah, waktu paling tenang adalah ketika mana aku bersendirian melakukan apa-tugasan atau menyambung bacaan buku nukilan Dr.HM Tuah yang entah bila akan aku khatam membacanya. Semalam aku bergerak ke KLCC untuk bertemu seorang rakan bagi menyelesaikan masalah lappy ku yang semakin lambat gerak kerjanya.. haha.. Rakan ini hanya mentertawakan aku pabila mana aku mula menekan button start, dan lappy nih hanya mula menggerakkan gerak kerjanya setelah hampir seminit menanti. Yelah. Selama ini pun aku hanya menggunakannya bagi tujuan menyiapkan tugasan yang diberikan oleh pensyarah, tak pun online samada mencari bahan untuk setiap tugasan. Kelembapan lappy ku menjalankan tugasannya sebab terlalu berat? hurmmmm.. Aku pun tak berapa faham istilah computer system yang beliau sebutkan. Hei... Nasib lah kena minta bantuan orang. Takkan nak buat2 pandai kan?

Selesai berbuka puasa dengan hanya roti dan sebotol air yogurt, aku segera bergerak ke Kepong. Seronok juga bila dapat membantu mengacau dodol selewat jam 11.30malam dan proses membuat dodol selesai selepas habis bersahur. Lenguh tangan.. haha.. Satu sahaja yang aku tak pasti. Apa yang aku rasa kini? Hurmmmmmmm.. Setelah apa yang terjadi sepanjang aku menuntut, pelbagai perkara terjadi dan aku mula merasa kekosongan. Option? Berjalan mengikut kehendak hati seorang diri. Alasan? Rasa lebih selesa, lebih tenang. Hurmmmmmm.. ada option lain tak yea?

Keesokan harinya(Semalam..) aku bergerak segera pulang ke Shah Alam. Dah janji dengan housemate nak rewang ramai2 untuk makanan berbuka. Mewah sungguh. Nasi lemak lengkap dengan sambal, timun, ayam goreng, telur.... ada kek batik, agar2 sirap, cempedak goreng, kuih ketayap, tak lupa juga tembikai merah dan tembikai susu. alhamdulillah... Segalanya rezeki yang tidak terhingga. kami berkongsi 8 orang untuk membeli dan memasak. hai... Masing2 nak tunjuk skill yang emak masing2 dah turunkan. Riuh-rendah rumah dibuatnya. Kami berbuka semalam dalam keadaan yang kekenyangan dan kepuasan. Hari ini pula, kami hanya makan bubur nasi berlaukkan sambal sardin, ikan puyu masin goreng, dan telur asin. Puas jugalah. Dalam minggu ini juga, kami akan memulakan cuti Hari raya bermula 17hb ini. Tak sabarnya...


Dikesempatan itu, aku nak mintak maaf pada teman2 rapat mahupun tidak andai ada terkasar bahasa, terlajak kata, terhutang harta.Manalah tahu kan. Orang yang banyak cakap macam aku nih masalahnya kadang-kala aku tak sedar apa yang aku katakan bisa menyinggung perasaan orang di sekitarku. Pohon dihalalkan makan dan minum, dimaafkan segala khilaf ya.

You Needed Me- Anne Murray

I cried a tear, you wiped it dry
I was confused, you cleared my mind
I sold my soul, you bought it back for me
And held me up and gave me dignity
Somehow you needed me You gave me strength to stand alone again
To face the world out on my own again
You put me high upon a pedestal
So high that I could almost see eternity
You needed me, you needed me

And I can't believe it's you
I can't believe it's true
I needed you and you were there
And I'll never leave, why should I leave?
I'd be a fool 'cause I finally found someone who really cares

You held my hand when it was cold
When I was lost you took me home
You gave me hope when I was at the end
And turned my lies back into truth again
You even called me "friend"

You gave me strength to stand alone again
To face the world out on my own again
You put me high upon a pedestal
So high that I could almost see eternity
You needed me, you needed me

You needed me, you needed me



Terjiwang karat pulak aku pagi2 nih, hahahaha.. actually, Murray nih one of my fav singer.. lagu2 dia.. evergreen. Tapi tak tahu la bagi korang macam mane pulak kan.. Enjoy this song dude...

Saturday, September 12, 2009

Di mana cantiknya wanita?

Cantiknya seorang wanita itu, sebagai gadis
Bukan kerana merah kilau lipstik
Pada bibir memekar senyum kosmetik
Cantik seorang wanita itu, sebagai remaja
Tidak pada kulitnya mulus menggebu terdedah
Cantik seorang wanita itu, sebagai Hawa
Tidak kerana bijak meruntuh iman kaum Adam
Cantik seorang wanita itu, sebagai anak
Tidak menjerat diri pada kedurhakaan.

Cantik seorang wanita itu, sebagai isteri
Merempuh badai di sisi suami
Cantik seorang wanita itu, sebagai menantu
Menjauhi persekongkolan ipar lamai
Cantik seorang wanita itu, sebagai ibu
Membuai anak kala suami menjalin mimpi
Cantik seorang wanita itu, sebagai mentua
Telus hati mengagih kasih setara pada semua
Cantik seorang wanita itu, sebagai nenek
Menyaring teladan para anbia buat cucu-cicit
Cantik seorang wanita itu, sebagai warganegara
Peka membela nasib dan maruah negara
Cantik seorang wanita itu, sebagai warga tua
Menghitung hari dengan selembar mashaf
Cantik seorang wanita itu, sebagai intelektualis
Menyala obor mewangi setanggi profesionalis
Cantik seorang wanita itu, sebagai akidah solehah
Mengandam rindu kekasih pasrah di atas sejadah.

Peralihan usia dari kanak-kanak, gadis, dan wanita

Selaku anak sulung dalam keluarga dan cucu sulung sebelah ayah, perjalanan hidupku dipenuhi dengan disiplin agar segala-galanya berjalan lancar. Anak kepada seorang polis dan guru, disiplin amat dititik beratkan dalam keluarga ini. Masa kecil dulu, memang agak tertekan juga bila segala salah adik-adik aku yang terpaksa tanggung. Satu gelas pecah, aku yang akan disesah dahulu sebab tak pandai menjaga adik. Waktu tu, aku rasa semuanya banyak menyebelahi adik-adik berbanding aku selaku anak sulung. Tapi lama-kelamaaan, perasaan tidak puas hati yang sekian lama dipendam akhirnya hilang begitu sahaja sebab acap kali perkara sama berlaku dan aku belajar menerima seadanya situasi tersebut. Ibu bapaku tidak membezakan kasihnya antara tiap anak-anak tapi biasalah. kanak-kanak pada usia ini biasanya merasakan sebaliknya bila adik-beradik yang lain dibela. Masalah kesihatanku bermula sejak aku berusia 3 tahun dan berlarutan sehinggakan hospital merupakan rumah kedua bagi aku.

Daripada kanak-kanak, aku berubah menjadi gadis remaja. dalam tempoh masa ini, kehidupan aku sedikit terjejas disebabkan masalah kesihatan yang berlarutan sejak kecil. Kalau di sekolah, aku digalakkan tidak hadir ke sekolah walaupun hanya sekadar batuk biasa. Kalau kawan-kawan yang lain seronok bersukan, sertai pelbagai aktiviti lasak, aku hanya menjadi pemerhati setia di tepi padang. Guru-guru di sekolah tidak berani menanggung risiko membenarkan aku menyertai sebarang acara sukan ketika itu. Ketika memasuki tingkatan satu, salah satu aktiviti yang aku sertai menyebabkan lutut sebelah kiriku mengalami masalah sehinggakan akhirnya menjejaskan kedua-dua lututku disebabkan lutut sebelah kanan terpaksa menanggung beban berat badanku ketika lutut kiriku sakit. Rawatannya? physioteraphy dan aku tak dibenarkan menyertai apa-aktiviti yang melibatkan fizikal selepas itu. Cuba bayangkan remaja seusiaku waktu itu seronok bersukan, melakukan aktiviti yang mereka sukai sedangkan aku? hanya menjadi gadis pasif, yang dalam dirinya berkobar-kobar ingin melakukan perkara yang sama sebagaimana rakan-rakannya yanga lain. Pada usia ini jugalah, masalah kesihatanku semakin teruk. Exema yang aku alami menyebabkan aku tiada rakan karib kerana mereka geli melihat keadaan kaki dan leherku. Diriku sendiri tidak selesa dengan situasiku diwaktu itu apatah lagi mereka. Sering batuk, selesema tak henti, setiap bulan pasti seminggu aku akan berada di hospital kerana masalah kesihatan.

Keadaan yang terus-terusan ini menyebabkan aku menjadi terlalu rendah diri dengan keadaan tersebut. Aku tak berani tampil kedepan ketika diminta berbuat demikian, aku hanya menjadi pemerhati dan kerap termenung. Nasib baik sejak dari sekolah rendah aku bersekolah di sekolah perempuan. Sekurang-kurangnya rasa rendah diri ini sedikit sebanyak tidak terlalu menjejaskan diri sendiri. aku seorang yang banyak cakap sebenarnya ketika itu, tetapi keadaan mengubah diriku sedikit demi sedikit dan menjadikan aku seorang yang hipokrit. Aku tak tahu pada siapa harus aku luahkan apa yang terbuku dalam hati ketika itu. Keadaan itu menyebabkan aku lebih mudah sakit dan akhirnya aku waktu aku berumah di hospital semakin panjang. Namun begitu, ketika di tingkatan 4, aku belajar sekelas dengan seorang gadis India yang agak gila-gila, suka ketawa, dan kadang-kala membuat lawak bodoh sehingga aku boleh ketawa mengalirkan air mata. kami akhirnya menjadi kawan baik sehingga kini. Vidyasheela Sritharan.. Dia seorang rakan berlainan agama yang mampu menerima aku sebagai seorang kawan seadanya diriku. Pendengar yang setia waktu susah dan senang. Selepas tingkatan 5, ayahnya dinaikkan pangkat dan keluarga mereka berpindah ke Kedah waktu itu. Kami masih berhubung melalui telefon, surat, dan email sehingga sekarang.
Aku meneruskan pengajianku ke tingkatan 6 di sekolah yang sama, SMK (P) Sultan Abu Bakar, Muar. Ketika di tingkatan 6, aku mula rapat dengan 4 orang gadis manis. Aqilah Arshad, Fazliana Jamil,dan Norshahida Musa. Mereka menjadi pendorong untuk aku memperbaiki diri, belajar sama-sama, segalanya dilakukan bersama. Oh ya.. Hampir terlupa aku pada seorang lagi rakan yang amat mengambil berat, Joan Chia. Maaf teman. Walau bagaimanapun, ujian sekali lagi datang pada 15 Oktober, 2005. Di saat umat Islam menjalankan ibadah puasa, aku terlantar di ICU kerana diserang asthma di rumah. Apa yang aku ingat, aku baru menyapu rumah dan menyiapkan pisang tanduk untuk dibuat kerepek. Dadaku semakin sesak tetapi aku tidak menjangkakan bahawa keadaan akan menjadi semakin teruk. Aku semakin susah untuk bernafas. Aku mula berasa sejuk, tapak tangan, tapak kaki, dan bibir berubah menjadi biru disebabkan kekurangan oksigen di dalam badan. Apa yang mampu aku lakukan ketika itu, menghubungi ibu di sekolah. Aku hanya mampu memberitahunya aku sudah tidak tahan dan selepas itu aku tidak tahu apa yang berlaku. Aku terlantar selama 4 hari di ICU. Pada hari ketiga, aku sudah mampu membuka mata namun tidak mampu melakukan apa-apa. Sepanjang tempoh koma, aku hanya mampu mendengar ibu bapaku membacakan Yassin, kata-kata rangsangan daripada mereka, rangsangan dari saudara-mara, rakan-rakan sekolah. Terima kasih semua.Hari kelima, aku dipindahkan ke CCU. Ketika itu aku sudah sedar sepenuhnya namun tidak mampu melakukan apa-apa. Hanya mampu melihat. Ketika itu, aku melihat perubahan bapaku. Betapa susutnya badan dia. Ibu juga sama. Setelah 10 hari di hospital, akhirnya aku dibenarkan keluar. Semenjak kejadian tersebut, aku telah memasang janji bahawa selepas ini, aku tak mahu lagi melihat air mata kesedihan pada tubir mata mereka mereka kerana keadaan aku. Cukuplah aku menyusahkan mereka sejak aku dilahirkan. Aku yang sulung, maka aku wajib tahu tanggungjawab aku selepas ini.

Kini, aku di tahun akhir pengajian di UiTM Shah Alam Kampus Puncak Perdana. Tinggal lagi satu semester lagi aku akan menamatkan pengajian di sini. Pengalaman baru apabila melangkahkan kaki ke sini. Target aku sekarang? peroleh ijazah dan kerja. % tahun akan datang? aku nak sambung master, haha.. InsyaALLAH...




Terima kasih ibu ayah.. Sesungguhnya kalian adalah segalanya dalam hidupku.

Friday, September 11, 2009

Aku dan cinta..

Sejak zaman sekolah lagi, parents aku tak benarkan kami adik beradik bercinta selagi masih di alam persekolahan. tapi, masa tu tak rasa apa pun. lagipun dari sekolah rendah hingga tamat tingkatan enam dunia persekolahanku di sekolah perempuan. Istilah mengenali lelaki untuk dijadikan “somebody” tak terlintas dalam fikiran. Tapi akhirnya terbawa-bawa sehingga sekarang. Teman lain sibuk cari boyfriend, aku dok sibuk cari favourite novel atau buku yang aku minat, hehe.. i’m really addicted with book right now, haha..
Sendiri.. hurmmmmm… ayat… entah la… parents aku pulak dok risau pasal aku sekarang nih.. agaknya sebab nenek aku esek tanya je kowt.. entah la… kalau adik-adik perempuan aku langkah bendul pun, insyaALLAH aku akan terima dengan redha. jarak umur kami bukan jauh mana pun. setahun satu. aku yang sulung dan ada lagi 2 orang adik perempuan dan seorang adik lelaki. takkan nak sekat kalau ada orang dok tanya pasal adik aku kan? alah.. tak apa la.. Adalah tu jodohnya cuma belum tahu siapa. Penat bercinta tapi belum tentu si dia pasangan kita, tak seronok kan? banyak berhabis duit, masa, tenaga. yang merajuk.. perlu dipujuk.. tiap kali jumpa, perlu keluarkan duit, walau sekadar makan di mapley. bukan tak pernah mencuba, tapi dari menerima si dia kerana simpati disamping sering disakiti, lebih baik lepaskan dia pergi. nampaknya, teknik nih lebih menenangkan fikiran dari sebelum ini. later on, biarlah mereka yang lebih arif memutuskan. life must go on. cita-cita aku belum digapai lagi. parents aku belum rasa duit titik peluh aku lagi.. adik-adik belum melihat kejayaan kakak sulung mereka lagi. so, yang cinta paling penting bagi aku kini.. FAMILY. andai segala-galanya datang lebih awal, aku terima dengan tangan terbuka.
semoga diri ini dirahmati. amin..